medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Micoza (ciuperca) unghiei

Micoza (ciuperca) unghiei

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre ciuperca unghiei

Ciuperca unghiei este o infecție micotică a lamei unghiale care afectează cel mai adesea adulții și vârstnicii și, doar în cazuri excepționale, adolescenții sau copiii. În marea majoritate a cazurilor, infecția se localizează la unghiile de la picioare, dar uneori se poate extinde și la nivelul unghiilor de la mâini (la pacienții cu ciuperca unghiilor de la picioare veche de ani de zile și neglijată terapeutic).

Ciuperca unghiilor este cea mai des întâlnită boală infecțioasă a unghiilor și este principala cauză de modificare a aspectului normal al unghiilor (onicodistrofie micotică).

Micoza unghiei

Cauze

Fiind o boală infecto-contagioasă, micoza unghiei are drept cauză expunerea lamei unghiale și a pielii înconjurătoare la surse de infecție (suprafețe și articole de încălțăminte contaminate cu filamente miceliene de ciupercă). Transmiterea se produce mai ușor în colectivități sau în spații unde există un trafic intens în mediu umed și cald (bazine de înot, piscine, ștranduri, SPA-uri, vestiare de săli de sport) și, de asemenea, infecția se poate transmite între membrii familiei care locuiesc împreună.

Factori de risc

Încălțămintea

Cel mai important factor de risc ține de încălțămintea utilizată și intervalul de timp petrecut în acele încălțări.

Micoza unghiei este extrem de rar întâlnită la persoanele ce nu folosesc încălțări închise (locuitorii din regiuni cu climat tropical sau subtropical), întrucât expunerea constantă la aer („aerisirea’) a pielii și unghiilor nu permite ciupercilor să persiste și să prolifereze.

Persoanele ce petrec perioade lungi (peste 7 - 8 ore pe zi neîntrerupt) în încălțări închise au risc mai mare de a dezvolta o ciupercă a unghiei și/sau pielii piciorului.


Transpirația excesivă

Un alt factor de risc este reprezentat de transpirația excesivă care va duce la formarea și menținerea permanentă a unui mediu umed în interiorul încălțărilor. Pacienții care se confruntă cu o hiperhidroza (cauzată de glande sudoripare hiperactive) la nivelul tălpilor au risc mai mare de a dezvolta ciuperca unghiei și sunt mai predispuși la recidive după încheierea tratamentului.

Mediul întunecos, cald și umed din încălțămintea acestor pacienți reprezintă un spațiu propice pentru dezvoltarea și persistența micozei.


Alte afecțiuni

Pacienții cunoscuți cu boli interne care duc la scăderea activității sistemului imunitar au, de asemenea, un risc sporit de a dezvolta o infecție micotică. Diabetul zaharat este principala afecțiune predispozantă la infecții cutanate, atât micotice, cât și bacteriene.

Simptome

O lamă unghială infectată este excesiv de îngroșată, casantă și acumulează un depozit subunghial friabil, care se formează prin destrămarea porțiunii inferioare a unghiei. Aceasta este în mod normal aderentă de patul unghial (o membrană specială care susține și fixează unghia până la vârful degetului), dar se desprinde de acesta în cazul unei infecții micotice. Apar astfel fante subunghiale care permit pătrunderea și reținerea impurităților precum și a altor microorganisme. Această „dezlipire” a unghiei duce la dispariția transparenței normale și opacifierea lamei unghiale, cu pătare mergând de la alb-crem până la bej-cenușiu sau chiar cafeniu.

În marea majoritate a cazurilor, modificările unghiale pornesc de la porțiunea liberă a unghiei, adesea de la unul dintre cele două colțuri și se extind progresiv și lent până ajung să cuprindă întreaga lamă unghială. Ciuperca unghiei se instalează de obicei mai întâi la degetele mari și poate cuprinde ulterior și restul degetelor, situație în care este frecvent afectată și pielea spațiilor interdigitale.

În ciuda acestor modificări majore de structură și aspect, lama unghială afectată și țesuturile înconjurătoare nu produc niciun fel de simptom, onicomicoza necomplicată nefiind niciodată cauză de disconfort/ durere sau prurit.

Micoza unghiei

Diagnosticare

Diagnosticul în ciuperca unghiei se stabilește pe baza examenului clinic ce poate pune în evidență cu ușurință modificările caracteristice. În unele cazuri, poate fi necesar însă un examen micologic, pentru care prelevarea probelor este rapidă și simplă, fără disconfort pentru pacient. Rezultatul acestei analize poate face distincția între o ciupercă a unghiei și o afectare unghială de altă natură, cum ar fi un psoriazis unghial.

Tratament

În cazurile ușoare, cu afectare incipientă a lamei unghiale și un număr mic de unghii afectate, se poate iniția tratament strict local, cu un antifungic topic ca ingredient activ al unor lacuri de unghii sau soluții.

Tratamentul naturist în ciuperca unghiei în stadiile inițiale (uleiuri cu efect fungistatic/ inhibant al proliferării fungice) poate să frâneze progresia infecției și uneori chiar să elimine complet ciuperca, în situația în care ritmul de creștere a unghiei depășește viteza de invazie a lamei unghiale de către ciupercă (situație întâlnită doar la pacienții tineri).

Dacă tratamentul local aplicat consecvent nu produce îmbunătățiri vizibile, obiectivate prin control pe imagini pre și post-tratament, atunci se recurge la terapie antifungică orală. La pacienții cu afectare extinsă, se poate iniția de la primul consult tratamentul oral, combinat cu aplicații de antifungice locale cu efect adjuvant.

Tratamentul laser în ciuperca unghiei este recomandat îndeosebi pacienților care prezintă contraindicații pentru terapia orală antifungică sau care se confruntă cu recidive frecvente. Onicomicoza netratată se poate complica prin colonizare sau suprainfectare bacteriană  a spațiului subunghial și poate fi sursă de infecție micotică pentru întreaga suprafață a pielii tălpii, cu apariția de eczeme secundare sau infecții bacteriene cu originea în spațiile interdigitale fragilizate de ciupercă.

Prevenție

Prevenția presupune alegeri corecte în ceea ce privește încălțămintea și articolele de îmbrăcăminte: se vor evita șosetele cu un conținut mare de fibre sintetice și încălțările confecționate din materiale ce nu permit piciorului să „respire”. În special în timpul verii, dar și în restul anului, se recomandă folosirea alternativă a mai multor perechi de încălțări și aerisirea corectă a unei perechi de încălțări după o zi de folosire prelungită.

Persoanele predispuse la transpirație excesivă pot folosi pudre absorbante sau spray-uri antifungice.

În spațiile publice de tipul piscinelor sau bazinelor de înot, măsura de precauție cea mai importantă este purtarea în permanență a încălțărilor de tip șlapi, papuci sau sandale.

Autor

Dr. Camburu Taliana

Medic Primar Dermatovenerologie

Echipa medicală - Dermatovenerologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.