Informaţii generale
S 100 este o proteină citoplasmatică cu greutate mică, a cărei determinare vizează evidențierea și gradul de dezvoltare a melanomului malign. Melanomul malign reprezintă un cancer de piele determinat de apariția melanocitelor în exces, drept pentru care proteina S100 nu reprezintă un factor de diagnosticare în sine. El este utilizat alături de alți markeri tumorali sau cu ajutorul imagisticii.
Proteina S100 lucrează la nivel celular prin legarea Ca2+, dar și în reglarea enzimelor și a acizilor nucleici. La nivel extracelular S100 activează receptorii de suprafață și reglează reproducerea celulelor, dar are și rol în repararea țesuturilor și a inflamațiilor, având rol antibacterian.
Când este recomandată determinarea proteinei S 100
Determinarea valorilor proteinei S 100 este importantă pentru monitorizări ale răspândirii celulelor canceroase în corp ca urmare a dezvoltării metastazelor. Din acest motiv recomandarea de determinare serică vine pe fondul unei suspiciuni de cancer, care poate fi confirmat sau infirmat cu ajutorul markerilor tumorali, alături de proteina S 100.
Determinarea serologică a proteinei S100 poate oferi informații prețioase și în cazul altor afecțiuni, pe lângă melanomul malign, și anume în cazul cardiomiopatiilor sau în afecțiuni neurovasculare, cum ar fi AVC (accidentul vascular cerebral).
În acest caz este necesară corelarea rezultatelor cu mărimea zonei de infarct, dar și cu severitatea leziunii. Proteina S 100 este utilizată pentru a verifica răspunsul organismului la o anumită perioadă de timp, ulterior accidentului vascular. Valorile mari ale S100 în cazul AVC denotă un răspuns deficitar ca urmare a leziunii, în vreme ce valorile mici pot fi asociate cu revenirea la normalitate a funcționării zonei afectate.
În același timp, proteina S 100 este utilă și în monitorizarea pacienților care au suferit traumatisme cerebrale și în detectarea răspunsului oferit de către organismul uman ca urmare a tratamentului pentru cancer.
Proteina S100 este folosită și ca marker tumoral secundar (produs chiar de către celulele canceroase), în cazul cancerului gastric, colorectal sau în cazul cancerului de sân.
De asemenea, un aspect foarte important este acela că proteina S 100 poate fi utilizată în monitorizarea pacienților cu intervenții chirurgicale pe cord.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant, à jeun (pe nemancate) sau postprandial (după masă).
Probele sunt analizate prin metoda imunochimică prin chemiluminiscență, o creștere foarte mare a nivelului acestei proteine justificând prezența cardiomiopatiilor sau a cancerului. Pregătirea pacientului se face prin explicarea interferențelor și prin discutarea cauzelor medicale care au determinat recoltarea probei.
Interpretare rezultate
Valoarea de referință a proteinei S 100 este de < 0.105 μg/L3. Pentru a putea fi detectată proteina S 100, aceasta trebui să fie prezentă în sânge în concentrație de minim 0.005 μg/L3.
Bibliografie
- Donato, R, et al. “Functions of S100 Proteins.” Current Molecular Medicine, vol. 13, no. 1, 2013, pp. 24–57, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
- Stammet, Pascal, et al. “Protein S100 as Outcome Predictor after Out-of-Hospital Cardiac Arrest and Targeted Temperature Management at 33 °c and 36 °C.” Critical Care, vol. 21, no. 1, 20 June 2017, https://ccforum.biomedcentral.com/ , 10.1186/s13054-017-1729-7
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.