Banner Screening mutaţii în gena DPYD

Screening mutaţii în gena DPYD

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Identificarea mutațiilor în gena DPYP este importantă deoarece prezența acestora poate afecta modul de răspuns al pacientului la medicamentele pe bază de 5-flourouracil. Creșterea nivelurilor de 5-flourouracil sunt toxice pentru organism. 

DPYD, sau dihidropirimidin dehidrogenaza, este gena ce codifică enzima DPD, enzimă care metabolizează agenții chimioterapici pe bază de 5-flourouracil (5-FU) și capecitabin din organism. De asemena, este implicată și în degradarea bazelor azotate pirimidinice.

Gena DPYD se întinde pe aproximativ 900 kb pe cromozomul 1 și conține 23 de exoni. DYPD prezintă nu mai puțin de 200 de variante descrise în regiunile de codificare, însă efectele acestora asupra activității DPD sunt aproape necunoscute pentru majoritatea dintre ele. Mutațiile genei DYPD pot duce la un deficit de DPD. Deficiența DPD poate fi parțială, atunci când activitatea enzimei DPD este redusă, sau poate fi completă, atunci când activitatea DPD este stopată. 

Deficitul complet de DPD duce la instalarea în organism a pirimidemiei familiale, o tulburare a metabolismului pirimidinului, caracterizată printr-un fenotip variabil, în care unii pacienți nu prezintă simptomatologie specifică, urmând ca alții să dezvolte afecțiuni ale sistemului nervos.

5-flourouracilul și capecitabina sunt analogi de uracil utilizați în tratamentul mai multor tipuri de tumori. Administrat în cantități mari, 5-flourouracilul poate deveni toxic pentru celulele sănătoase, nu doar pentru cele canceroase. La pacienții care prezintă mutații ale genei DPYD, 5-flourouracilul nu este eliminat în timp util, ducând astfel la toxicitate.  

banner

Când este recomandată determinarea analizei Screening mutaţii în gena DPYD

Determinarea testului poate fi recomandată de medicul specialist în următoarele situații:

  • pentru identificarea pacienților cu risc de a dezvolta toxicitate atunci când li se administrează medicație pe bază de 5-flourouracil sau capecitabin;
  • pentru stabilirea și ajustarea dozelor de medicament pe parcursul terapiei.

Procedura de recoltare

Determinarea screeningului de mutații în gena DPYD nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Rezultatele testului vor fi exprimate sub forma unui raport care va evidenţia prezenţa sau absența mutațiilor genei DPYD.

Se va utiliza metoda MLPA pentru identificarea de deleții și duplicații pentru toți exonii genei DPYD, precum și mutațiile c.1679T>G, c.1905+1G>A, c.2846A>T și c.1129-5923>G. 

Variantele c.1679T>G (*13) și c.1905+1G>A (*24) sunt alele nefuncționale.

Variantele c.2846A>T și c.1129-5923>G sunt alele cu activitate redusă.

MLPA este o metodă de screening, pentru care literatura citează o acuratețe mai mare de 95%. Analiza a fost efectuată utilizând mixul de sonde P103-C1. 

Interferenţe şi limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate biologic pot influența acuitatea rezultatelor. 

Rezultat pozitiv

Prezența mutațiilor din gena DPYD poate influența activitatea DPD. Este foarte important ca rezultatele testului să fie  interpretate de medicul specialist, în context clinic.

Rezultat negativ

Un rezultat negativ al testului exprimă absența mutațiilor din gena DPYD. 

Dacă simptomatologia este, totuşi, prezentă, deși rezultatul este unul negativ, medicul specialist poate recomanda repetarea testului la un anumit interval de timp sau realizarea unor teste suplimentare.

Bibliografie

  1. Marie-Christine Étienne-Grimaldi, et al. “Current Diagnostic and Clinical Issues of Screening for Dihydropyrimidine Dehydrogenase Deficiency.” European Journal of Cancer, vol. 181, 1 Mar. 2023, pp. 3–17, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1016/j.ejca.2022.11.028
  2. Vogel, Wendy H, et al. “Dihydropyrimidine Dehydrogenase Deficiency: To Screen or Not to Screen?” Journal of the Advanced Practitioner in Oncology, vol. 11, no. 1, 1 Feb. 2020, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.6004/jadpro.2020.11.1.4
  3. Muhammad Wasif Saif, et al. “A DPYD Variant (Y186C) Specific to Individuals of African Descent in a Patient with Life-Threatening 5-FU Toxic Effects: Potential for an Individualized Medicine Approach.” Mayo Clinic Proceedings, vol. 89, no. 1, 1 Jan. 2014, pp. 131–136, www.mayoclinicproceedings.org, https://doi.org/10.1016/j.mayocp.2013.09.008
  4. “DPYDG - Overview: Dihydropyrimidine Dehydrogenase, DPYD Full Gene Sequencing, Varies.” @Mayocliniclabs, 2020, www.mayocliniclabs.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu