Banner Anticorpi IgG Herpes simplex tip 1 (HSV1)

Anticorpi IgG Herpes simplex tip 1 (HSV1)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor IgG Herpes simplex este un test de laborator ce face parte din diagnosticul serologic al infecţiei cu acest virus şi are două aplicaţii clinice majore: diagnosticul infecţiei recente (prin dublarea titrului) şi determinarea imunităţii organismului la infecţia cu virusul herpetic.

Virusul Herpes simplex face parte din familia virusurilor Herpesviridae, este omniprezent şi infectează toate grupurile rasiale din întreaga lume, fiind transmis prin contact personal apropiat. Tulpinile de virus herpes simplex (serotipul 1 şi serotipul 2) produc infecţii care pot fi uşor simptomatice şi pot trece neobservate, ori pot varia de la o stomatită uşoară până la boli grave:

  • gingivostomatită;
  • keratită;
  • encefalită;
  • erupţii cutanate veziculoase;
  • meningită;
  • herpes neonatal;
  • infecţii ale tractului genital.

Există două tipuri de virus herpes simplex:

  • Virusul Herpes simplex tip 1 (HSV-1) - cauzează, în special, herpes orofacial, şi, în mică măsură, şi herpes genital;
  • Virusul Herpes simplex tip 2 (HSV-2) - provoacă herpes genital şi neonatal.

HSV tip 1 infectează direct celulele epidermice unde, prin replicare virală, determină epuizarea celulelor gazdă, cu producerea de vezicule şi pustule care, apoi, se ulcerează. Leziunile herpesului cutanat se vindecă fără cicatrici, pe măsură ce celulele epidermice se regenerează.

HSV-1 poate persista la nesfârşit în stare latentă (fără să producă boala) în ganglionii nervoşi, de unde se reactivează episodic, determinând infecţiile recurente.

Pentru un diagnostic serologic complet al infecţiei cu Herpes simplex tip 1 se recomandă atât determinarea anticorpilor de tip IgG, cât şi determinarea anticorpilor de tip IgM. Serologia este deosebit de importantă deoarece este singurul instrument de diagnostic disponibil atunci când boala nu a fost suspectată la evaluarea iniţială (boala asimptomatică sau cu simptome foarte uşoare, trecute cu vederea).

Probă Anticorpi IgG Herpes simplex tip 1 (HSV1) MedLife

Când este recomandată determinarea anticorpilor IgG pentru Herpes simplex de tip 1 (HSV1)

Această analiză de laborator este recomandată pentru a determina dacă un pacient a fost anterior expus la virusul herpes simplex tip 1.

Anticorpii IgG HSV 1 se determină la pacienţii cu suspiciune de infecţie virală herpetică, fiind prezenţi în timpul unei infecţii acute, active, dar şi în cazul unei infecţii în antecedente.

La gravide, se determină HSV1 şi HSV2 pentru a stabili dacă:

  • există un risc de infecţie congenitală;
  • există o infecţie asimptomatică;
  • au risc de a dobândi infecţia în timpul sarcinii.

Herpes simplex este frecvent la persoanele cu o deficienţă a sistemului imunitar, cum sunt pacienţii cu cancer, HIV/SIDA, ori cei care urmează un tratament cu chimioterapice.

Testarea anticorpilor IgG HVS este, de asemenea, utilizată pe scară largă, la transplantul de măduvă osoasă (primitorii şi donatorii).

Procedura recoltare

Recoltarea probelor pentru Herpes simplex tip 1 (HSV1) anticorpi IgG se face prin puncţie venoasă, fără o pregătire prealabilă a pacienţilor. Se recoltează sânge în vacutainere, de preferat, cu dop galben (care conţin gel separator), dar şi cu dop roşu. Serul obţinut după centrifugare este stabil pentru trei zile la temperaturi de 2-8 grade C, şi pentru un timp îndelungat la -20 grade C.

Interpretare rezultate

Valorile normale de referinţă* pentru anticorpii IgG virusul herpetic tip 1 sunt:

Negativ <0.9 indică absenţa anticorpilor
Echivoc 0.9 rezultat incert, se recomandă repetarea la 10-14 zile
Pozitiv >1.1 indică prezenţa anticorpilor, organismul a venit în contact cu virusul

Rezultatul analizei poate fi prezentat şi în funcţie de concentraţie:

Negativ <20 U/ml
Echivoc 20-25 U/ml
Pozitiv >25 U/ml

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Rezultatele obtinuţe pentru titrul acestor anticorpi trebuie să fie interpretate împreună cu anticorpii de tip IgM, în contextul bolii, deoarece prezenţa doar a anticorpilor IgG nu precizează dacă este o infecţie acută sau dacă infecţia a fost în antecedente.

În unele cazuri, se recomandă confirmarea prezenţei virale prin teste suplimentare de identificare a materialului genetic viral, prin tehnica PCR.

Pot să apară interferenţe cu titruri de anticorpi specifici altor boli virale, sau chiar cu unele medicamente.


Rezultat pozitiv

Implicații clinice în cazul unui rezultat pozitiv anticorpi IgG Herpes simplex tip 1:

  • prezenţa anticorpilor din clasa IgG indică expunerea anterioară la virusul herpetic;
  • majoritatea persoanelor din populaţia generală au fost infectate până la vârsta de 20 de ani; după infecţia primară, nivelurile de anticorpi scad şi se se stabilizează până când apare o reinfecţie sau o reactivare virală;
  • diagnosticul infecţiei curente este legat de determinarea unei creşteri semnificative a titrului de anticorpi între stadiul acut şi probe de sânge în stadiul de convalescent, motiv pentru care se recomandă repetarea analizei la un interval de 2-3 săptămâni;
  • un rezultat pozitiv poate permite diferenţierea infecţiei cauzate de HSV tipurile 1 şi 2.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ indică faptul că pacientul nu a fost expus în antecedente la infecţia cu virusul herpes simplex şi nu are imunitate pentru acest virus. În acest caz, în special la gravidele cu risc de infecţii congenitale la nou-născuţi, se recomandă repetarea analizei pentru a diagnostica o eventuală infecţie dobândită în cursul sarcinii.

Bibliografie

  1. “A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests.” Google Books, 2013, https://books.google.ro
  2. “Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods Twenty-Third Edition 2017.” Scribd, 2017, https://www.scribd.com
  3. “MayoTestCatalog-Rochester--SortedByTestName-Duplex-Interpretive.pdf.” Scribd, 2017, https://www.scribd.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu