Banner Serotonina urinară

Serotonina urinară

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informaţii generale

Serotonina (5-hidroxitriptamina) este un hormon care poate influența starea zilnică și are rolul de a transmite impulsuri nervoase (neurotransmițător). Serotonina poate ajuta la reglarea ciclurilor de somn dar, în același timp, are implicații mari în procesele de termoreglare, în schimbările de dispoziție (calm-agresivitate) și în unele tulburări psihice precum schizofrenia, iritabilitatea, impulsivitatea, depresia și anxietatea. Serotonina are un rol important chiar și în ceea ce privește comportamentul sexual și muscular și este adesea secretată în cantități mai mari în cazul femeilor decât al bărbaților. Este denumită adesea și „hormonul fericirii”.

Determinarea serotoninei urinare nu are specificitate de organ, astfel că markerul nu poate fi folosit în diagnosticare efectivă. Totuși, este dovedită importanța analizei deoarece majoritatea tumorilor pot elimina cantități ridicate de serotonină în urină.

În cazul tumorilor, valorile serotoninei eliminate în urină cresc foarte mult, iar din acest motiv serotonina urinară poate fi considerată a fi și un marker tumoral oncologic foarte eficient. În cazul tumorilor evidențiate la nivelul tubului digestiv, raportarea valorilor poate fi făcută în funcție de segmentele tubului digestiv primitiv.

Testul ce măsoară serotonina urinară poate fi recomandat de medicul specialist oncolog pacienților ce prezintă simptomatologie specifică pentru tumori ale tractului digestiv.

Probă Serotonina urinară Medlife

Când este recomandată determinarea serotoninei urinare

Este recomandată determinarea nivelului de serotonină în urină în cazul pacienților care prezintă simptome sau la care există suspiciunea de tumori asociate tractului digestiv. Astfel, există o serie de simptome care pot evidenția posibilitatea ca tumorile să existe la nivelul organismului:

  • tensiune arterială scăzută;
  • iritații la nivelul gâtului și a feței;
  • dureri abdominale;
  • dispnee paroxistică;
  • ulcer;
  • scădere rapidă în greutate, fără urmarea unei diete specifice în acest sens;
  • wheezing și alte simptome respiratorii;
  • greață;
  • vărsături;
  • disfuncții sexuale în cazul pacienților de sex masculin.

Procedura recoltare

Probele pot fi autorecoltate prin folosirea unui vas steril colector în care va fi reținută urina pentru 24 de ore. Este importantă notarea orei pentru fiecare probă colectată și omogenizată în vasul colector.

Prima urină (de dimineață) nu trebuie colectată. Este nevoie de golirea vezicii în totalitate la prima urină. Ulterior, într-un interval de 24 de ore (de la ora 8:00 dimineața până în ziua următoare la ora 8:00 dimineața) este necesară colectarea fiecărei probe de urină.

Din cantitatea totală rezultată se rețin 10 mL, probă care va fi analizată ulterior.

Pregătirea pacientului are în vedere instruirea acestuia în ceea ce privește consumul alimentelor cu nivel ridicat de serotonină. Astfel, cu circa 3-4 zile înainte de recoltare, este necesar ca pacientul să nu consume vinete, banane, prune, kiwi, avocado, ananas, brânză sau nuci.

Interpretare rezultate

Pentru a interpreta rezultatele analizei în mod corect, este nevoie de înțelegerea procesului de colectare și de respectarea condiționărilor în ceea ce privește recoltarea.

Intervalul de referință* pentru serotonina urinară este: 50.0 - 250.0 µg/24h.

* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți, iar aceste valori pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Unele medicamente, precum cele pentru răceală, tratamentele antidepresive sau medicamentele specifice pentru relaxarea musculaturii pot influența rezultatele.

Consumul de fructe și de alimente bogate în serotonină poate influența de asemenea rezultatele.

Valori fals crescute pot fi observate în cazul fumătorilor, din cauza consumului mare de nicotină.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale serotoninei în urină pot indica tulburări la nivelul ciclurilor circadiene, depresie sau migrene.

Valori crescute

Valorile crescute ale serotoninei în urină se întâlnesc în cazul tumorilor canceroase, dar și în fibroza chistică sau în cazurile de ocluzie intestinală.

Bibliografie

  1. Everyday Health Staff. “Serotonin Syndrome: 7 Things You Need to Know.” EverydayHealth.com, 15 Jan. 2014, www.everydayhealth.com/
  2. Feldman JM. “Urinary Serotonin in the Diagnosis of Carcinoid Tumors.” Clinical Chemistry, vol. 32, no. 5, 2021, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu