Banner Fosfataza acidă totală

Fosfataza acidă totală

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de fosfatază acidă totală este recomandată în diagnosticarea metastazelor și a tumorilor. Analiza este indicată pentru confirmarea stadiilor clinice ale cancerului de prostată, pentru obținerea de informații suplimentare despre remisia sau recăderea pacienților cu această afecțiune și pentru evaluarea eficacității tratamentului.

Dozarea fosfatazei acide totale poate fi utilizată, de asemenea, ca test prezumtiv în cazurile de abuz sexual, pentru a indica prezența materialului seminal.

Fosfatazele acide sunt enzime care se găsesc peste tot în țesuturile corpului, mai ales la nivel osos, hepatic, splenic, renal, precum și în eritrocite și trombocite.

Niveluri crescute de fosfatază acidă apar, cel mai frecvent, în tumorile de prostată cu metastaze (în special osoase). Explicația este aceea că, pe măsură ce tumora se extinde dincolo de capsula prostatică, celulele glandulare încep sa secrete fosfatază acidă care se descarcă în sânge.

Probă Fosfataza acidă totală Medlife

Când este recomandată determinarea fosfatazei acide totale

Determinarea fosfatazei acide totale este recomandată de către medicul specialist pentru diagnosticarea cancerului de prostată, dar și pentru evaluarea unei posibile histiocitoze.

Procedura recoltare

Recoltarea probei pentru dozarea fosfatazei acide totale se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Nu sunt necesare pregătiri speciale ale pacientului în vederea recoltării.

Interpretare rezultate

Valorile normale* pentru testul ce măsoară fosfatază acidă totală sunt cuprinse în intervalul: 0 - 7.3 UI/L.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Unele medicamente pot influența rezultatele analizei.

Valori scăzute ale nivelului de fosfatază acidă totală pot apărea eronat în stadiile incipiente ale cazurilor de cancer de prostată dar, dacă este prezentă simptomatologia specifică, medicul specialist poate recomanda retestarea la un interval de 2 - 4 săptămâni, împreună cu efectuarea altor teste, în vederea stabilirii unui diagnostic clar.

Creșteri ale fosfatazei acide se pot observa în situația în care pacientul este supus unei examinări clinice intruzive, precum: biopsie, tușeu rectal sau rezecții.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale fosfatazei acide totale nu prezintă o semnificație clinică.

Valori crescute

Valorile crescute ale nivelului de fosfatază acidă sunt un indicator clar al cancerului de prostată, dar pot fi prezente și în cazul metastazelor osoase sau al altor afecțiuni:

  • hiperparatiroidism: alături de creșterea nivelului de hormon paratiroidian secretat, ca urmare a apariției tumorilor sau leziunilor;
  • boli lizozomale: boala Gaucher (acumulare de grăsimi la nivelul organelor, în special în cazul ficatului);
  • leucemie granulocitară sau leucemie mieloidă cronică (LGC sau LMC);
  • hiperplazia prostatei: mărirea prostatei și generarea simptomelor de urinări frecvente însoțite de disconfort (boală specifică persoanelor în vârstă).

Bibliografie

  1. Muniyan, Sakthivel, et al. “Human Prostatic Acid Phosphatase: Structure, Function and Regulation.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 14, no. 5, 21 May 2013, pp. 10438–10464, www.mdpi.com, 10.3390/ijms140510438
  2. “Structural and Functional Analysis of Human Prostatic Acid Phosphatase.” Expert Review of Anticancer Therapy, 2014, www.tandfonline.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu