Informații generale
Infecția cu Klebsiella este întâlnită deseori în cazul pacienților spitalizați, Klebsiella fiind rezistentă la antibiotice. Acest bacil se regăsește cu precădere în tractul gastro-intestinal al pacienților, dar și pe mâinile personalului medical, riscul de transmitere fiind deosebit de ridicat, mai ales în cazul pacienților care prezintă sistem imunitar slăbit.
Klebsiella pneumoniae este o bacterie care se regăsește în mod normal în tractul digestiv, fără să provoace boli la acest nivel. Când acest bacil ajunge în alte zone ale corpului, pacientul poate să dezvolte diverse boli, printre care: pneumonie, septicemii, infecții urinare, atunci când bacilul ajunge în tractul urinar, sau chiar meningită.
Transmiterea bacilului Klebsiella poate fi evitată cu o igienă corespunzătoare, prin spălarea mâinilor cât mai des. Întrucât pacienții internați au un sistem imunitar slăbit, aceștia sunt predispuși la infecție, așadar trebuie acordată atenție dezinfectării mâinilor după atingerea suprafețelor posibil contaminate (telefon, telecomandă, mese etc.).
În același timp, trebuie evitată atingerea ochilor, a nasului sau a gurii, pentru a reduce, pe cât posibil, riscul contaminării cu Klebsiella pneumoniae.
Când este recomandată determinarea anticorpilor Anti-Klebsiella
Bacilul Klebsiella poate să provoace boli grave, foarte dăunătoare întregului organism. Determinarea anticorpilor Anti-Klebsiella este o analiză care se recomandă atunci când există simptome ale uneia dintre următoarele afecțiuni: pneumonie, tromboflebită, artrită reactivă, spondilită ankilopoietică, infecții ale tractului urinar, endocardită, meningită, diaree, osteomielită, infecții ale rănilor.
Prezența bacilului Klebsiella în cazul acestor afecțiuni poate afecta în mod grav sistemul imunitar. Simptomele infecției respiratorii cu Klebsiella includ febră, spută purulentă sau sangvinolentă, frisoane, tuse, dureri în piept, dificultăți de respirație.
În cazul în care infecția cu Klebsiella nu este depistată la timp, aceasta poate să conducă la deces. De cele mai multe ori, pacienții infectați manifestă primele simptome la aproximativ 24 de ore de la contactarea bacilului, moment în care se recomandă urmarea tratamentului indicat. Deocamdată nu există vaccin pentru Klebsiella autorizat de FDA.
Procedura recoltare
Această analiză se efectuează pe nemâncate, dimineața, pentru rezultate relevante. Serul se recoltează într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator, fiind nevoie de o cantitate de minim 2 ml de ser.
Interpretare rezultate
În funcție de rezultatul analizelor, medicul specialist va prescrie un tratament în conformitate cu gravitatea infecției. În cazul în care serul este intens hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian, proba poate să fie respinsă și analiza trebuie refăcută pentru un diagnostic concludent.
Bibliografie
- Welch, Ashley. “What Is a Klebsiella Pneumoniae Infection? Symptoms, Causes, Diagnosis, Treatment, and Prevention.” EverydayHealth.com, 18 Nov. 2020, www.everydayhealth.com
- Klebsiella Pneumoniae in Healthcare Settings. 2022, www.cdc.gov
- “Klebsiella Infection | Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD) – an NCATS Program.” Nih.gov, 2018,www.rarediseases.info.nih.gov
- Opoku-Temeng, Clement, et al. “Klebsiella Pneumoniae Capsule Polysaccharide as a Target for Therapeutics and Vaccines.” Computational and Structural Biotechnology Journal, vol. 17, 2019, pp. 1360–1366, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1016/j.csbj.2019.09.011
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
