Despre candidoza vaginală
Candidoza vaginală este un tip de infecție fungică, produsă, cel mai frecvent, de ciuperca Candida Albicans. Candida este o ciupercă care se găsește în mod natural în flora vaginală. Atunci când se produc dezechilibre ale florei vaginale, candida se multiplică în exces și favorizează dezvoltarea unei infecții ce poartă numele de colpită sau vaginită, în cazul Candidei fiind numită colpită/vaginită micotică sau candidoză vaginală. Candidoza vaginală provoacă senzaţii de arsuri, mâncărime, înroșire a vulvei (părțile exterioare ale vaginului) și modificări ale secreției vaginale. Infecțiile cu candida nu sunt considerate boli cu transmitere sexuală, pentru că le pot dezvolta și femeile inactive sexual.
Oricine poate face o infecție cu candida, dar este mult mai frecvent întâlnită la femei. Candidozele vaginale se dezvoltă mai des după pubertate și înainte de menopauză.
Până la 75% dintre femei vor dezvolta cel puțin o infecție vaginală cu candida în decursul vieţii, iar peste jumătate vor avea două sau mai multe. Infecțiile cu candida sunt a doua cea mai frecventă cauză a vaginitei, vaginoza bacteriană fiind cea mai frecventă infecție.
Deși rar, infecția cu candida se poate transmite partenerului.
Cauze
Atunci când apare un dezechilibru al microbiotei vaginale, acesta poate provoca înmulțirea candidozei.
Cauzele candidozei vaginale pot fi:
- medicația cu antibiotice: antibioticele distrug bacteriile bune din vagin, care pot dezvolta ciuperci;
- sarcina și hormonii: orice modificare hormonală poate destabiliza echilibrul florei vaginale. Aceste modificări includ sarcina, utilizarea contracepției ori schimbările din timpul ciclului menstrual;
- diabetul necontrolat: glicemia crescută poate duce la exacerbarea bacteriilor prezente în urină care pot contamina zona vaginală;
- sistem imunitar slăbit: infecția cu HIV/SIDA și anumite medicamente pot suprima sistemul imunitar. Chimioterapia și tratamentul cu radiații afectează, de asemenea, sistemul imunitar.
Factori de risc
Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta o infecție vaginală, cum ar fi:
- medicamente precum antibioticele, pilulele contraceptive sau anumiți steroizi;
- sarcina;
- stresul;
- sistem imunitar slăbit;
- insulinorezistența, diabetul necontrolat.
Anumiți factori ai stilului de viață cresc riscul candidozei vaginale:
- purtarea unui costum de baie ud, pe o durată mai mare de timp;
- purtarea hainelor transpirate;
- folosirea tampoanelor parfumate sau a unui deodorant vaginal.
Simptome
Există mai multe semne și simptome evidente ale unei infecții vaginale cu candida, care pot include:
- senzație de mâncărime sau de arsură în vagin și vulvă;
- scurgere vaginală groasă, albă;
- înroșirea și umflarea vaginului și a vulvei;
- tăieturi mici sau fisuri în pielea vulvei;
- senzație de arsură la urinare.
În unele cazuri, un simptom poate fi și durerea în timpul actului sexual.
Simptomele unei candidoze vaginale pot fi similare cu cele resimțite în cazul unei infecții cu transmitere sexuală sau a unui alt tip de infecție vaginală.
Diagnosticare
Medicul specialist ginecolog poate diagnostica o infecție de tip candidoză vaginală. Pentru a pune un diagnostic exact, medicul va preleva o probă a secrețiilor din vagin. Combinația dintre simptome și analiza eșantionului secreției dă indicația tipului de infecție și a tratamentului indicat.
Tratament
Medicamentele antifungice tratează majoritatea infecțiilor vaginale cu candida. Medicamentul specific depinde de severitatea infecției.
Medicamentele antifungice au rolul de a combate creșterea excesivă a numărului fungilor în organism. Tratamentul poate fi oral, administrat într-o singură doză, sau local, administrat zilnic.
Medicamentele topice se aplică în zona vaginală sau în interiorul vaginului.
Medicul va oferi informații despre fiecare formă de medicament și instrucțiuni despre cum trebuie utilizate în mod corespunzător. Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile specialistului, pentru a vă asigura că infecția este complet tratată și că nu va recidiva.
Pe timpul tratamentului pentru candidoză vaginală este recomandată întreruperea relațiilor sexuale, până la finalizarea medicației recomandate.
Ca în orice altă afecțiune, este recomandat să nu utilizați medicamente fără prescripție medicală. Dacă nu există un diagnostic cert al unei infecții cu candida, este mai sigur să apelați la un specialist pentru a vă asigura că aplicați tratamentul potrivit.
Cu tratament, infecțiile dispar după câteva zile, dar pot persista până la o săptămână, iar cazurile mai severe pot dura și mai mult. Dacă tratamentul prescris nu este administrat conform recomandărilor, infecția poate reveni sau poate dezvolta rezistență.
Candidoza vaginală nu trece de la sine. Doar prin administrarea unui medicament care distruge ciuperca se poate trata o infecție vaginală cu candida.
Complicații
Deși candidoza vaginală este, în general, o infecție ușoară, unele femei pot dezvolta infecții severe.
Complicațiile candidozei vaginale implică simptome severe cum ar fi inflamarea vulvei, usturimi severe și chiar crăpături în peretele vaginului.
Tratamentul candidozei vaginale ar putea fi prelungit sau ar putea suferi adaos de medicație, dacă apare suprainfectarea cu un alt tip de ciupercă sau cu o bacterie agresivă.
Complicațiile candidozei vaginale pot apărea și în urma recidivelor repetate, de patru sau mai multe ori pe parcursul unui an.
Prevenție
Apariția candidozei vaginale poate fi prevenită adaptând anumite reguli în stilul de viață, cum ar fi:
- evitarea spălăturilor vaginale;
- evitarea folosirii deodorantelor intime;
- evitarea folosirii tampoanelor interne sau a celor parfumate;
- controlul stresului;
- schimbarea rapidă a hainelor umede, cum ar fi costumele de baie sau hainele de sport;
- purtați numai lenjerie intimă din bumbac și evitați lenjeria strâmtă;
- folosirea lubrifianților sexuali pe bază de apă;
- menținerea unui nivel al zahărului din sânge într-un interval normal, mai ales dacă există un diagnostic de diabet.
Bibliografie
- “Vaginal Yeast Infection.” Mount Sinai Health System, 2021, www.mountsinai.org
- Cherney, Kristeen. “Everything You Want to Know about Vaginal Yeast Infections.” Healthline, Healthline Media, 30 Aug. 2018, www.healthline.com
- CDC. “Vaginal Candidiasis.” Centers for Disease Control and Prevention, 13 July 2022, www.cdc.gov
Alte afecțiuni similare
Cancerul hepatic
Cancerul hepatic este un tip de cancer care are originea în ficatului. Ficatul este un organ important, situat în partea superioară dreaptă a abdomenului, sub diafragmă...
Vezi detalii
Candidoza bucală
Candidoza bucală este o infecție fungică produsă, de obicei, de Candida albicans, o ciupercă ovală unicelulară, cu diametrul de 2-6 μm, care se înmulțește prin...
Vezi detalii
Candidoza pielii și a unghiilor
Candidoza este o infecție fungică cu ciuperca Candida, care este prezentă pe piele, pe membranele mucoase și/sau unghii. Candidoza este, de obicei, inofensivă, dar, dacă...
Vezi detalii
Carcinom bazocelular
Carcinomul bazocelular (CBC) este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta provine din celulele bazale, care se găsesc în stratul cel mai profund al...
Vezi detalii
Carcinom renal
Carcinomul renal este un tip de cancer care își are originea în celulele rinichilor. Cea mai frecventă formă este carcinomul renal cu celule clare, care debutează în...
Vezi detalii
Cardiomiopatia alcoolică
Cardiomiopatia dilatativă întrunește un grup mare de afecțiuni miocardice atât primitive, cât și secundare care determină o dilatație cavitară importantă a...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.