Banner Iod seric

Iod seric

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea nivelului de iod seric are rolul de a depista excesul de iod din organism provocat de administrarea unor medicamente sau terapii pe bază de iod sau, dimpotrivă, pentru a determina deficitul de iod provocat de o carență alimentară sau o afecțiune.

Iodul este un oligoelement extrem de important pentru o bună funcționare a întregului organism și, mai ales, a glandei tiroide. Iodul îndeplinește un rol esențial în procesul de sinteză al hormonilor tiroidieni, participă în numeroase reacții biochimice și este necesar pentru dezvoltarea normală a scheletului și a sistemului nervos central la făt și la sugar.

La adult, un aport adecvat de iod înseamnă aproximativ 15-20 mg. Din acesta, 30% este concentrat în ţesut şi în hormonii tiroidieni, iar restul de 70% se regăsește la nivelul glandelor mamare, ochilor, mucoasei gastrice, colului uterin şi glandelor salivare. În organism, iodul este transportat cu ajutorul unui “transportor” numit Na+/I.

Doza zilnică recomandată de iod este cuprinsă între 150 µg/zi și până la 290 µg/zi (pentru femeile care alăptează). Din această cantitate, glanda tiroidă are nevoie de doar 70 µg/zi pentru a sintetiza hormonii tiroidieni, restul fiind folosit de alte organe.

Țesutul mamar are rolul de a concentra iodul care este responsabil de o bună funcţionare a tiroidei nou-născutului şi, în consecinţă, de o dezvoltare cerebrală normală. De aceea, deficitul de iod este cunoscut ca fiind principala cauză de retard mental, anomalii în dezvoltarea creierului, malformaţii congenitale, iar la sugari produce cretinism, dificultăţi de mers şi de creștere, precum și surditate.

La adulți, deficitul de iod din organism poate cauza hipotiroidism clinic. La femei, afecţiunea se traduce prin anovulaţie, infertilitate, hipertensiune gestaţională, avort spontan în primul trimestru de sarcină şi moartea fătului.

La celălalt pol, excesul de iod din organism poate inhiba sinteza hormonilor tiroidieni și poate duce la hipertiroidie sau poate provoca, în cele din urmă, guşă, hipotiroidism sau mixedem.

Așadar, iodul este un element crucial în funcționarea și dezvoltarea organismului.

Probă Iod seric Medlife

Când este recomandată determinarea nivelului de iod seric

Testarea nivelului de iod din sânge este recomandată, mai ales, persoanelor care urmează un tratament pe bază de iod și au nevoie de o monitorizare a nivelului acestuia.

De asemenea, analiza mai este indicată și pentru determinarea iodului în organism atunci când apar suspiciuni de dezechilibre ori pentru monitorizarea ratei de excreție, ca indicator al terapiei zilnice.

Procedura recoltare

Pentru testarea iodului seric este necesară recoltarea de sânge venos din plica cotului, într-un vacutainer fără anticoagulant, cu sau fără gel separator.

Procedura se realizează dimineața, înainte ca pacientul să ia micul dejun, deci pe nemâncate.

Serul se va prelucra și lucra atunci când proba ajunge în laborator însă, dacă acest lucru nu este posibil, poate fi stocat pentru 7 zile la temperaturi de 2-8 °C sau timp de 1 an la -20 °C. Este foarte important să se evite congelarea și decongelarea.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* ale iodului seric sunt cuprinse între 40 - 92 μg/L.

*Valorile și rezultatele analizelor sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot fi diferite de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Practica medicală a demonstrat că pot apărea interferențe la analiza de iod seric pentru pacienții cărora li s-au administrat substanțe de contrast pe bază de iod pentru diferite investigații de tip RMN ori CT. În acest caz, recoltarea trebuie amânată cu 48 de ore.

De asemenea, trebuie evitată folosirea la locul puncției venoase a dezinfectanților pe bază de iod, pentru că aceștia pot interfera cu rezultatul final al analizelor.

Valori crescute

Valori ale iodului seric cuprinse între 80 şi 250 µg/L sunt caracteristice pacienților diagnosticați cu hipertiroidism.

Excesul de iod în organism, cu valori de peste 460 µg/zi, pot indica o expunere la substanțe de contact sau administrarea de medicamente pe bază de iod, ori un regim alimentar dezechilibrat.

Bibliografie

  1. Cui, Tingkai, et al. “Serum Iodine Is Correlated with Iodine Intake and Thyroid Function in School-Age Children from a Sufficient-To-Excessive Iodine Intake Area.” The Journal of Nutrition, vol. 149, no. 6, 9 May 2019, pp. 1012–1018, https://academic.oup.com, 10.1093/jn/nxy325
  2. “Iodine, Serum/Plasma | Healthmatters.io.” Healthmatters.io, 2021, https://healthmatters.io

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu