Banner Gonadotropina corionică (BHCG) - urină

Gonadotropina corionică (BHCG) - urină

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Gonadotropina corionică umană (HCH sau hCG) este un hormon produs în principal de celulele sincitiotrofoblastice ale placentei, în timpul sarcinii. Acest hormon are rolul de a stimula corpul luteal (corpul galben) să producă progesteron, un alt hormon fundamental pentru menținerea sarcinii. Deși cel mai mare producător de hCG este placenta, acest hormon poate fi produs și în cantități mai mici de către glanda pituitară, ficat și colon. De asemenea, poate fi secretat de anumite tumori.

Gonadotropina corionică umană este compusă din două subunități, alfa (α) și beta (β). Ambele pot fi găsite atât în ser, cât și în urină în timpul sarcinii. Analiza BHCG urină măsoară nivelul subunității β a HCG în urină.

Testul Micronucleilor (MN)

Când este recomandată determinarea gonadotropinei corionice umane în urină

Analiza pentru determinarea gonadotropinei corionice umane în urină este recomandată, cel mai adesea, ca metodă de confirmare a sarcinii. În mod normal, BHCG poate fi detectată în urină între a 5-a și a 7-a zi după concepție sau la aproximativ 26 până la 36 de zile după prima zi a ultimei menstruații. Acest test poate deci indica prezența sarcinii la doar câteva zile de la absența menstruației. Alte posibile semne timpurii ale sarcinii sunt:

  • umflarea și sensibilitatea sânilor;
  • greața și vărsăturile;
  • urinările frecvente;
  • oboseala;
  • schimbările bruște de dispoziție;
  • balonarea;
  • crampele;
  • constipația;
  • aversiunile alimentare.

Dincolo de confirmarea sarcinii, determinarea BHCG în urină mai poate fi recomandată pentru:

  • detectarea sarcinilor ectopice (când ovulul fecundat se implantează în afara uterului, cel mai adesea în trompele uterine);
  • excluderea unei sarcini înainte de efectuarea unor proceduri sau administrarea de medicamente care ar putea afecta fătul în curs de dezvoltare;
  • evaluarea bolii trofoblastice gestaționale (un grup de afecțiuni rare în care celulele anormale se multiplică în interiorul uterului după concepție; includ sarcina molară sau mola hidatiformǎ, mola invazivǎ, tumora de situs placentar și coriocarcinomul) și a tumorilor cu celule germinale;
  • ca marker tumoral pentru diagnosticarea tumorilor testiculare.

Procedura de recoltare

Analiza BHCG - urină nu necesită o pregătire specială din partea pacientului. Este necesară doar recoltarea unei probe de urină într-un recipient steril, furnizat de laborator sau achiziționat din farmacii. Se recomandă ca recoltarea să se facă din prima urină de dimineață, după igienizarea/toaletarea adecvată a zonei intime.

După colectare, proba trebuie păstrată la frigider până la momentul transportării la laborator.

Este indicat să se evite colectarea urinei imediat după consumul unei cantități mari de lichide, deoarece acesta poate duce la diluarea probei, ceea ce va afecta rezultatele analizei.

Interpretare rezultate

Testului BHCG - urină este un test de tip calitativ, ceea ce înseamnă că poate detecta prezența gonadotropinei corionice umane în urină, dar nu specifică și cantitatea sau nivelul acesteia.

Rezultatul testului se prezintă sub forma: Pozitiv / Negativ.

Rezultatele testului pot fi influențate de factori cum ar fi vârsta, sexul și istoricul medical al pacientului, precum și de laborator. Pentru corelarea rezultatelor și stabilirea unui diagnostic, se poate recomanda și dozarea gonadotropinei corionice serice.


Interferențe și limite

Analiza pentru determinarea gonadotropinei corionice în urină poate produce rezultate fals negative sau fals pozitive. Acestea pot avea la bază:

  • prezența sângelui în urină;
  • producția ectopică de hCG;
  • anumite medicamente (ex: medicamentele pentru fertilitate, diureticele);
  • erorile umane în interpretarea rezultatelor;
  • efectuarea testului prea devreme după concepție;
  • diluarea probei de urină.

Analiza BHCG - urină mai poate oferi rezultate fals negative sau slab pozitive și atunci când valorile β hCG-ului seric depășesc 500.000 mUI/ml, fenomen cunoscut sub numele de „hook effect”.


Valori crescute

Un rezultat pozitiv al gonadotropinei corionice umane (HCG) în urină, asociat cu valori crescute ale HCG-ului seric, pot indica sarcina. Nivelul de HCG crește semnificativ după concepție, dublându-se aproximativ la fiecare două până la trei zile în primele săptămâni de sarcină.

Alte cauze ale nivelurilor crescute de HCG în urină includ:

  • tumorile trofoblastice (tumori care se dezvoltă în celulele ce în mod normal formează placenta în timpul sarcinii; aceste tumori pot provoca o creștere a nivelurilor de HCG, chiar și în absența unei sarcini);
  • anumite forme de cancer.

Valori scăzute

Un rezultat negativ al gonadotropinei corionice umane (hCG) indică, de regulă, absența unei sarcini sau probabilitatea scăzută a acesteia. Pentru a evita o interpretare greșită, dacă testul este negativ, dar există suspiciunea unei sarcini, se recomandă repetarea sa după câteva zile ori corelarea rezultatului acestuia cu cele ale altor analize și investigații.

Bibliografie

  1. Betz, Danielle, and Kathleen Fane. „Human Chorionic Gonadotropin”, StatPearls Publishing, 14 Aug. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532950/.
  2. „HCG (Urine)”, Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center, 2024, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=hcg_urine.
  3. „HCG in Urine”, MedlinePlus Medical Encyclopedia, 2022, medlineplus.gov/ency/article/003619.htm.
  4. „Pregnancy Test HCG (Human Chorionic Gonadotropin)”, Testing.com, 24 Mar. 2021, www.testing.com/tests/pregnancy-test-hcg/.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu