Informații generale
Haptoglobina este o proteină produsă de ficat. Ea se leagă de hemoglobină (proteină ce se regăsește în celulele roșii din sânge) rezultată în urma degradării eritrocitelor, iar complexul astfel format ajunge la ficat, unde este îndepărtat din organism.
Nivelul de haptoglobină poate indica atât cauza exactă a distrugerii celulelor roșii din sânge, dar şi viteza cu care acestea sunt distruse.
În mod normal, organismul menține echilibrul între distrugerea și producerea globulelor roșii. Când acest proces este întrerupt, celulele roșii din sânge pot fi eliminate într-un ritm mai rapid decât sunt produse, iar acest lucru face ca nivelul haptoglobinei să scadă. Apare, astfel, anemia hemolitică.
Testul de haptoglobină este recomandat în primul rând pentru a ajuta la detectarea și evaluarea anemiei hemolitice (afecţiune hematologică autoimună în care sistemul imun produce anticorpi ce atacă celulele roşii într-un ritm foarte rapid), dar și pentru a distinge această afecțiune de alte tipuri de anemie.
Când este recomandată determinarea nivelului de haptoglobinei
Medicul poate recomanda un test de haptoglobină dacă pacientul prezintă unul din următoarele simptome de anemie hemolitică:
- oboseală severă;
- piele palidă;
- mâini și picioare reci;
- icter sau îngălbenirea pielii și a albului ochilor;
- dureri în partea superioară a abdomenului;
- ameţeli, stare de leșin;
- dificultăți de respirație;
- aritmie sau bătăi anormale ale inimii.
Procedura recoltare
Pentru testarea nivelului de haptoglobină nu este nevoie de o pregătire prealabilă. Analiza se va face dintr-o probă de sânge recoltat venos, dimineața, pe nemâncate.
Asigurați-vă însă că informați medicul despre orice medicamente, vitamine sau suplimente pe care le luați, pentru că acestea pot influența rezultatul analizei.
Interpretare rezultate
Valori de referință pentru nivelul de haptoglobină sunt considerate rezultatele cuprinse între 0,30 – 2,00 g/L.
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Haptoglobin - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
- “Haptoglobin.” Testing.com, Testing.com, 18 Sept. 2020, www.testing.com
- “Haptoglobin Blood Test Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health System, 2018, www.mountsinai.org
- Roth, Erica. “Haptoglobin Test.” Healthline, Healthline Media, 4 Nov. 2020, www.healthline.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.