Banner Test de transformare limfocitară pentru o substanță (LTT1)

Test de transformare limfocitară pentru o substanță (LTT1)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul de transformare limfocitară pentru o substanță (LTT1) este folosit pentru determinarea alergiei la diferiți factori, cum ar fi unele medicamente, alimente sau compuși care se regăsesc în vaccinuri. Practic, antigenul specific este cel care stă la baza determinării răspunsului organismului, iar testarea se face ca urmare a diviziunii celulare limfocitare.

Răspunsul imun al organismului, la nivel de celule, este dat de limfocitele L și B. Acestea joacă un rol important în organism, pentru că determină răspunsul la acțiunea bacteriilor, a infecțiilor, a fungilor și a altor agenți patogeni.

În cazul alergiilor, limfocitele T sunt cele care au rol în sensibilizare. Acestea identifică alergenul și reacționează în prezența acestuia. Procesul poartă denumirea de diferențiere, iar celulele care se diferențiază sunt celulele de memorie și celulele T activate. Sensibilizarea organismului joacă un rol important în mecanismul de răspuns, deoarece acest lucru înseamnă expunerea repetată a corpului la factorul care declanșează alergia sau răspunsul alergic. Acesta este principiul testului de transformare limfoblastică LLT.

Un test de transformare limfocitară pentru o substanță este metoda de determinare a sensibilizării celulare ca analiză de laborator. Practic, este luată în calcul situația în care limfocitele au fost sensibilizate anterior ca urmare a expunerii la un anumit antigen.

Probă Test de transformare limfocitară pentru o substanță (LTT1) Medlife

Când este recomandată efectuarea testului de transformare limfocitară pentru o substanță (LTT1)

Recomandarea de realizare a testului de transformare limfocitară pentru o substanță (LLT1) se face în cazul pacienților cu predispoziție alergică la: medicamente, alergeni alimentari, praf sau alte tipuri de substanțe care produc o reacție de sensibilizare.

Se recomandă ca analiza să se efectueze în intervalul de 3 săptămâni – 3 luni de la episodul alergic, pentru a putea verifica răspunsul organismului.

Trebuie înțeles, însă, faptul că există un număr foarte mare de alergeni, iar standardizarea nu este realizată pe fiecare tip de medicament.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Proba implică recoltarea a 20 mL sânge venos și circa 5 mL ser.

Interpretare rezultate

Rezultatele analizelor implică intervale de detecție*, iar exprimarea se face sub formă de titru pozitiv/ negativ/ neconcludent, astfel:

  • Pozitiv: SI cuprins între 2 și 3
  • Net Pozitiv: SI > 3
  • Negativ: SI < 2
  • Neconcludent: nu există criterii de validare specifice pentru pozitiv sau negativ. Un rezultat neconcludent poate apărea ca urmare a transportului inadecvat al probei sau a unui tratament prelungit cu imunosupresoare.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul administrării pe termen lung a tratamentelor cu imunosupresoare sau în cazul înmulțirii celulelor într-un mod rapid, spontan, ceea ce reflectă o activitate intensă, peste limită, a sistemului imunitar.

Rezultat pozitiv

Rezultatele pozitive reflectă un număr crescut de celule T. Celulele tip T sunt cunoscute sub denumirea de celule cu memorie pentru un alergen specific. Mai exact, aceste celule indică o predispoziție pentru manifestarea de reacții alergice, ca o sensibilitate limfocitară.

Un rezultat pozitiv poate fi identificat în cadrul următoarelor afecțiuni:

  • pancreatită;
  • exantemul generalizat (apariția de pete generalizate la nivelul pielii);
  • exantemul bulos;
  • sindromul de hipersensibilitate la medicamente cu eozinofilie şi simptome sistemice;
  • anafilaxie severă;
  • pneumonită interstiţială;
  • hepatită (boală infecțioasă care afectează celulele hepatice);
  • nefrită (boală inflamatorie la nivelul rinichilor);
  • urticarie (reacție alergică la nivelul pielii);
  • angioedem.

Rezultat negativ

Rezultatele negative nu exclud automat reacțiile alergice la medicamentul testat.

Dacă un test de transformare limfocitară pentru o substanță este realizat în contextul utilizării de tratamente pe bază de corticosteroizi sau prea devreme după finalizarea acestuia, rezultatul poate fi fals negativ.

În situația în care există un număr foarte redus de celule T (celule cu memorie sensibilizate specific), rezultatele pot fi fals negative.

Bibliografie

  1. Pichler, Werner. “Lymphocyte Transformation Test.” SpringerLink, 3 Sept. 2022, pp. 405–408, https://link.springer.com, 10.1007/3-540-27806-0_924‌
  2. Martín-Orozco, Elena, et al. “Regulatory T Cells in Allergy and Asthma.” Frontiers in Pediatrics, vol. 0, 2017, www.frontiersin.org, 10.3389/fped.2017.00117

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu