Informații generale
Testul fosfatază alcalină - izoenzime determină procentul în care se găsesc în organism fracțiuni ale fosfatazei alcaline: fracțiune hepatică, osoasă, intestinală, macromoleculară și biliară.
Fosfataza alcalină (ALP) este o glicoproteină omniprezentă, legată de stratul exterior al membranei celulare, cu rol în catalizarea mono-esterilor de fosfat prezenți în spațiul extracelular. Fosfataza alcalină prezintă patru izoenzime (forme care catalizează același tip de reacție, dar care prezintă diferențe fizice și imunologice) care, pentru a funcționa corect, necesită zinc și magneziu.
Fosfataza alcalină este prezentă în concentrații mici în placentă, mucoasa ileală, rinichi, oase și ficat. Majoritatea fosfatazei alcaline din ser (mai mult de 80%) este eliberată de ficat, oase și, în cantități mici, de intestin.
Pe lângă acestea, în timpul sarcinii apare o fracțiune tranzitorie de fosfatază alcalină, anume fosfatază alcalină placentară. Aceasta devine detectabilă începând cu săptămâna a 16-a de sarcină și își dublează, în mod normal, valoarea la debutul travaliului.
În tumorile urologice sau gonadale se pot detecta izoenzime asemănătoare celor placentare, care poartă numele de izoenzime Regan și Nagao.
Când este recomandată determinarea nivelului de fosfatază alcalină - izoenzime
Determinarea izoenzimelor fosfatazei alcaline este recomandată pentru diagnosticarea și monitorizarea tratamentului bolilor hepatice, osoase și intestinale, pentru diagnosticarea diferențială a afecțiunilor hepatice și osoase și pentru determinarea sursei activității crescute a fosfatazei alcaline.
Procedura recoltare
Determinarea izoenzimelor fosfatazei alcaline se realizează dintr-o probă de sânge, recoltată à jeun (pe nemâncate).
Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Laboratorul MedLife utilizează metoda spectrofotometrică pentru a determina fracțiile fosfatazelor alcaline în ser. Intervalul de referință* este același, indiferent de vârsta și sexul pacientului:
- Fracțiune hepatică: <71%;
- Fracțiune osoasă: <75%;
- Fracțiune intestinală: <14%;
- Fracțiune macromoleculară: <1%;
- Fracțiune biliară: <9%.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Lowe, Dhruv, et al. “Alkaline Phosphatase.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 4 Nov. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
- Sharma, Ujjawal, et al. Alkaline Phosphatase: An Overview. Vol. 29, no. 3, 26 Nov. 2013, pp. 269–278, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1007/s12291-013-0408-y
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.