Banner Hormon Anti-Mullerian (AMH)

Hormon Anti-Mullerian (AMH)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza pentru hormon anti-mullerian (AMH) este o analiză de sânge care determină rezerva ovariană a unei femei. Analiza este recomandată și pacientelor care au nevoie de confirmarea unui diagnostic din sfera ginecologică. De reţinut este faptul că hormonul anti-Mullerian este produs și de persoanele de sex masculin, în cantități semnificative, până la începutul pubertăţii.

Hormonul anti-mullerian (AMH) este o glicoproteină produsă de celulele Sertoli ale testicului fetal și de granuloasa ovariană la femei. Mai este denumit și factorul inhibitor Mullerian pentru că este responsabil de regresia ductelor Mulleriene la feții de sex masculin, pasul inițial în organogeneza tractului genital masculin.

AMH se regăsește doar la nivelul gonadelor și exercită efecte inhibitorii asupra dezvoltării și funcționării organelor de reproducere. În absența AMH, ductele Mulleriene ale ambelor sexe ar evolua spre uter, trompele lui Fallopio și porțiunea superioară a vaginului.

La băieți, concentrația AMH este crescută până la pubertate, după care scade treptat spre concentrațiile reziduale post-pubertale. Scăderea AMH la băieți este invers proporțională cu creșterea testosteronului intratesticular, eveniment ce precede creșterea testosteronului plasmatic.

La nivelul ovarelor, la pubertate, AMH este produs exclusiv de stratul granulos al foliculilor preantrali și antrali mici. Producerea de hormon anti-mullerian începe cu tranziția foliculilor primordiali spre stadiul de foliculi primari și continuă până se atinge stadiul antral, respectiv foliculi cu diametrul de 2-6 mm. Când femeile încep să înainteze în vârstă, se diminuează numărul de foliculi antrali mici și producția de hormon anti-mullerian scade. La menopauză, hormonul anti-Mullerian are valori nedetectabile.

Analiza de hormon anti-Mullerian stabilește nivelul seric al AMH și se corelează strâns cu numărătoarea de foliculi antrali (AFC) prin ultrasonografie transvaginală.

Probă Hormon Anti-Mullerian (AMH) Medlife

Când este recomandată determinarea hormonului anti-Mullerian

În afara rolului pe care îl are în estimarea rezervei ovariene, hormonul anti-Mullerian este util și în patologia ovariană, respectiv în diagnosticarea sindromului ovarelor polichistice caracterizat printr-o mărire a numărului de foliculi antrali.

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai comune afecțiuni la femeile de vârstă reproductivă. Mecanismul cunoscut al afecțiunii duce la acumularea de foliculi antrali mici, ceea ce duce implicit și la creșterea semnificativă a producției de hormon anti-Mullerian. De asemenea, o valoare crescută a hormonului este identificată la unele paciente cu tumori ale celulelor granuloase ovariene.

Analiza de hormon anti-Mullerian, împreună cu inhibina A, inhibina B, estradiolul și CA 125 sunt teste utile în diagnosticul și monitorizarea acestor cazuri.

La băieții cu criptorhidie, o valoare măsurabilă a AMH confirmă diagnosticul, în timp ce valori nedetectabile sunt sugestive pentru anorhidie sau insuficiență funcțională în cazul unor gonade anormal localizate.

O părere unanimă a comunității medicale cu privire la stabilirea unui nivel optim de hormon anti-mullerian ca predicție pentru fertilizarea in vitro nu există la această oră. În multe cazuri, stimularea ovariană nu are ca rezultat eșecul în situațiile în care este identificată o rezervă ovariană redusă. Cu toate acestea este general acceptat că un nivel minim al rezervei ovariene sau absența ei reprezintă un indicator pentru menopauză.

Așadar, analiza AMH este utilizată pentru evaluarea statusului de menopauză, inclusiv insuficiența ovariană prematură și doar ca parte a evaluării infertilității pentru tehnicile de reproducere asistată, evaluarea funcției ovariene la pacientele cu sindromul ovarelor polichistice, evaluarea copiilor cu ambiguitate genitală sau intersexualitate, evaluarea funcției testiculare la copii, diagnosticul și monitorizarea pacientelor cu tumori ovariene secretante de AMH.

Procedura recoltare

Analiza nu necesită pregătiri speciale, se face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).

Spre deosebire de ceilalți markeri biochimici utilizați în aprecierea rezervei ovariene (inhibina B, FSH), hormonul anti-Mullerian poate fi dozat în oricare perioadă a ciclului menstrual și nu prezintă variații inter cicluri.

Totuși, există studii care au pus în evidență, cu argumente solide, variații ușoare ale valorii hormonului anti-Mullerian pe parcursul ciclului menstrual, cu un vârf în faza foliculară târzie. Modul în care acționează hormonul anti-Mullerian în reglarea rezervei ovariene necesită încă studii amănunțite. Experiența clinică exprimată în studii arată faptul că unele femei care prezintă concentrații foarte scăzute, chiar nedetectabile de hormon anti-Mullerian, pot rămâne însărcinate în mod natural și duc sarcina la termen. Dovezile științifice actuale nu sugerează că nivelul seric de hormon anti-Mullerian poate fi prognostic pentru o sarcină, dar dozarea hormonului anti-Mullerian din fluidul folicular a demonstrat că ovocitele obținute din foliculii cu concentrații mari de hormon anti-Mullerian au potențial fertil crescut față de cele obținute din foliculii cu concentrații mici.

