Informații generale
Infecția cu SARS-COV-2 nu are întotdeauna simptome, astfel pentru a putea afla dacă un pacient a trecut prin boală și a fost asimptomatic sau dacă încă are imunitate împotriva COVID este necesar efectuarea unui test pentru detectarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsida.
Anticorpii sunt componentele sistemului imunitar care circulă prin fluxul sangvin și au rolul de a recunoaște bacteriile, virusurile și de a le neutraliza. Și în cazul infecției cu SARS-CoV-2 există anticorpi care luptă cu acest virus și care pot fi detectați în organism. Pe lângă acești anticorpi neutralizanți, se pot doza și anticorpii IgG anti-Nucleocapsida.
Când se infectează cu SARS-CoV-2, organismul determină un răspuns imun complex împotriva virusului, care include și producerea de anticorpi specifici, cum sunt și cei împotriva nucleocapsidei. Verificarea nivelului de anticorpi anti- Nucleocapsida indică dacă s-au dezvoltat anticorpi în urma infecției, deci dacă pacientul a trecut prin boală sau nu.
Imunoglobulinele G (IgG) sunt anticorpi specifici care au o importanță majoră pentru imunitatea pe termen lung și memoria imunologică a organismului nostru.
Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Nucleocapsida calitativ pentru SARS-COV-2
Testul pentru anticorpi IgG anti-Nucleocapsida este recomandat persoanelor care nu s-au vaccinat și vor să știe cu certitudine dacă au trecut prin boala COVID-19, cât și celor care s-au vaccinat și vor să știe dacă au trecut și prin infecția naturală cu SARS-CoV-2.
Detectarea de anticorpi anti-Nucleocapsida oferă indicația unei infecții trecute cu SARS-CoV-2, dar fără a preciza momentul în care s-a produs infectarea sau traseul simptomatic. Absența acestor anticorpi anti-Nucleocapsida IgG nu elimină cu certitudine o posibilă infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Datele anamnestice, clinice, epidemiologice și detecția ARN prin testare RT-PCR sunt elemente obligatorii pentru a putea formula un răspuns cât se poate de clar.
Un rezultat IgG anticorpi anti-Nucleocapsida pozitiv indică cel mai probabil o expunere anterioară la infecție, însă nu exclude posibilitatea ca infecția să fie încă activă. Ca urmare, dacă nu știți să fi trecut prin boală, este recomandat în cazul unui astfel de rezultat pozitiv și testare RT-PCR pentru a vedea dacă infecția este activă sau nu. Rezultatul de la testarea pentru anticorpi anti-Nucleocapsida nu poate indica dacă sunteți contagios sau nu.
Procedura recoltare
Un test pentru stabilirea SARS-COV-2 IgG Anticorpi anti-Nucleocapsida se realizează fără pregătiri anterioare, dintr-o probă de sânge, care poate fi recoltată în orice moment al zilei. Rezultatul testării vine la 3 zile lucrătoare după ce proba de sânge a ajuns la laborator.
Testele de anticorpi anti-Nucleocapsida sunt disponibile la cerere, deci nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie.
Interpretare rezultate
Rezultatele testelor pentru determinarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsida indică sau nu prezența anticorpilor în organism.
Titrul anticorpilor mai mic de 0.80 U/ml reprezintă absența expunerii la virusul SARS-CoV-2, în timp ce un titru mai mare de 0.8 U/ml indică imunizarea organismului fie prin trecere prin boală, fie prin vaccinare.
Valorile de referință sunt date de aparatura, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.