cell

Calculator analize

ROMA - Evaluare risc de neoplasm ovarian

HE 4  (proteina epididimala umana 4) este o proteina ce face parte din familia proteinelor acide din zer al caror miez contine 4 legaturi disulfidice (WFDC= whey acidic four-disulfide core) si care se presupune ca are proprietati inhibitorii asupra tripsinei. A fost identificata initial in epiteliul epididimului distal si i-a fost atribuit rolul de inhibitor de proteaza implicat in maturarea spermei. Ulterior prezenta HE 4 a fost semnalata intr-o serie de alte tesuturi normale (epiteliul respirator si genital, pancreas) dar si in cancerul ovarian. In prezent nu se cunoaste functia acestei proteine. Studii recente (Hallamaa M. et al, 2013) indica faptul ca HE 4 nu variaza cu fazele ciclului menstrual. In concordanta cu expresia genei WFDC2 la nivel celular, secretia de HE 4 atinge nivele mari in serul pacientelor cu cancer ovarian comparativ cu persoanele sanatoase (1).

HE 4 singur are o sensibilitate asemanatoare cu a CA 125 in fazele avansate de boala dar o specificitate mai buna decat CA 125 in detectarea formelor incipiente de cancer ovarian; HE 4 are o sensibilitate mai mare decat CA 125 in stadiile incipiente ale cancerului de endometru.

Studii ulterioare (Moore RG, Brown AK, Miller MC, 2008) ce au vizat numerosi markeri pentru cancerul ovarian au demonstrat pentru HE 4 in combinatie cu CA 125 o predictie de malignitate cu o sensibilitate de 76.4% si cu o specificitate de 95%. (2) Expresia genei WFDC2 este restrictionata la anumite tipuri histologice de cancere; astfel HE 4 a fost identificat in 93% dintre tumorile seroase, in 100% din cazurile de adenocarcinom endometrioid, in numai 50% din adenocarcinoamele cu celule clare si deloc in tumorile mucinoase (3)

Cancerul ovarian este a patra cea mai frecventa cauza de mortalitate prin cancer la femei. Sunt 3 tipuri histologice principale de cancer ovarian: epitelial, stromal si cu celule germinale. Cancerul epitelial este cel mai frecvent, reprezentand cca 80% din cancerele de ovar. Cancerul epitelial ovarian se subclasifica din punct devedere histopatologic in: seros, mucinos, enometrioid, cu celule clare si nediferentiat. In Europa, rata mortalitatii a crescut de la 3.6 la 9.3 la 100000 de femei. Simptomatologia este putin specifica si este determinata de masa tumorala anexiala. Principalul scop in evaluarea unei mase tumorale anexiale este precizarea naturii maligne sau benigne a acesteia. Majoritatea maselor tumorale la nivel anexial sunt benigne, ca urmare este foarte importanta determinarea pre-operatorie a riscului de malignitate pentru o cat mai corecta abordare oncochirurgicala. In acest scop s-a elaborat un algoritm de evaluare a riscului de cancer ovarian (ROMA – Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) utilizand cei doi markeri HE 4 si CA 125 in concordanta cu statusul pre sau post-menopauza al femeii.

Acest algoritm se bazeaza pe calculul indicelui de predictie (PI) in functie de statusul pre sau post-menopauza si luand in considerare valorile obtinute la CA 125 si respectiv HE 4

PI (pre-menopauza) = -12.0 + 2.38*LN[HE4] + 0.0626*LN[CA125]

PI (post-menopauza)= -8.09 + 1.04*LN[HE4] + 0.732*LN[CA125], 

- unde LN=logaritm natural

Pentru estimarea probabilitatii predictive (indice ROMA), se utilizeaza urmatoarea formula: ROMA valoare (%) =exp(PI) /[1+exp(PI)] x 100 ,

- unde exp(PI) =e PI

Intr-un studiu recent (Moore et al, 2010) ROMA a fost comparat cu RMI (Risk of Malignancy Index), un alt algoritm utilizat in evaluarea riscului de cancer ovarian ce utilizeaza ca marker seric unic CA 125 impreuna cu statusul pre sau post-menopauza si parametrii ecografici. ROMA s-a dovedit a avea sensibilitate superioara RMI (4) in detectarea cancerului epitelial ovarian.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza ROMA - Evaluare risc de neoplasm ovarian

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale indicelui ROMA indica risc crescut pentru cancerul ovarian epitelial.

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza ROMA - Evaluare risc de neoplasm ovarian

Pentru indicele ROMA se recomanda determinarea ambilor parametrii prin aceeasi metoda. Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de specificitate si sensibilitate ale metodelor.

Pentru monitorizarea unei afectiuni maligne se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici.

Recomandari pentru analiza ROMA - Evaluare risc de neoplasm ovarian

Dozarea HE 4 este recomandata in:

- monitorizarea evolutiei bolii la paciente cu cancer ovarian epitelial (exceptie formele mucinoase) si urmarirea recurentelor acestuia.

Impreuna cu CA 125, HE 4 constituie parametru in estimarea riscului de cancer ovarian epitelial in baza algoritmului ROMA la femeile ce prezinta masa tumorala pelvina.

*Ptr ROMA: Algoritm de calcul pentru estimarea riscului de cancer ovarian epitelial

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.