Interpretare rezultate

În cele mai multe cazuri, vârsta la care femeile fac acest test ca screening pentru posibila amânare a unei sarcini este în jur de 30 de ani.

Un AMH cu valori normale la 30 de ani poate ajunge la 8.1 ng/mL.

Valori de referință

30 - 34 ani 0.58 - 8.1 ng/mL
35 - 39 ani 0.15 - 7.5 ng/mL
40 - 44 ani 0.03 - 5.5 ng/mL
45 - 50 ani < 2.6 ng/mL
51 - 55 ani < 0.88 ng/mL
> 55 ani < 0.03 ng/mL

Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Analiza pentru hormon anti-Mullerian poate da rezultate neconcludente. Dozarea AMH nu poate fi utilizată pentru screening-ul tumorilor ovariene.

Deși nu s-a dovedit existența unor reacții încrucișate cu molecule asemănătoare imunologic (factori de creștere, inhibina A și B, IGF-1, TSH, FSH, LH) poate exista posibilitatea unei cross-reactivități cu molecule de citokine cu posibile rezultate fals crescute. Ca și alte teste imunologice, hormonul anti-Mullerian (AMH) poate da rezultate fals scăzute la concentrații foarte crescute ale analitului (Hook Effect), în prezența autoanticorpilor anti-AMH sau a anticorpilor heterofili în serul de analizat. Interpretarea singulară a rezultatului dozării hormonului anti-Mullerian nu este suficientă în scop de diagnostic sau prognostic, iar rezultatul se interpretează în context cu alte investigații clinice, cum ar fi: ultrasonografia ovariană (cu numărătoarea foliculilor antrali), ecografie abdominală sau testiculară, dozarea steroizilor sexuali (estradiol, testosteron, progesteron), a FSH, inhibinei B (evaluarea fertilității) sau inhibinelor A și B (evaluare tumorală).

Valori scăzute

Un nivel de hormon anti-Mullerian cu valori scăzute poate anunţa instalarea menopauzei.

Un hormon anti-Mullerian scăzut spre limita inferioară poate prognoza instalarea menopauzei în următorii 3-5 ani. Aceste date au dus la utilizarea dozării AMH ca test de screening pentru femeile care doresc amânarea unei sarcini.

Dacă rezultatul testului indică hormon anti-Mullerian scăzut, adică o valoare sub 1 ng/mL, este semnul unei rezerve ovariene reduse, dar în multe cazuri sunt necesare și alte investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic sau stabilirea unui prognostic în obținerea unei sarcini. Pentru interpretarea rezultatului trebuie să vă adresați întotdeauna medicului specialist.

Valori foarte scăzute ale AMH, de regulă sub limita de detecție a testului, se întâlnesc la femei în menopauză fiziologică sau menopauză chirurgicală sau post chimio sau radioterapie. Valori ale AMH scăzute în intervalul de perimenopauză-menopauză indică o rezervă ovariană minimă sau absentă. Concentrații nedetectabile de hormon anti-Mullerian se întâlnesc la fetițe prepuberale cu semne de virilizare cu 46.XX.

La copiii cu intersexualitate, valori nedetectabile ale AMH sunt sugestive pentru absența țesutului testicular.

Valori crescute

Un rezultat al analizei care arată un nivel de hormon anti-mullerian mare este întâlnit în situații de hiperstimulare. Valori de 2-5 ori mai mari decât valoarea corespunzătoare vârstei se întâlnesc la femeile cu sindromul ovarelor polichistice.

Valori crescute sunt predictibile pentru cicluri anovulatorii. La copii cu intersexualitate, o concentrație a hormonului anti-Mullerian peste intervalul de normalitate al femeii adulte este predictiv pentru prezența de țesut testicular și este sugestivă pentru:

  • tulburări ale secreției de testosteron,
  • rezistență la androgeni,
  • disgenezie testiculară,
  • testicule feminizante.

Valori extrem de crescute se întâlnesc la fetițe cu tumori virilizante Sertoli-Leydig.

În cazul în care la testare avem un rezultat care indică un hormon anti-Mullerian crescut, vorbim cel mai probabil de sindromul ovarelor polichistice, dar interpretarea rezultatelor trebuie făcută în context clinic.

Bibliografie

  1. “AMH1 - Overview: Antimullerian Hormone, Serum.” Mayocliniclabs.com, 2019, www.mayocliniclabs.com
  2. “A Study to Measure Anti-Mullerian Hormone for the Prediction of Response to Ovarian Stimulation.” Mayo Clinic, 2020, www.mayo.edu
  3. “Primary Ovarian Insufficiency - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
  4. Baker, Valerie L., et al. “Multicenter Evaluation of the Access AMH Antimüllerian Hormone Assay for the Prediction of Antral Follicle Count and Poor Ovarian Response to Controlled Ovarian Stimulation.” Fertility and Sterility, vol. 110, no. 3, Aug. 2018, pp. 506-513.e3, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.fertnstert.2018.03.031

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu