cell

Calculator analize

Anticorpi IgM- Leptospira

Leptospirele sunt microorganisme sub formă de spirală rezistente la temperaturi joase și sensibile la temperaturi înalte

Din genul Leptospira fac parte 2 specii: L. biflexa - saprofita si L. interrrogans – patogena prezentand 23 serogrupuri cu 202 serovaruri

Leptospiroza este o boala infectioasa (zoonoza), care afecteaza animalele salbatice si domestice. . Leptospirele se elimină prin urină, infectând solul, bazinele de apă și produsele alimentare

Transmiterea infectiei la om se face prin contactul solului sau apa contaminate cu urina , muşcături de şobolan sau contact cu țesuturi animale infectate. Microbul pătrunde în organism prin piele, prin mucoasele nazale sau pe cale oculara. Ajunși în organism, microbii pătrund în sânge unde se îmulțesc și apoi trec în diverse organe.

Categoria persoanelor cu risc crescut include fermieri, veterinari, lucrători în industria cărnii, pescari, muncitori care lucreaza in canalizare, oamenii care se scalda în iazuri infectate.

Perioada de incubatie a bolii este intre 3 si 30 zile. Tabloul clinic poate varia, de la forme ușoare (asimptomatice)la forme grave (fulminante) care pot duce in anumite cazuri la deces.

Boala începe brusc cu frisoane, febră, cefalee puternică, dureri în articulații, insomnie și slăbiciune generală. In jur de 90% din pacientii simptomatici prezinta un sindrom pseudogripal care se remite de obicei in 2-3 saptamani. In rare cazuri se poate instala meningita limfocitara si pot aparea complicatii hemoragice cu insuficienta hepato-renala severa . Uneori pot sa apara complicații oculare sau cardiace.

Testele serologice sunt utile in diagnostic, fiind reprezentate de anticorpii de tip IgM care pot fi detectaţi in sangele bolnavilor de leptospiroza începând cu ziua a opta de la apariția febrei, si care ating un maxim la 2-4 săptămâni.

Informații recoltare

sange venos.

Serul se separa prin centrifugare; determinarea se face imediat; daca nu este posibila determinarea imediata , serul se stocheaza la 2-8ºC.

 

Proba lucru / Pregatire transport

minim 0.5 mL ser.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.