Informații generale
Imunofixarea serică este o analiză de laborator cu ajutorul căreia sunt identificate benzile de imunoglobuline monoclonale (anormale) apărute la electroforeza proteinelor serice. Imunofixarea serică presupune două analize consecutive: electroforeza proteinelor (separarea tipurilor de proteine) și imunofixarea propriu-zisă.
Analiza poate fi efectuată și din sânge și din urină.
Imunoglobulinele și proteinele înrudite funcționează ca agenți imunologici și reprezintă o componentă majoră a fracției gama-globulinelor serice. La persoanele sănătoase, imunoglobulinele sunt policlonale, iar o bandă monoclonală semnalează frecvent o serie de afecțiuni:
- un proces neoplazic;
- gamapatii monoclonale;
- mielom multiplu;
- macroglobulinemie Waldenstrom.
Imunofixarea serică oferă și informații suplimentare privind clonalitatea imunoglobulinelor, o bandă monoclonală indicând o populație clonală de celule B, care au scăpat de sub control și ar putea avea ca rezultat o discrazie cu celule plasmatice, cum ar fi mielomul multiplu.
Confirmarea tipurilor de lanțuri grele și lanțuri ușoare ale unei benzi monoclonale se face în prezent aproape exclusiv prin electroforeza de imunofixare, datorită vitezei, sensibilității ridicate și a ușurinței în interpretarea rezultatelor.
Imunoglobulinele sunt sintetizate și eliberate în circulația sangvină de celulele B plasmatice (limfocitele B). Acestea au în structura lor lanțuri grele și lanțuri ușoare, care sunt de mai multe tipuri:
- lanțuri grele:
- →gama: IgG;
- →alfa: IgA;
- →miu: IgM.
- lanțuri ușoare:
- →kappa libere și legate;
- →lambda libere și legate.
Lanțurile ușoare sunt, în mod normal, sintetizate în exces ușor și sunt eliminate în câteva ore, astfel încât nu se acumulează în sânge. Cu toate acestea, în unele tulburări monoclonale ale celulelor plasmatice, sinteza lanțurilor ușoare poate depăși sinteza lanțurilor grele, ceea ce duce la eliberarea de cantități variabile de lanțuri ușoare libere.
Imunofixarea serică ajută la identificarea prezenței sau absenței imunoglobulinelor monoclonale și la determinarea tipurilor sale de lanțuri grele și lanțuri ușoare.
Când este recomandată imunofixarea serică
Imunofixare serică este un test indicat în următoarele situații patologice:
- măsoară starea imună și competența răspunsului imun, prin identificarea imunoglobulinelor din banda proteică monoclonală și cu particule implicate în răspunsul imun;
- atunci când se observă un vârf monoclonal la electroforeza proteinelor serice;
- ca test de screening, când se suspectează o gamapatie monoclonală pe baza concentrațiilor de imunoglobulină ale pacienților;
- în monitorizarea pacienților diagnosticați cu mielom multiplu;
- la evaluarea amiloidozei, a bolilor de colagen, a bolilor limfoproliferative.
Procedura recoltare
Testul de imunofixare se poate realiza atât din analiza de sânge, cât și de urină.
Recoltarea de sânge este recomandat să se facă dimineața, a jeun (pe nemâncate), fără a fi necesară o pregătire prealabilă a pacientului, dar se poate efectua și postprandial (după masă). Sângele va fi recoltat prin puncție venoasă.
Dacă medicul solicită test de urină, proba se recoltează în 24 h și se aduce la laborator un eșantion de 100 ml.
Interpretare rezultate
În mod normal, la pacienții sănătoși, imunofixarea proteinelor serice nu evidențiază o componentă monoclonală.
Componentă monoclonală | Valori normale |
lanțuri grele IgG | absente |
lanțuri grele IgA | absente |
lanțuri grele IgM | absente |
lanțuri ușoare kappa | absente |
lanțuri ușoare lambda | absente |
Bibliografie
- “Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods [23rd Ed] 9780323295680, 0323295681 - DOKUMEN.PUB.” Dokumen.pub, dokumen.pub, 2016, https://dokumen.pub/
- “Manual of Laboratory and Diagnostic Tests 7th Fischbach.”” Archive.org, 2022, https://archive.org
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.