Descriere: 

Dihidropirimidin- dehidrogenaza (DPYD) este enzima implicata in degradarea bazelor azotate pirimidinice, catalizeaza detoxifierea agentilor chimioterapici pe baza de pirimidina, 5-fluorouracil (5-FU) si capecitabin. Deficitul de DPYD este clinic heterogen, se manifesta prin diaree severa, mucozita, neurotoxicitate si, in unele cazuri, deces. Pacientii cu defect heterozigot prezinta toxicitate crescuta la tratament cu 5-FU. Deficitul enzimatic este cauzat in aproximativ 50% din cazuri de o mutatie la nivelul genei DPD de pe cromozomul 1.

In populatia caucaziana se estimeaza ca 3-5% din pacienti sunt expusi riscului de a dezvolta toxicitate la 5-FU si aproximativ 0.5% din pacienti cu cancer colorectal vor deceda datorita efectelor secundare tratamentului cu 5-FU.

Pentru screeningul  mutatiei  se utilizeaza tehnica MLPA, este identificata mutatia IVS14+1G>A care determina aparitia alelei nule 2A si deletii/duplicatii ce implica toti exonii acestei gene. Rezultatele pozitive sunt confirmate prin secventiere directa sau real-time PCR.

Defectele in functionarea acestei gene determina toxicitate sporita in cazul tratamentului cancerului colorectal si in unele cazuri administrarea de 5-fluoruridina poate fi fatala pentru purtatorii homozigoti de mutatii in aceasta gena.

Recomandari: 

- identificarea pacientilor cu risc de a dezvolta toxicitate la administrarea de 5-FU sau  capecitabin;

- stabilirea necesitatii ajustarii dozelor sau selectarii unei terapii alternative

Interpretare valori mici: 

- absenta mutatiei IVS14+1G>A

Interpretare valori mari: 

- prezenta  mutatiei IVS14+1G>A

Interferente analitice: 

- folosirea heparinei ca anticoagulant;

- probe coagulate, hemolizate.

Informatii recoltare: 

Recoltarea nu necesita pregatire