cell

Calculator analize

Gonadotrofina corionica (BHCG)

Gonadotropina corionica umana (HCG), un hormon de natura glicoproteica produs in mod normal de placenta si in mod aberant de unele tumori cu celule germinale, este alcatuit din doua subunitati diferite: alfa si beta. Subunitatea alfa, constituita din 92 aminoacizi, este identica cu cea a hormonilor LH, FSH si TSH. Subunitatea beta, ce contine 145 aminoacizi, este specifica pentru HCG; Din acest motiv este utilizata in practica curenta dozarea βhCG din ser . Este responsabila de mentinerea corpului galben. In sarcina este util pentru monitorizare. Ca marker tumoral este utilizat in diagnosticul si monitorizarea tumorilor germinale atat ale ovarelor cat si testiculare precum si in choriocarcinoame. Poate reprezenta un marker valoros in depistarea sarcinilor ectopice, iminenta de avort, mola hidatiforma.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Gonadotrofina corionica (BHCG)

Interpretare valori mari:

In sarcina, valorile se interpreteaza in functie de varsta gestationala (saptamani implinite de sarcina de la data ultimei menstruatii).Datele din literatura spun ca BHCG-ul ajunge la valoarea de 2000 mi/ml la o luna conceptie, atingand varf de crestere in luna a treia, dupa care nivelul incepe sa scada ajungand la valoarea normala la 2 saptamani dupa nastere. Un nivel crescut al acestui hormon il putem intalni in tumorile germinale cu componenta trofoblastica(coriocarcinom, tumorile testiculare si ovariene),mola hidatiforma.

Interpretare valori mici:

Sarcina ectopica si avortul spontan tind sa aiba un nivel mai mic decat normalul.

Recomandari pentru analiza Gonadotrofina corionica (BHCG)

Marker de sarcina: diagnostic precoce de sarcina, estimarea varstei gestationale, depistarea sarcinilor ectopice (impreuna cu ecografia transvaginala) si a iminentei de avort.
-Marker tumoral: detectarea si monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentara, ovariana sau testiculara; in cazul tumorilor testiculare BHCG se va determina impreuna cu AFP.

Limite/Interferente

Concentratiile BHCG in sarcina au variatie individuala foarte mare comparativ cu nivelurile altor hormoni. De aceea stabilirea cu acuratete a varstei gestationale nu se poate face pe baza unei singure determinari BHCG.
Valorile BHCG, ca si cele ale LH, cresc in perioada de menopauza, hipofiza fiind implicata in productia acestui hormon.
La unele femei aflate in postmenopauza, cu insuficienta renala ce necesita dializa, pot fi detectate niveluri de BHCG care depasesc de 10 ori valorile de referinta, in absenta unei tumori BHCG secretante. Acestea se datoreaza scaderii eliminarii renale de HCG, cu producerea fiziologica a acestui hormon in diverse tesuturi (in concentratii mici).

Interferente analitice:
Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele: 

  •  tratamentul cu biotina in doze mari (> 5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare; 
  •  titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu; 
  •  anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic.
     

Bibliografie

Bibliografie:

1.Ghid de laborator, Ioana Brudasca, Anca Cristea, Editura Medicala Univesitara ,, Iuliu Hatieganu’’ Cluj Napoca 2005

2. Ghid de Biochimie Medicala, Maria Greabu , Alexandra Totan, Editura Cartea Veche

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.