Descriere: 

SHBG (sex hormone-binding globulin) este o glicoproteina sintetizata majoritar la nivel hepatic.

Clearence-ul metabolic al acestei proteine este bifazic: initial o distributie rapida din patul vascular in spatiul extravascular (timp de injumatatire de cateva ore), urmata de o faza mai lenta (timp de injumatatire de ordinul zilelor) de degradare moleculara. SHBG leaga hormonii sexuali, steroizii cu 18 si 19 atomi de carbon si gruparea 17-hidroxi.

Din punct de vedere al afinitatii legaturii, SHBG prezinta afinitate mare fata de dihidrotestosteron, medie fata de testosteron si estradiol si scazuta fata de estrone, DHEA, androstendion si estriol.

Legatura dintre steroizii sexuali si SHBG este reversibila.

O alta proteina de legare a steroizilor sexuali este albumina care, desi este in concentratie mai mare in plasma decat SHBG, realizeaza cu acestia legaturi cu afinitate slaba (spre exemplu, de 100 de ori mai slaba pentru testosteron decat SHBG).

Sinteza SHBG este stimulata de estrogeni si hormonii tiroidieni si inhibata de androgeni.

Rolul principal al SHBG este de a transporta hormonii sexuali prin circulatia sanguina in spatiul extravascular, la organele tinta.

De asemenea joaca un rol cheie in reglarea concentratiei hormonilor sexuali biologic activi, prin competitia hormonilor la situsurile de legare in functie de afinitatea acestora, si fluctuatiile in concentratia SHBG.

Prin afinitatea mai crescuta fata de dihidrotestosteron si testosteron comparativ cu estrogenii, SHBG are o functie reglatoare in echilibrul dintre androgenii si estrogenii biologic activi.

Scaderea concentratiei plasmatice a SHBG se asociaza cu valori crescute de androgeni liberi plasmatici, respectiv cu efecte excesive ale androgenilor asupra organelor tinta. (1,2)

La femei, o serie de conditii clinice cu exces usor sau moderat de androgeni (ovare polichistice) se asociaza cu valori scazute ale SHBG plasmatic.

Multe dintre aceste femei prezinta si rezistenta la insulina si/sau obezitate. Un deficit in sinteza SHBG duce la exces de androgeni biologic activi care produc rezistenta la insulina cu scaderea si mai mult a nivelului de SHBG.

La femeile cu rezistenta la insulina, sindrom metabolic sau risc crescut de diabet zaharat de tip 2 (diabet gestational in antecedente), concentratii scazute de SHBG constituie un prognostic crescut de crestere a rezistentei la insulina, complicatii cardiovasculare si evolutie spre diabet zaharat de tip 2. O crestere a nivelului de SHBG este un indicator terapeutic pozitiv in astfel de cazuri (1)

Recomandari: 

Dozarea plasmatica a SHBG este un indicator important in cazurile cu semne clinice de exces de androgeni, dar cu o concentratia plasmatica normala.

Dozarea plasmatica a SHBG este recomandata in urmatoarele situatii (1):

- diagnosticul si urmarirea evolutiei la femei ce prezinta semne si simptome de exces androgenic: sindromul ovarelor polichistice, hirsutism idiopatic

- ca test suplimentar in monitorizarea terapiei cu hormoni sexuali si terapiei anti-androgenice

- ca test suplimentar in diagnosticul tulburarilor de pubertate

- ca test suplimentar in diagnosticul si urmarirea evolutiei in anorexia nervosa

- ca test suplimentar in diagnosticul tireotoxicozei (marker tisular al excesului de hormoni tiroidieni)

 

Interpretare valori mici: 

Valori scazute ale concentratiei plasmatice a SHBG se intalnesc in (2):

- la femei cu: hirsutism, semne de virilizare, obezitate

- hipotiroidism

- sindromul ovarelor polichistice

- concentratii crescute de androgeni

- alopecie

- acromegalie

 

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale concentratiei plasmatice a SHBG se intalnesc in (2):

- hipertiroidism

- testicul feminizant

- ciroza hepatica

- hipogonadism la barbati

- sarcina

 

Interferente analitice: 

Concentratii crescute de SHBG se intalnesc la barbatii varstnici.

Anticonceptionalele si medicamentele antiepileptice produc cresteri ale concentratiei plasmatice de SHBG

In sarcina, nivelele plasmatice sunt crescute ca urmare a hipersecretiei de estrogeni; nu exista consens cu privire la intervalele de referinta ale SHBG la gravide (2)

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate).