cell

Calculator analize

Folat seric (acid folic, acid pteroilmonoglutamic)


Acidul folic (acidul pteroilmonoglutamic) este substanta comuna din care sunt produsi folatii, un grup de compusi cu structura asemanatoare, care constau dintr-un inel pteridinic, paraaminobenzoat si unul sau mai multe lanturi glutamice laterale formele metabolic active sunt 5-metiltetrahidrofolatul (forma majora din organism), 10-formiltetrahidrofolatul si tetrahidrofolatul (care functioneaza ca donor/acceptor de grupuri cu un atom de carbon in reactii din metabolismul unor aminoacizi si al nucleotidelor, respectiv sinteza ADN).
Metabolismul folatului este legat de cel al vitaminei B12 (numita si cobalamina): cobalamina este implicata in preluarea celulara de 5-metiltetrahidrofolat monoglutamat si transformarea intracelulara in poliglutamat.
Folatul este ubicuitar, gasindu-se in aproape toate clasele de alimente, in primul rand in legumele cu frunze verzi, dar si in carne, organe, produse lactate, cereale. Folatul alimentar este poliglutamat si necesita conversie in monoglutamat pentru a fi absorbit, fiind mai putin biodisponibil decat acidul folic de sinteza.
Organismul uman contine 5-10 mg de folati, iar cea mai mare parte (50 %) este depozitata la nivelul ficatului. Excretia are loc prin materiile fecale (reciclarea enterohepatica este importanta) si urina (filtrare glomerulara, reabsorbtie si secretie tubulara). De asemenea, folatii sunt sintetizati de catre bacteriile intestinale.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Folat seric (acid folic, acid pteroilmonoglutamic)

Interpretare valori mari:

  • -deficitul de vitamina B12;
  •  sindromul de ansa oarba (cresterea sintezei bacteriene de folati);
  •  la vegetarieni.

Interpretare valori mici:

Deficitul de folat poate fi clasificat in 4 stadii: 1. O balanta negativa de folat determina initial scaderea folatului seric, dar cu depozite normale; 2. Ulterior scade folatul eritrocitar; 3. Apare alterarea eritropoiezei cu VEM si HEM crescute si aparitia neutrofilelor cu nucleu hipersegmentat; 4. In final, deficit de folati clinic manifest cu anemie megaloblastica; spre deosebire de deficitul de vitamina B12, manifestarile neurologice sunt rare. Dupa intreruperea aportului, scaderea folatului seric survine dupa aproximativ o luna, iar depletia depozitelor de folat la un nivel care nu poate sustine hematopoieza normala are loc in 3-6 luni. Cauzele deficitului de folat sunt: - dieta deficitara: abuzul de alcool, copii cu diete exclusiv lactate fara suplimentare cu folat, dieta restrictiva din fenilcetonurie, varstnici cu malnutritie, anorexie nervoasa; - malabsorbtie: sprue tropical, boala celiaca, boala Crohn, dermatita herpetiforma, by-pass jejuno-ileal, rezectii intestinale; - nevoi crescute: sarcina, lactatie, nou-nascuti prematuri, adolescenti, anemie hemolitica cronica, boli mieloproliferative, carcinom metastatic, hipertiroidism, dermatite exfoliative; - pierderi crescute: dializa cronica; - boli hepatice cronice (ciroza, hepatom); - medicamente si toxice: alcool, sulfasalazina, anticonvulsivante (hidantoine, acid valproic), antifolati (metotrexat), trimetoprim-sulfametoxazol, pirimetamina, contraceptive orale, antiacide/blocanti de receptori H2 in exces. De obicei, deficitul de folati este multifactorial. Deficitul de folati in sarcina poate duce la aparitia defectelor de tub

Interferente analitice la analiza Folat seric (acid folic, acid pteroilmonoglutamic)

In prezenta unui ser hemolizat pot aparea false cresteri (eliberarea folatului eritrocitar).
La pacienti care primesc tratament cu doze mari de biotina (mai mari de 5 mg/zi), recoltarea probei trebuie facuta la cel putin 8 ore dupa ultima doza de biotina. Nu se recomanda dozarea in cursul tratamentului cu metotrexat/leucovorin (interactioneaza cu proteina de legare a folatului folosita pentru testare).

Hiperproteinemia marcata >16 g/dL (macroglobulinemia Waldenström) interfera cu testul (formare de gel proteic in cupa de testare).

Recomandari pentru analiza Folat seric (acid folic, acid pteroilmonoglutamic)

  •  diagnosticul diferential al anemiei megaloblastice;
  •  alcoolismul cronic;
  •  femei care intentioneaza sa aiba o sarcina, mai ales daca au avut un copil cu defect de tub neural;
  • -monitorizarea tratamentului cu anticonvulsivante, antifolati (metotrexat), pirimetamina (antimalaric), sulfasalazina (pentru boli inflamatorii intestinale), contraceptive orale;
  •  sindroame de malabsorbtie;
  •  boli hepatice cronice;
  •  varstnici cu malnutritie.


Se pot determina atat folatul seric (care reflecta modificari recente in aportul alimentar si absorbtia intestinala de folat), cat si folatul eritrocitar (adevaratul indicator al folatului tisular). Folatul eritrocitar nu face distinctia intre deficitul de folat si cel de vitamina B12: 63 %, din pacientii cu deficit de vitamina B12 prezinta niveluri scazute de folati. Pe de alta parte folatul seric este crescut la 30 %, din pacientii cu deficit de vitamina B12; de aceea determinarile de folat si vitamina B12 trebuie efectuate simultan.

Scaderi:
- acid aminosalicilic, ampicilina, antiacide, anticonvulsivante, barbiturice, cloramfenicol, colistiramina, eritromicina, fier, izoniazida, levodopa, lincomicina, metformin, metotrexat, nitrofurantoin, contraceptive orale, penicilina, pentamidina, primidona, pirimetamina, rifampicina, sulfasalazina, sulfisoxazol, tetraciclina, triamteren, trimetopri

Deficitul sever de fier poate determina cresteri ale folatului printr-un mecanism necunoscut.

Bibliografie

. Biochimie clinica. Implicatii practice, Ed 2 Minodora Dobreanu, Ed. Medicala 2010

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.