cell

Calculator analize

S 100

Proteinele S100 reprezinta cea mai mare familie de proteine care leaga Ca2+; studii recente au indicat si implicarea Cu2+ si Zn2+ in biologia acestei clase de proteine.

Pana in prezent se cunosc 25 de gene care codifica acest grup de proteine; dintre acestea 22 de gene sunt localizate pe locusul 1q21, regiune frecvent implicata in procese de malignizare. Aceste proteine formeaza intre ele complexe hetero si homodimerice. Ele detin o serie de functii intra si extracelulare in: reglarea homeostaziei calciului, proliferare celulara, apoptoza, invazie si motilitate celulara, reactii de fosforilare a proteinelor, transcriptie, autoimunitate, chemotaxie, procese inflamatorii.

Proteinele S 100 au dobandit semnificatie clinica datorita asocierii stranse in 3 categorii de afectiuni: cancer, afectiuni ale sistemului nervos central (traumatisme cerebrale, boli cerebrovasculare si neurodegenerative) si evaluarea afectarii cerebrale in cazul interventiilor chirurgicale pe cord si al afectiunilor acute cardiace (inclusiv la nou-nascuti). In ceea ce priveste cancerul, proteinele S 100 reprezinta un marker pentru evaluarea progresiei bolii si evaluarii metastazelor in melanomul malign.

Nivelurile serice de S100 sunt asociate cu volumul tumoral, astfel la pacientii cu melanom malign aflati in stadiile II, III si IV nivelurile serice crescute indica progresia bolii.

In melanomul cutanat este un marker de boala metastatica, fiind util in identificarea pacientilor cu metastaze la distanta.

De asemenea S100 are importanta in monitorizarea raspunsului la tratamentul oncologic precum si in detectarea precoce a recaderilor tumorale. In general, proteinele S100 pot fi corelate cu existenta si raspandirea metastazelor in diverse tipuri de cancer.

Referitor la domeniul neurologic, S100 constituie un parametru util de monitorizare a pacientilor cu AVC in ceea ce priveste statusul neurovascular.

Marker-ul se coreleaza semnificativ cu severitatea deficitului neurologic si cu marimea zonei de infarct cerebral.

Marker-ul are o inalta valoare predictiva negativa in depistarea unei valori normale la scurt timp dupa un traumatism cranio-cerebral excluzand o leziune cerebrala severa. Proteinele S100 sunt un marker precoce al afectarii cerebrale; ele sunt eliberate dupa o interventie chirurgicala cardiaca cu by-pass cardiopulmonar.

Nivelul seric se coreleaza cu durata by-pass-ului pulmonar, a intreruperii circulatiei profunde si a clamparii aortei.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza S 100

Interpretare valori mari:

Cresterea concentratiei S100 apare in:

- afectiuni maligne: la pacientii cu melanom malign aflati in stadiile II, III si IV nivelurile serice crescute indica progresia bolii (se coreleaza cu volumul tumoral).

Este un marker de boala metastatica in special in cancerul de san, colorectal si gastric.

- afectiuni benigne: AVC -se coreleaza semnificativ cu severitatea deficitului neurologic si cu marimea zonei de infarct cerebral, traumatismele cerebrale - se coreleaza cu severitatea leziunii (predictie negativa semnificativa: valori normale exclud afectare cerebrala in cazul traumatismelor).

 

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica.

Interferente analitice la analiza S 100

S100 nu trebuie utilizat in screening-ul sau diagnosticul melanomului malign la pacienti asimptomatici.

Se obtin valori crescute in sindroame inflamatorii, in special in poliartita reumatoida, bronsita cronica, fibroza chistica

Recomandari pentru analiza S 100

Dozarea S100 este recomandata in evaluarea progresiei melanomului malign si a metastazarii acestuia; este marker secundar in evaluarea metastazelor in cancerul de san, colorectal si gastric.

Este recomandat in monitorizarea si evaluarea pacientilor cu traumatisme craniocerebrale sau interventii chirurgicale pe cord.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.