Banner S 100

S 100

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

S 100 este o proteină citoplasmatică cu greutate mică, a cărei determinare vizează evidențierea și gradul de dezvoltare a melanomului malign. Melanomul malign reprezintă un cancer de piele determinat de apariția melanocitelor în exces, drept pentru care proteina S100 nu reprezintă un factor de diagnosticare în sine. El este utilizat alături de alți markeri tumorali sau cu ajutorul imagisticii.

Proteina S100 lucrează la nivel celular prin legarea Ca2+, dar și în reglarea enzimelor și a acizilor nucleici. La nivel extracelular S100 activează receptorii de suprafață și reglează reproducerea celulelor, dar are și rol în repararea țesuturilor și a inflamațiilor, având rol antibacterian.

Probă S 100 Medlife

Când este recomandată determinarea proteinei S 100

Determinarea valorilor proteinei S 100 este importantă pentru monitorizări ale răspândirii celulelor canceroase în corp ca urmare a dezvoltării metastazelor. Din acest motiv recomandarea de determinare serică vine pe fondul unei suspiciuni de cancer, care poate fi confirmat sau infirmat cu ajutorul markerilor tumorali, alături de proteina S 100.

Determinarea serologică a proteinei S100 poate oferi informații prețioase și în cazul altor afecțiuni, pe lângă melanomul malign, și anume în cazul cardiomiopatiilor sau în afecțiuni neurovasculare, cum ar fi AVC (accidentul vascular cerebral).

În acest caz este necesară corelarea rezultatelor cu mărimea zonei de infarct, dar și cu severitatea leziunii. Proteina S 100 este utilizată pentru a verifica răspunsul organismului la o anumită perioadă de timp, ulterior accidentului vascular. Valorile mari ale S100 în cazul AVC denotă un răspuns deficitar ca urmare a leziunii, în vreme ce valorile mici pot fi asociate cu revenirea la normalitate a funcționării zonei afectate.

În același timp, proteina S 100 este utilă și în monitorizarea pacienților care au suferit traumatisme cerebrale și în detectarea răspunsului oferit de către organismul uman ca urmare a tratamentului pentru cancer.

Proteina S100 este folosită și ca marker tumoral secundar (produs chiar de către celulele canceroase), în cazul cancerului gastric, colorectal sau în cazul cancerului de sân.

De asemenea, un aspect foarte important este acela că proteina S 100 poate fi utilizată în monitorizarea pacienților cu intervenții chirurgicale pe cord.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainer fără anticoagulant, à jeun (pe nemancate) sau postprandial (după masă).

Probele sunt analizate prin metoda imunochimică prin chemiluminiscență, o creștere foarte mare a nivelului acestei proteine justificând prezența cardiomiopatiilor sau a cancerului. Pregătirea pacientului se face prin explicarea interferențelor și prin discutarea cauzelor medicale care au determinat recoltarea probei.

Interpretare rezultate

Valoarea de referință a proteinei S 100 este de < 0.105 μg/L3. Pentru a putea fi detectată proteina S 100, aceasta trebui să fie prezentă în sânge în concentrație de minim 0.005 μg/L3.

Interferențe și limite

Este recomandat ca S100 să nu fie determinată în cazul pacienților asimptomatici, care suferă de melanom malign. Valorile obținute în urma determinării trebuie cumulate cu istoricul medical al pacientului, deoarece valori ridicate ale S100 pot apărea în bronșite cronice, fibroză chistică și poliartrită acută și în alte afecțiuni inflamatorii.

Pot apărea rezultate neconcludente în cazul în care pacientul urmează tratamente pe bază de vitamina B7(biotina) caz în care este necesară întreruperea tratamentului, înainte de recoltare, cu minim 8 până la 10 ore. Aceasta este situația prescrierii de vitamine după AVC, deoarece spre exemplu, biotina poate reduce nivelurile aminoacizilor, precum homocisteina. Homocisteina este un aminoacid ale cărui valori prea mari pot conduce la riscul apariției de accidente vasculare cerebrale.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale proteinei S 100, sub valoarea de detecție serologică, nu reflectă o semnificație clinică.

Valori crescute

Înregistrarea unor valori ridicate, peste valoarea de referință poate indica prezența unei tumori. Valorile foarte mari, în cazul pacienților care suferă de melanom malign, poate reprezenta dezvoltarea tumorilor și avansarea acestora la stadii de tip II, III sau IV. În acest caz intervine și volumul tumoral, adică ordinul de mărime al tumorii, care trebuie corelat cu determinarea serică a proteinei S 100 în vederea stabilirii evoluției tumorilor canceroase.

În cazul tumorilor benigne, rezultatele trebuie corelate cu istoricul medical și severitatea leziunilor, atât în cazul AVC, cât și în ceea ce privește traumatismele cerebrale.

Bibliografie

  1. Donato, R, et al. “Functions of S100 Proteins.” Current Molecular Medicine, vol. 13, no. 1, 2013, pp. 24–57, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
  2. Stammet, Pascal, et al. “Protein S100 as Outcome Predictor after Out-of-Hospital Cardiac Arrest and Targeted Temperature Management at 33 °c and 36 °C.” Critical Care, vol. 21, no. 1, 20 June 2017, https://ccforum.biomedcentral.com/ , 10.1186/s13054-017-1729-7

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu