Banner Serologie SARS-CoV-2 IgM Anticorpi anti-Spike

Serologie SARS-CoV-2 IgM Anticorpi anti-Spike

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Serologia SARS-CoV-2 IgM pentru anticorpi anti-Spike ajută la identificarea tipului de anticorpi la coronavirus, ceea ce poate să reprezinte un avantaj major în înțelegerea modului în care reacționează sistemul imunitar al pacientului. Măsurarea nivelului de anticorpi SARS-CoV-2 la pacienții vaccinați este acceptată ca test de diagnostic pentru a determina eficacitatea vaccinului.

Anticorpii sunt dezvoltați de organism ca răspuns la o infecție sau după vaccinare, iar testele pentru detectarea lor pot ajuta la identificarea persoanelor care au fost infectate şi s-au vindecat de COVID-19 sau care au fost vaccinate. Testele de anticorpi nu pot, însă, să detecteze infecția activă cu SARS-CoV-2.

Organismul produce anticorpi neutralizanți anti proteina-spike, dar cel mai important lucru este identificarea răspunsului la o întrebare esențială, și anume dacă acești anticorpi sunt de neutralizare. Studiile medicale indică un rol esențial în neutralizarea anticorpilor care vizează proteina de vârf a SARS-CoV-2, cu anticorpi la S1 RBD, aceștia cuprinzând aproximativ 90% din activitatea de neutralizare.

Cu o multitudine de teste de anticorpi SARS-CoV-2 pe piață, e necesar să se opteze pentru cele cu o sensibilitate cât mai ridicată, pentru a oferi informații utile care să ajute medicul în redarea sănătății pacientului. Analiza SARS-CoV-2 IgM anticorpi anti-spike oferă trei indicii importante în monitorizarea pacientului:

  • reactivitate încrucișată: dovezile au arătat că un test pentru detectarea S1 RBD nu a reacționat încrucișat cu patru coronavirusuri comune;
  • anticorpii S1 RBD au arătat o corelație puternică cu neutralizarea, în timp ce dovezile pentru anticorpii neutralizanți la proteina Nucleocapsid (N) sunt rare;
  • răspunsul potențial la vaccin.
Probă Serologie SARS-CoV-2 IgM Anticorpi anti-Spike Medlife

Când este recomandată analiza SARS-CoV-2 IgM anticorpi anti-Spike

Testul SARS-CoV-2 pentru anticorpii IgM este indicat în următoarele cazuri:

  • pentru confirmarea sau infirmarea trecerii prin boală a unui pacient. În acest caz, este recomandat ca testul să fie făcut după 3 - 6 zile de la infectare;
  • pentru monitorizarea stării pacientului;
  • în cazul unei infecții acute.

Procedura recoltare

Nu este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de recoltarea probei. Analiza SARS-CoV-2 IgM pentru anticorpi anti-Spike se realizează din sânge recoltat venos, în vacutainer fără anticoagulant cu / fără gel separator.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului de anticorpi neutralizanți anti-proteina Spike se prezintă sub forma „pozitiv/ negativ”, cu următoarea valoare de referință*:

  • Negativ: <1.0 Index
  • Pozitiv: >1.0 Index

Se recomandă ca interpretarea rezultatului să fie făcută în strictă colaborare cu date clinice și epidemiologice.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferenţe şi limite

Rezultatele testului pot fi influențate în cazul unei probe hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian.

De asemenea, un rezultat negativ nu exclude infecția cu SARS-CoV-2, în cazul în care proba a fost recoltată înainte de seroconversie (apariția anticorpilor specifici, după trecerea de la un rezultat negativ la unul pozitiv, în urma infectării) sau imediat după vaccinare, precum și la pacienții imunodeprimați.

Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv la testul SARS-CoV-2 IgM pentru anticorpi anti-Spike indică faptul că pacientul a fost expus recent virusului.

Rezultat negativ

În cazul în care, în urma serologiei SARS-CoV-2 IgM, se obține un rezultat negativ, infecția activă nu poate să fie exclusă și este nevoie de investigații medicale suplimentare, pentru a ajunge la un diagnostic exact.

Bibliografie

  1. Center. “Antibody (Serology) Testing for COVID-19.” U.S. Food and Drug Administration, 2022, www.fda.gov
  2. Piccoli, Luca, et al. “Mapping Neutralizing and Immunodominant Sites on the SARS-CoV-2 Spike Receptor-Binding Domain by Structure-Guided High-Resolution Serology.” Cell, vol. 183, no. 4, Nov. 2020, pp. 1024-1042.e21, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.cell.2020.09.037
  3. Rodda, Lauren B., et al. Functional SARS-CoV-2-Specific Immune Memory Persists after Mild COVID-19. 14 Aug. 2020, https://www.medrxiv.org, 10.1101/2020.08.11.20171843
  4. Ju, Bin, et al. “Human Neutralizing Antibodies Elicited by SARS-CoV-2 Infection.” Nature, vol. 584, no. 7819, 26 May 2020, pp. 115–119, https://www.nature.com, 10.1038/s41586-020-2380-z.
  5. Fenwick, Craig, et al. Changes in SARS-CoV-2 Antibody Responses Impact the Estimates of Infections in Population-Based Seroprevalence Studies. 17 July 2020, https://www.medrxiv.org, 10.1101/2020.07.14.20153536.
  6. Belouzard, Sandrine, et al. “Mechanisms of Coronavirus Cell Entry Mediated by the Viral Spike Protein.” Viruses, vol. 4, no. 6, 20 June 2012, pp. 1011–1033, https://www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3390/v4061011.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu