Informații generale
IgE specific la lapte de vacă este o analiză de laborator care determină concentrația de anticorpi de tip IgE produsă de sistemul imunitar în cazul unei alergii la laptele de vacă și la proteinele din acesta.
Alergia la laptele de vacă (APLV) este cea mai frecventă alergie la copiii sub 2 ani, deoarece acest aliment conține trei proteine răspunzătoare de apariția unei reacții alergice: lactalbumina, beta lactglobulina și cazeina.
Când suntem expuși la diverși alergeni, în cazul acesta la laptele de vacă, IgE (imunoglobulina E) se produce rapid, ajungând la niveluri care pot declanșa o reacție alergică. Nivelul concentrației anticorpilor IgE din sânge crește foarte mult în condițiile unei reacții alergice și determină eliberarea imediată a mediatorilor proinflamatori: histamine, prostaglandine, leucotriene, cytokine, răspunzătoare de semnele și simptomele clinice din bolile alergice.
Acest tip de alergie alimentară produce simptome instantanee și reproductibile în mod constant ce apar, de obicei, în 20-30 de minute de la ingerarea alimentului, dar se pot manifesta până la 2 ore după consum.
Testul de laborator IgE specific la laptele de vacă determină titrul de anticorpi produşi de organism la contactul cu alimentul şi produse ce conţin lapte de vacă, aceşti anticorpi fiind îndreptaţi specific împotriva proteinelor din lapte.
Alergia la laptele de vacă (APLV) este frecvent asociată cu alergia la laptele de capră și de soia.
Când este recomandată determinarea IgE specific la laptele de vacă
Determinarea IgE specific la laptele de vacă este recomandată pentru a stabili diagnosticul de boală alergică la lapte, mediată de IgE și de a identifica cu exactitate dacă alergenul responsabil de apariția semnelor și simptomelor alergice este laptele de vacă sau nu.
Simptomele alergiei la laptele de vacă (APLV) și severitatea lor pot varia, cele mai frecvente fiind durerile abdominale și diareea. Alte manifestări sunt: înroșirea pielii cu senzație de prurit (mâncărime), manifestări respiratorii, greață, vărsături. În cazuri rare, poate apărea anafilaxia care pune viața în pericol.
Testul este util și pentru evaluarea pacienților cu suspiciune de alergie, dar și pentru a identifica o sensibilizare la copiii și adulții alergici (atopici).
De asemenea, analiza este recomandată și pentru monitorizarea nivelului seric IgE după introducerea dietei din care s-au eliminat alimente ce conțin proteine din lapte de vacă.
Procedura recoltare
Testul IgE specific la laptele de vacă se realizează din sânge venos, într-un vacutainer fără anticoagulant.
Recoltarea se recomandă să fie făcută a jeun (pe nemâncate), dar poate fi efectuată și postprandial, la minimum 2 ore de la ultima masă.
Interpretare rezultate
Valorile de referință* ale determinării IgE specific la laptele de vacă se încadrează între:
< 0.35 UI/ml | nedetectabil |
0.35 - 0.69 UI/ml | nivel scăzut |
0.7 - 17.49 UI/ml | nivel crescut |
> 17.5 UI/ml | semnificativ crescut |
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Bibliografie
- Martorell-Aragonés, A., et al. “Position Document: IgE-Mediated Cow’s Milk Allergy.” Allergologia et Immunopathologia, vol. 43, no. 5, Sept. 2015, pp. 507–526, www.elsevier.es, 10.1016/j.aller.2015.01.003
- “Milk Allergy & Intolerance.” Leedsth.nhs.uk, 2022, www.leedsth.nhs.uk
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.