Banner Cultură secreții vaginale (cu antibiogramă după caz)

Cultură secreții vaginale (cu antibiogramă după caz)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Flora vaginală, în mod obișnuit, cuprinde o serie de lactobacili și stafilococi care nu reprezintă sursă de infecție. De la femeie la femeie, flora vaginală diferă în funcție de vârstă, fluctuații hormonale și Ph-ul mucoasei vaginale.

Cultura secrețiilor vaginale reprezintă un test ginecologic ce se realizează frecvent și care poate identifica sursa unei infecții. Infecțiile vaginale pot avea drept sursă bacterii – acestea duc la vaginoze, fungi – aceștia duc la candidoze și paraziți care duc la infecții de tip Trichomonas (parazit cu transmitere sexuală).

Cultura secrețiilor vaginale identifică frecvent primele două tipuri de infecții, pentru cel de-al treilea tip de infecție este necesar, în anumite cazuri, și un test separat.

Un test de cultură secreții vaginale presupune analizarea secrețiilor vaginale ale pacientei fie ca un test ginecologic de rutină, fie un test necesar pentru formularea unui diagnostic atunci când pacienta prezintă semne și simptome ale unei infecții vaginale.

Cultura secrețiilor vaginale presupune analizarea în laborator, pe un mediu special de cultură, a probei biologice recoltată de la pacientă. În anumite cazuri, la recomandarea medicului, cultura secrețiilor vaginale poate fi însoțită și de antibiogramă, ceea ce înseamnă că analiza presupune nu doar identificarea agenților patogeni, dar și a antibioticului/antibioticelor la care acești agenți sunt sensibili.

Tipuri de patogeni posibil prezenți în secrețiile vaginale:

  • Bacterii (Neisseria gonorrhoeae, Chlamydia trachomatis, Treponema pallidum)
  • Fungi (Candida albicans)
  • Virusuri (Herpes simplex, Papillomavirus)
  • Paraziți, protozoare (Trichomonas vaginalis)

Infecțiile vaginale pot fi provocate fie de patogeni din flora vaginală (atunci când apare un dezechilibru), fie de patogeni externi, de obicei transmiși pe cale sexuală sau prin nerespectarea regulilor de igienă sau folosirea anumitor obiecte în comun.

Cultura din secreții vaginale poate să identifice agenții patogeni care provoacă atât infecțiile vaginale joase (care afectează vulva, vaginul, cervixul), cât și infecțiile vaginale înalte (care afectează uterul, ovarele, trompele uterine).         

Probă Cultură secreții vaginale (cu antibiogramă după caz) Medlife

Când este recomandată cultura secrețiilor vaginale

Cultura secrețiilor vaginale se realizează atunci când pacienta prezintă semnele și simptomele unei infecții genitale.

Printre cele mai frecvent întâlnite simptome în cazul infecțiilor vaginale se numără:

  • Mâncărimi, iritații, senzație de arsură, umflături la nivelul vaginului;
  • Dureri în timpul actului sexual;
  • Dureri în timpul urinării;
  • Sângerări ușoare între menstre;
  • Scurgeri vaginale cu miros neplăcut;
  • Secreții vaginale cu aspect atipic;
  • Secreții vaginale abundente;
  • Secreții vaginale albe, cu aspect lăptos.

Cultura secrețiilor vaginale poate să fie efectuată și ca test de rutină la controlul ginecologic periodic, la recomandarea medicului, în absența simptomelor unei infecții. Se urmărește, de asemenea, prezența Streptococcus agalactiae la femeile gravide în ultimul trimestru de sarcină, deoarece această bacterie poate fi transmisă la nou – născuți (cu apariția de complicații neonatale).

Cultura secrețiilor vaginale poate ajuta la diagnosticarea vaginozei, candidozei, vaginitei, a bolii inflamatorii pelvine.

Procedura recoltare

Recoltarea probei biologice se va face în cabinetul medicului ginecolog, cu instrumentar adecvat, de obicei din fundul de sac vaginal posterior.

Înainte de recoltarea probei biologice pentru cultura secrețiilor vaginale, pacienta trebuie să respecte o serie de recomandări pentru a nu vicia rezultatul analizei de laborator. Cu minimum 48 ore înainte de recoltarea probei, pacienta trebuie să evite contactul sexual, lavajul vaginal, folosirea produselor antiseptice la nivel local și administrarea tratamentelor locale și a spermicidelor. Daca pacienta urma un tratament antibacterian, trebuie să specifice tipul și durata antibioterapiei.

Recoltarea probei biologice pentru cultura secreții vaginale se face în afara perioadelor de menstruație.

Interpretare rezultate

Rezultatele pentru cultura secrețiilor vaginale indică prezența sau absența agentului patogen.

Interferențe și limite

Pentru ca rezultatul testului de laborator să fie precis, pacienta trebuie să respecte indicațiile cu 48 ore înainte de recoltarea probei biologice.

Rezultat pozitiv

În cazul unui rezultat pozitiv, pe buletinul de analiză va fi trecut agentul patogen identificat după cultura secrețiilor vaginale.

Vaginoza este un sindrom infecțios, neinflamator, care constă în înlocuirea florei lactobacilare normale cu specii bacteriene anaerob :

  • Bacteroides spp
  • Prevotella spp
  • Porphyromonas spp
  • Peptostreptococcus spp Mobiluncus spp
  • Gardnerella vaginalis

Aceste specii bacteriene fac parte din flora normală a vaginului dar, în cazul vaginozelor, multiplicarea lor este de până la 1000 de ori mai mare. Infecţia poate apărea și la adolescente și preadolescente.

Cervicita exocolului uterin poate fi provocată de:

  • Trichomonas vaginalis
  • Candida albicans (infectii ce evoluează ca cervico-vaginite)
  • Papillomavirus (HPV tipurile 16 și 18 – implicate și în etiologia neoplaziilor cervicale intraepiteliale)
  • Herpes simplex tip 2

Cervicita endocolului uterin poate fi provocată de infecții cu Chlamydia trachomatis sau cu N. gonorrhoeae care, în cel puțin o treime dintre cazuri, nu dau nici un simptom.

Vaginita cu Trichomonas vaginalis este o boală cu transmitere sexuală determinată de T. vaginalis, un parazit flagelat. Această afecțiune apare, în cazuri frecvente, simultan cu vaginoza bacteriană. Este o boală cu transmitere sexuală ce are o rată mare de transmitere: peste 70%.

Candidoza vulvo-vaginală este determinată de Candida albicans, în proporție de 85-90% sau de alte specii de Candida (C. glabrata, C. tropicalis, C. krusei, C. parapsilosis, C. kefyr, C.guilliermondii, C. lusitaniae). 30% dintre femei pot fi colonizate vaginal cu astfel de patogeni fără să aibă simptome de infecție.

Rezultat negativ

Dacă în analiza culturii de secreții vaginale nu a fost identificat un agent patogen, pe buletinul de analiză va fi specificat: „Pe mediile de cultură nu s-a dezvoltat flora microbiană patogenă” sau „Pe mediile de cultură nu s-au dezvoltat colonii fungice”.

Bibliografie

  1. Frobenius, W., and C. Bogdan. “Diagnostic Value of Vaginal Discharge, Wet Mount and Vaginal PH – an Update on the Basics of Gynecologic Infectiology.” Geburtshilfe Und Frauenheilkunde, vol. 75, no. 04, 19 May 2015, pp. 355–366, www.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1055/s-0035-1545909
  2. van Schalkwyk, Julie, et al. “Vulvovaginitis: Screening for and Management of Trichomoniasis, Vulvovaginal Candidiasis, and Bacterial Vaginosis.” Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada, vol. 37, no. 3, Mar. 2015, pp. 266–274, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , 10.1016/s1701-2163(15)30316-9
  3. M;Kaneti, Dan. “Vaginitis in a Gynecologic Practice in Israel: Causes and Risk Factors.” The Israel Medical Association Journal : IMAJ, vol. 5, no. 9, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu