Banner Anticorpi anti insulină

Anticorpi anti insulină

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti insulină este recomandată pentru a evidenția predispoziția în a dezvolta diabet de tip 1, în special la pacienții cu istoric familial pentru boală.

Anticorpii anti insulină sunt anticorpi îndreptați împotriva insulinei endogene, ce pot fi utilizați în evaluarea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 1. Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică cu predispoziție genetică care, asociată cu factori de mediu, poate duce la autoimunitatea celulelor beta pancreatice și chiar la pierderea funcției acestora. Se consideră că diabetul de tip 1 are un fond genetic complex, însă fără un model clar de moștenire.

Dezechilibrul celulelor beta pancreatice este asociat cu scăderea producției de insulină, a cărei urmări sunt reflectate în dereglarea valorilor glicemiei și în apariția dependenței de insulină exogenă. Anticorpii anti insulină pot fi dozați și la persoanele nediabetice care prezintă stări de hipoglicemie.

Diabetul de tip 1, sau diabetul zaharat insulino-dependent, își are debutul clinic abia atunci când aproximativ 80 - 90 % dintre celulele beta pancreatice au fost distruse. Înainte de debut, diabetul de tip 1 este caracterizat doar de prezența în a ser a anticorpilor anti insulină, a decarboxilazei acidului glutamic sau tirozin fosfatază.

Probă Anticorpi anti insulină Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti insulină

Determinarea anticorpilor anti insulină poate fi recomandată de medicul specialist în:

 • evaluarea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 la copii sau adolescenți, împreună cu analiza istoricului familiar;
 • evaluarea stărilor de hipoglicemie la persoanele nediabetice;
 • diferențierea între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2;
 • evaluarea rezistenței la insulină la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.

Hipoglicemia reprezintă scăderea glicemiei și poate avea simptome precum:

Simptomatologia diabetului de tip 1 poate include:

 • stări de oboseală;
 • urinare frecventă;
 • senzație intensă de foame;
 • senzație intensă de sete;
 • pierdere în greutate;
 • vedere încețoșată.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti insulină nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Rezultatele normale* ale testului ce dozează anti insulină nu diferă în funcție de sex sau vârstă și se prezintă sub forma de:

 • Negativ: < 10 UI / ml
 • Pozitiv: > = 10 UI / ml

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. Rezultatele trebuie interpretate de medicul specialist în context clinic. Nu este recomandată dozarea anticorpilor anti insulină la pacienții cărora li s-au administrat radioizotopi în scop terapeutic, deoarece aceștia pot interfera cu testul.


Valori crescute

Valorile crescute ale anticorpilor anti insulină pot evidenția predispoziția în a dezvolta diabet de tip 1, în special la pacienții cu istoric familial pentru boală.

Se consideră că nivelurile crescute ale anticorpilor anti insulină contribuie în cazul rezistenței la insulină.


Valori scăzute

Valorile scăzute ale anticorpilor anti insulină nu prezintă simptomatologie clinică. Dacă simptomatologia specifică pentru diabetul de tip 1 este prezentă, chiar dacă rezultatul este unul negativ, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare.

Bibliografie

 1. Regnell, Simon E, and Åke Lernmark. “Early Prediction of Autoimmune (Type 1) Diabetes.” Diabetologia, vol. 60, no. 8, 26 May 2017, pp. 1370–1381, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1007/s00125-017-4308-1
 2. Sharma. “Anti-Insulin Antibodies and Retinopathy in Juvenile Onset Type-1 Diabetes.” Indian Journal of Ophthalmology, vol. 39, no. 4, 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. “INAB - Overview: Insulin Antibodies, Serum.” @Mayocliniclabs, 2023, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu