Descriere: 

Evidentiaza prezenta bacteriilor patogene in secretia vaginala/uretrala recoltata.

Asa numitele vaginite nespecifice sunt cauzate de o serie de germeni componenti uzuali ai florei vaginale care pot invada secundar si perturba echilibrul florei bacteriene: streptococi hemolitici (in special de grup B), stafilococi, enterococi sau germeni din fam. Enterobacteriaceae. Sub raport etiologic uretritele se impart in: gonococice, nongonococice si post gonococice(uneori din cauza unei duble infectii, a unor reinfectii gonococice sau ca urmare a unui esec terapeutic ca urmare a aparitiei si raspandirii tulpinilor de gonococi producatoare de beta lactamaze si multiplu rezistente la antibiotice). 

Recomandari: 

 La cererea medicului specialist in vederea diagnosticarii unei scurgeri patologice, a stabilirii etiologiei prin examen microbiologic și a instituirii tratamentului adecvat.

Interval de referinta / um: 
Absenta bacteriilor patogene
Interpretare valori mici: 

Un rezultat negativ sau neconcludent  poate aparea ca o consecinta a prelevarii incorecte sau a unei cantitati reduse de secretie.

Interpretare valori mari: 

Evidentierea  germenilor patogeni în context clinic;diferentierea dintre colonizare și boala.

Interferente analitice: 

1/Secretia redusa cantitativ poate limita posibilitatea de izolare a bacteriilor. 2/Diferența dintre colonizare și boala.3/Etiologia:C trachomatis,micoplasmele sau virusul herpex simplex greu de identificat , implicate în infectii uretrale.

Executant: 
GRIVITA
Proba lucru / Pregatire transport lab executant: 

 La femei recoltarea se face în cabinete de specialitate,se examineaza suprafata exocolului apoi se introduce dispozitivul de recoltare în endocol pe o distanta de aproximativ 1-2cm.La barbati :examinarea uretrei si prelevarea probelor.

Informatii recoltare: 

Recomandări: 1/ la femei se recomanda repaus terapeutic și sexual cu 2 zile înainte de recoltare2

/la barbat prelevarea se face cu cel puțin 2 ore înainte de ultima mictiune( cu excepția suspiciunii de infecție cu Trichomonas vaginalis când prelevarea se face înaintea mictiunii matinale).

bibliografie: 

Tratat de microbiologie clinica, Dumitru Buiuc, Marian Negut