Informaţii generale
Atrofia musculară spinală (SMA sau AMS) este o afecțiune neuromusculară progresivă, caracterizată prin slăbiciune și atrofia musculaturii scheletice, responsabilă de mișcarea corpului. Acestea sunt rezultatul degenerării progresive a neuronilor motori, celulele nervoase specializate în controlul mișcărilor musculare. Există 5 tipuri de SMA, începând cu SMA de tip 0, cea mai rară, dar și cea mai severă formă a bolii, care se manifestă încă din uter, și încheind cu SMA de tip 4, o formă rară, ce adesea apare la vârsta adultă. Cea mai întâlnit tip de atrofie musculară spinală este SMA de tipul 1 sau sindromul Werdnig-Hoffmann.
Boala este cauzată de mutații/ deleții ale genei SMN1, care se găsește pe cromozomul 5, în timp ce numărul de copii ale genei SMN2 modifică severitatea afecțiunii și contribuie la determinarea tipului de SMA care se dezvoltă. Ambele gene oferă instrucțiuni pentru a produce o proteină numită proteina neuronului motor de supraviețuire. Atrofia musculară spinală este moștenită în manieră autozomal recesivă, ceea ce înseamnă că ambele copii ale genei SMN1 din fiecare celulă au mutații. Pentru a fi afectat de AMS, un pacient trebuie să moștenească două gene SMN1 defecte, câte una de la fiecare părinte.
În 95% dintre cazuri, pacienții cu SMA au o deleție homozigotă a exonului 7 SMN1 sau o conversie a genei de la SMN1 la SMN2, iar majoritatea celorlalți 5% sunt heterozigoți compuși - au o deleție a exonului 7 SMN1 și o mutație punctuală SMN1.
Screeningul de mutații în SMA este esențial pentru identificarea timpurie a bolii și pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil. Acesta identifică mutațiile în genele responsabile pentru această boală, în special gena SMN1.
Când este recomandat screeningul de mutații în SMA
Screeningul pentru mutații în SMA este recomandat în special pentru confirmarea diagnosticului de atrofie musculară spinală în cazul persoanelor care prezintă simptome asociate cu această boală.
Acestea pot include:
- naștere prematură și greutate mică la naștere;
- slăbiciune musculară;
- mobilitate redusă;
- dificultăți de respirație și înghițire;
- achiziții motorii întârziate;
- curbura coloanei vertebrale (scolioza);
- deformări la nivelul oaselor.
Screeningul de mutații SMA sau AMS mai poate fi recomandat în cazul în care există antecedente familiale de SMA, pentru a identifica purtătorii sănătoși ai mutațiilor și pentru a evalua riscul de a transmite boala la descendenți.
Procedura de recoltare
Screeningul de mutații în SMA se efectuează dintr-o probă de sânge venos, recoltată pe nemâncate (à jeun) sau după masă (postprandial). Procedura de recoltare este simplă și neinvazivă și nu necesită o pregătire specială din partea pacientului.
Interpretare rezultate
Absența exonului 7 SMN1 (cu sau fără ștergerea exonului 8) este un indicator clar care confirmă diagnosticul de SMA. În cadrul testului, aceasta se traduce printr-un rezultat pozitiv. Testul genetic are o sensibilitate de până la 95% și o specificitate de aproape 100%.
Este important de menționat că, deși screeningul pentru SMA poate identifica prezența unei mutații genetice, acesta nu poate prezice severitatea simptomelor sau progresia bolii. Pentru o înțelegere mai bună a acestor aspecte, consultarea unui specialist în genetică medicală sau neurologie poate fi necesară.
Interferențe și limite
Contaminarea probei sau erorile de manipulare pot duce la rezultate inexacte. Chiar și cu rezultate negative la testele inițiale de diagnosticare, dacă există suspiciunea de SMA, este esențial să se efectueze teste suplimentare. Aproximativ 5% dintre persoanele cu SMA au mutații punctuale care nu sunt identificate prin testarea genetică tipică pentru SMA. În astfel de cazuri, secvențierea genei SMN1 poate fi necesară pentru confirmarea diagnosticului.
Rezultat pozitiv
Un rezultat pozitiv la testul de screening pentru mutații în SMA confirmă prezența acestora și, în consecință, permite confirmarea diagnosticului. Este foarte important ca interpretarea rezultatelor să se facă în context clinic, de către medicul specialist.
Rezultat negativ
Un rezultat negativ la screeningul de mutații în SMA indică faptul că persoana testată nu prezintă mutațiile genetice specifice pentru această boală.
Atenție! Există și alte mutații genetice, mai rare, care pot duce la apariția bolii și care nu sunt detectate de testul standard.
Bibliografie
- Keinath, Melissa C, et al. „Spinal Muscular Atrophy: Mutations, Testing, and Clinical Relevance”, The Application of Clinical Genetics, vol. Volume 14, 1 Jan. 2021, pp. 11–25, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7846873/, https://doi.org/10.2147/tacg.s239603.
- Prior, Thomas W, et al. „Spinal Muscular Atrophy”, University of Washington, Seattle, 3 Dec. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1352/.
- „Spinal Muscular Atrophy”, MedlinePlus Genetics, 2015, medlineplus.gov/genetics/condition/spinal-muscular-atrophy/.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.