Informații generale
Analiza de cupru seric măsoară cantitatea totală de cupru din sânge.
Cuprul reprezintă un oligoelement important pentru organism, asociat cu o serie de metaloproteine, care circulă în cantități mici legat de albumină (aproximativ 10% din valoarea totală de cupru), urmând ca aproximativ 90% din cupru să circule legat de o proteină numită ceruloplasmină.
Cuprul contribuie în diferite procese ale organismului, cum ar fi în metabolismul glucidic, biosinteza catecolaminelor, dar și în producerea hemoglobinei. Pe lângă acestea, cuprul mai este implicat și în formarea legăturilor încrucișate dintre elastină, keratină și colagen de la nivelul firului de păr. Homeostazia cuprului este un proces complex, prin care se asigură nivelul micronutrientului necesar îndeplinirii tuturor funcțiilor în organism. Acest metal este esențial pentru corp deoarece se poate comporta atât ca acceptor, cât și ca donator de proton.
În cazul în care organismul unei persoane prezintă un nivel anormal de cupru, pot apărea multiple disfuncții. Cel mai des, pacienții care prezintă afecțiuni provocate de un nivel anormal de cupru în sânge se confruntă cu un exces. Valori crescute ale cuprului se pot întâlni în colangită biliară primară, hemocromatoză, tireotoxicoză sau în afecțiuni maligne. Deficiența de cupru este specifică copiilor subnutriți sau prematuri, dar şi persoanelor cu tulburarea genetică Menkes. Carența se întâlnește și în sindrom nefrotic, hipoproteinemie, malabsorbție și malnutriție.
În cazul suspiciunii de boală Wilson și în monitorizarea intoxicației cronice se recomandă și determinarea cuprului urinar.
Când este recomandată determinarea cuprului seric
Analiza pentru verificarea nivelului de cupru în sânge poate fi efectuată împreună cu ceruloplasmina, atunci când există suspiciuni care indică un posibil diagnostic de boală Wilson, intoxicație cu cupru sau exces de cupru în organism. Simptomele pot include:
- anemie;
- greață, dureri abdominale;
- icter;
- oboseală;
- modificări comportamentale;
- tremurături;
- dificultate la mers;
- contracții musculare involuntare persistente;
- diaree și vărsături;
- dificultăți la înghițire sau la vorbire;
- inele maro-gălbui în jurul irisului ochilor (inele Kayser-Fleischer).
Deficiența de cupru se manifestă prin:
- număr anormal de scăzut de neutrofile (neutropenie);
- osteoporoză;
- anemie;
- simptome neurologice și întârzierea creșterii la copii (mai rar).
Boala Wilson și Sindromul Menkes pot fi asociate cu nivelul anormal de cupru din organism.
Procedura recoltare
Proba pentru analiza cuprului seric se recoltează din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant. Nu este necesară o pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* pentru cuprul seric sunt stabilite în funcție de sexul pacientului, astfel:
- Femei: 80 – 155 µg/dL
- Bărbați: 70 – 140 µg/dL
În funcție de rezultatul analizei, medicul specialist poate solicita investigații suplimentare sau poate indica tratamentul pentru ameliorarea simptomelor afecțiunilor, pentru ținerea bolilor sub control, precum și pentru a regla nivelul de cupru în sânge.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Total Copper (Blood) - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu/
- Sloan, Joshua. “Copper: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 4 Mar. 2020, https://emedicine.medscape.com
- “Wilson Disease - NORD (National Organization for Rare Disorders).” NORD (National Organization for Rare Disorders), NORD, 7 Mar. 2018, https://rarediseases.org/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.