Informații generale
Folatul este o vitamină hidrosolubilă cu un rol major în formarea globulelor roșii, precum și în buna funcționare a acestora. El este extrem de important în sarcină, valori normale ale acestuia reducând riscul de malformații congenitale ale creierului și ale coloanei vertebrale pentru făt.
Folatul se găsește în extrem de multe alimente: legume verzi, carne, organe, lactate și cereale. O dietă echilibrată, în cazul unui organism sănătos, acoperă nevoia de acid folic. Organismul uman conține 5-10 mg de folați, iar peste jumătate sunt depozitați la nivelul ficatului. Excreția folatului are loc prin materiile fecale și urină.
Testul ce determină nivelul de folat eritrocitar este utilizat pentru monitorizarea de lungă durată a folatului în organism. Se pot determina atât folații serici, cât și folatul eritrocitar.
Folatul eritrocitar este folosit pentru a analiza cantitatea de folat din organism pe o perioadă lungă de timp. Valorile lui nu se modifică substanțial atunci când apar modificări în aportul de folat, deoarece eritrocitele prezintă o durată de viață de 120 de zile, iar acestea acumulează folat doar în timpul eritropoiezei (procesul prin care sunt formate eritrocitele).
Folatul seric este dozat din sânge atunci când este urmărit aportul recent de vitamină și reflectă modificări recente în aportul alimentar și în absorbția intestinală. Valorile scăzute ale folatului seric pe parcursul unei luni pot indica o carență în folat sau un aport scăzut din alimentație.
Prin urmare, folatul seric oferă informații asupra folatului tranzitoriu din organism, urmând ca folatul eritrocitar să ofere informații despre starea folatului pe termen lung.
Când este recomandată determinarea nivelului de folat eritrocitar
Analiza nivelului de folat eritrocitar este recomandată în:
- anemie;
- alcoolism;
- diaree;
- febră pe perioade lungi;
- boli intestinale;
- boli ale ficatului;
- perioadă lungă de convalescență;
- stres pe o perioadă lungă;
- intervenții chirurgicale de îndepărtare a stomacului;
- valori scăzute ale folatului seric.
Copiii subdezvoltați, hrăniți la piept sau cu lapte praf, ar putea avea nevoie de aport suplimentar de folat.
Nevoia și tratamentul cu folat sunt stabilite de un medic specialist.
Procedura recoltare
Analiza nu necesită pregătiri speciale şi se realizează dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Pentru folatul eritrocitar, valorile de referință* sunt situate în intervalul 250 - 800 ng/ml.
Diagnosticul de laborator al deficitului de acid folic include măsurarea de folați serici și folat eritrocitar. În sânge, 95% din acidul folic este în eritrocite. Prin urmare, acidul folic determinat prin analiza de folat eritrocitar este un bun indicator al depozitării folatului pe termen lung.
Determinarea de folați serici reflectă aportul alimentar recent. În cazul analizei de folat eritrocitar, rezultatul este mai puțin influențat de alimentație și testul este mai sensibil decât cel care măsoară folați serici.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii utilizați, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Guest. “Biochimie Clinica. Implicatii Practice - Minodora Dobreanu (1).Pdf - PDFCOFFEE.COM.” Pdfcoffee.com, PDFCOFFEE.COM, 2021, https://pdfcoffee.com/
- “FB12 - Overview: Vitamin B12 and Folate, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2022, www.mayocliniclabs.com
- “Folate (Folic Acid).” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.