Banner Antifungigramă (secreții)

Antifungigramă (secreții)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Antifungigrama este o analiză ce determină existența unor infecții fungice. Testul este util în identificarea culturilor fungice, tipul acestora, dar și medicamentelor la care acestea sunt sensibile, astfel încât să poată fi urmat un plan corect de tratament.

Candidoza este una dintre cele mai întâlnite infecții fungice și, conform statisticilor, aceasta afectează, cel puțin o dată în viață, peste 70% dintre femei. Candidoza poate fi recurentă, fiind determinată de ciuperca numită Candida albicans. Aceasta se găsește în mod normal în corpul uman, la nivelul florei bucale, intestinale și genitale și, cât timp există un echilibru microbian, nu creează stări patologice. În momentul în care acest echilibru se rupe (prin medicație excesivă sau din cauza igienei defectuoase), pot apărea simptomele specifice candidozei. Boala poate apărea atât la femei, cât și la bărbați și copii.

Probă Antifungigramă (secreții) Medlife

Când este recomandată antifungigrama (secreții)

Antifungigrama este recomandată persoanelor la care există suspiciune de candidoză, fie prin simptomatologie, fie evidențiată la nivelul altor teste de laborator.

În cazul secrețiilor vaginale, analiza se recomandă în afara perioadei menstruale, de preferat înainte sau după menstruație cu aproximativ 7-10 zile, pentru a nu interfera cu rezultatele analizelor.

Procedura recoltare

Recoltarea probelor implică prelevarea secreției și analiza mediului de cultură. Probele prelevate pentru antifungigrama Candida albicans pot fi: spută, exudat sau secreții vaginale.

În cazul pacienților aflați sub tratament antifungic este recomandată întreruperea acestuia, pentru a nu interfera cu rezultatul analizei.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizei sunt evidențiate prin cultură și prin examen microscopic, ulterior recoltării probelor. Prin examenul microscopic se determină caracteristicile fungilor levuriformi: prezență/ absență, formă și dimensiuni.

Este recomandată și identificarea anticorpilor, chiar dacă aceștia în sine nu pot indica o potențială infecție. De aceea, determinarea anticorpilor Candida albicans ar trebui să se facă împreună cu antifungigrama, pentru a putea fi evidențiată în mod corect o potențială infecție cu această ciupercă.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul contaminării microbiene a probelor, ca urmare a pregătirii defectuoase pentru recoltare (curățarea zonelor, cum ar fi în cazul organelor genitale).

Valori scăzute

Dacă rezultatul este marcat ca fiind negativ, înseamnă că nu există fungi care să determine apariția Candida albicans.

Valori crescute

Prezența fungilor ca rezultat al antifungigramei reflectă o potențială infecție fungică. În general, sunt evidențiați și compușii medicamentoși la care aceste infecții prezintă o sensibilitate crescută, astfel încât să poată fi ales tratamentul potrivit.

Bibliografie

  1. R AN, Rafiq NB. Candidiasis. 30 May 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Pappas, Peter G., et al. “Guidelines for Treatment of Candidiasis.” Clinical Infectious Diseases, vol. 38, no. 2, 15 Jan. 2004, pp. 161–189, https://academic.oup.com, 10.1086/380796
  3. “Candidiasis.” CDC. 2022, www.cdc.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu