Informații generale
Determinarea anticorpilor anti insulină este recomandată pentru a evidenția predispoziția în a dezvolta diabet de tip 1, în special la pacienții cu istoric familial pentru boală.
Anticorpii anti insulină sunt anticorpi îndreptați împotriva insulinei endogene, ce pot fi utilizați în evaluarea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 1. Diabetul de tip 1 este o afecțiune cronică cu predispoziție genetică care, asociată cu factori de mediu, poate duce la autoimunitatea celulelor beta pancreatice și chiar la pierderea funcției acestora. Se consideră că diabetul de tip 1 are un fond genetic complex, însă fără un model clar de moștenire.
Dezechilibrul celulelor beta pancreatice este asociat cu scăderea producției de insulină, a cărei urmări sunt reflectate în dereglarea valorilor glicemiei și în apariția dependenței de insulină exogenă. Anticorpii anti insulină pot fi dozați și la persoanele nediabetice care prezintă stări de hipoglicemie.
Diabetul de tip 1, sau diabetul zaharat insulino-dependent, își are debutul clinic abia atunci când aproximativ 80 - 90 % dintre celulele beta pancreatice au fost distruse. Înainte de debut, diabetul de tip 1 este caracterizat doar de prezența în a ser a anticorpilor anti insulină, a decarboxilazei acidului glutamic sau tirozin fosfatază.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti insulină
Determinarea anticorpilor anti insulină poate fi recomandată de medicul specialist în:
- evaluarea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 1 la copii sau adolescenți, împreună cu analiza istoricului familiar;
- evaluarea stărilor de hipoglicemie la persoanele nediabetice;
- diferențierea între diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2;
- evaluarea rezistenței la insulină la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2.
Hipoglicemia reprezintă scăderea glicemiei și poate avea simptome precum:
- stări de confuzie;
- transpirație;
- dureri de cap;
- palpitații;
- tremurături.
Simptomatologia diabetului de tip 1 poate include:
- stări de oboseală;
- urinare frecventă;
- senzație intensă de foame;
- senzație intensă de sete;
- pierdere în greutate;
- vedere încețoșată.
Procedura recoltare
Determinarea anticorpilor anti insulină nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Rezultatele normale* ale testului ce dozează anti insulină nu diferă în funcție de sex sau vârstă și se prezintă sub forma de:
- Negativ: < 10 UI / ml
- Pozitiv: > = 10 UI / ml
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Regnell, Simon E, and Åke Lernmark. “Early Prediction of Autoimmune (Type 1) Diabetes.” Diabetologia, vol. 60, no. 8, 26 May 2017, pp. 1370–1381, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1007/s00125-017-4308-1
- Sharma. “Anti-Insulin Antibodies and Retinopathy in Juvenile Onset Type-1 Diabetes.” Indian Journal of Ophthalmology, vol. 39, no. 4, 2023, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- “INAB - Overview: Insulin Antibodies, Serum.” @Mayocliniclabs, 2023, www.mayocliniclabs.com
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.