Banner Testosteron

Testosteron

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testosteronul este un hormon specific masculin cu rol extrem de important în îndeplinirea mai multor funcții ale organismului, dar pe care îl produc și femeile. La bărbați, cea mai mare cantitate de testosteron este produsă de testicule, iar în cazul femeilor, cea mai însemnată cantitate a acestui hormon sexual este produsă în ovare. Și bărbații și femeile produc testosteron și cu ajutorul glandelor suprarenale.

Testosteronul, la bărbați, are rol în:

  • Dezvoltarea organelor sexuale;
  • Îngroșarea vocii la pubertate;
  • Apariția părului facial și pubian la pubertate și la maturitate are importanță în pierderea pilozității capilare;
  • Mărimea și întărirea masei musculare;
  • Creșterea oaselor;
  • Reglarea apetitului sexual;
  • Producția de spermă.

Testosteronul, la femei, are rol în:

  • Reglarea funcțiilor ovarelor;
  • Întărirea oaselor;
  • Reglarea apetitului sexual (cu privire la acest aspect nu există încă o concluzie unanim acceptată în lumea medicală, există o serie de studii care indică această posibilitate).

Și la femei și la bărbați, testosteronul are rol în producerea globulelor albe, deci în imunitatea organismului.

Sintetizăm testosteron din colesterol, dar asta nu înseamnă că dacă avem un nivel crescut de colesterol în organism și cantitatea de testosteron este la valori ridicate. Nivelul de testosteron este reglat foarte precis de glanda pituitară.

Indiferent de sexul pacientului, un nivel anormal de testosteron, fie prea ridicat, fie prea scăzut, este o indicație a unei afecțiuni, iar pacientul care are un dezechilibru în producerea acestui hormon sexual prezintă semne și simptome.

De-a lungul zilei, nivelul de testosteron nu este constant, în sensul în care la primele ore ale dimineții este în mod natural mai crescut, iar spre seară nivelul de testosteron începe să scadă.

Cel mai ridicat nivel de testosteron îl au bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, iar după vârsta de 35 de ani nivelul începe să scadă în mod fiziologic, constant. Potrivit unor estimări medicale, scăderea ar fi de aproximativ 1% anual.

La femei, cel mai ridicat nivel de testosteron este determinat în jurul vârstei de 20 de ani și scade treptat, anual. La menopauză, o femeie produce jumătate din cantitatea de testosteron pe care o producea în perioada fertilă. În medie, indiferent de vârstă, o femeie produce aproximativ 10% din cantitatea de testosteron pe care o produce un bărbat. La femei, creșterile nivelului de testosteron sunt asociate cu pilozitatea excesivă, apariția acneei, mărirea clitorisului, schimbarea vocii și creșterea masei musculare.

Determinarea nivelului de testosteron este făcută pe baza unei recomandări medicale atunci când există indicii clinice că un dezechilibru al nivelului de testosteron este legat de o posibilă afecțiune.

În sânge, testosteronul circulă în cea mai mare proporție legat de o altă proteină, de SHBG (sex hormone binding globulin), dar se regăsește și liber, nelegat de o altă moleculă, iar această cantitate poate fi determinată prin dozarea specifică a testosteronului liber.

Probă Testosteron Medlife

Când este recomandată determinarea testosteronului

În cazul bărbaților, determinarea nivelului de testosteron este recomandată atunci când există indicii că nivelul de testosteron ar putea să fie scăzut (pubertate întârziată, infertilitate, impotență sexuală, ciroză hepatică, sindrom Klinefelter, hipogonadism primar, hipopituitarism) dar și crescut peste valorile normale (pubertate precoce, tumori corticosuprarenaliene).

În cazul femeilor, determinarea nivelului de testosteron este recomandată atunci când apar semne ale unei disfuncții legate de producerea cantității de testosteron optime pentru funcționarea organismului: hirsutism, anovulație, amenoree sau virilizare. În cazul femeilor, cantitățile de testosteron produse în afara intervalului de referință sunt corelate cu sindromul ovarelor polichistice sau apariția unor tumori.

Modificări ale cantității de testosteron produse de organism, și în cazul bărbaților și al femeilor, duc la apariția unor semne și simptome cum ar fi: insomnie, dureri de cap, schimbări bruște de dispoziție, acnee, pilozitate excesivă sau extrem de scăzută.

Procedura recoltare

Determinarea nivelului de testosteron nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată a jeun (pe nemâncate).

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor va ține cont nu doar de valorile de referință, ci de întregul tablou clinic al pacientului, cât și de momentul recoltării, din moment ce dimineața, în mod fiziologic, valorile de testosteron sunt mai mari și cu 50% față de cele înregistrate în a doua parte a zilei.

Valorile de referință* pentru nivelul de testosteron sunt stabilite în funcție de sex și vârstă. Pentru preadolescenți și adolescenți sunt valori normale stabilite în raport cu instalarea pubertății, în funcțiile de stadiile Tanner.

 

Stadiile Tanner (fete și băieți)

Stadiul I aspect prepubertar;
pilozitatea pubiană este aceeași cu cea de pe peretele abdominal;
Stadiul II mugure mamar cu proeminență areolară;
creșterea unor fire de păr rare, ușor pigmentate, lungi, drepte, la fete de-a lungul labiilor mari;
mărirea de volum a testiculelor;
pielea scrotului discret ridată, cu textura schimbată;
fire de par lungi, ușor pigmentate la baza penisului;
Stadiul III continuă mărirea țesutului mamar și areolar, la fete, fără proeminența conturului areolar;
firele de păr pubian devin mai închise la culoare, mai groase și mai ondulate, răspândindu-se spre pube;
creșterea penisului în special în lungime, dar și în grosime;
Stadiul IV mamelonul și areola formează un contur separat față de restul sânului;
păr pubian ca la adult, care acoperă o arie mai mică, neavând răspândire spre suprafața medială a coapselor;
creșterea în continuare a penisului în lungime și formarea glandului;
Stadiul V sân matur cu proeminență doar a mamelonului;
penis adult, complet dezvoltat;
calitatea părului pubian și arealul său de creștere sunt de tip adult;

 

Valori normale ale nivelului de testosteron la adolescenți (băieți):

Stadiile TANNER Valori
Stadiul I < 0.24 – 0.69 nmol/L
Stadiul II 0.27 – 2.28 nmol/L
Stadiul III 0.9 – 27.74 nmol/L
Stadiul IV 2.95 – 41.6 nmol/L
Stadiul V 10.4 – 32.94 nmol/L

 

Valori normale ale nivelului de testosterone la adolescenți (fete):

Stadiile TANNER Valori
Stadiul I < 0.24 – 0.69 nmol/L
Stadiul II <0.24 – 1.63 nmol/L
Stadiul III 0.59 – 2.6 nmol/L
Stadiul IV 0.69 – 2.6 nmol/L
Stadiul V 0.42 – 2.08 nmol/L

Au fost stabilite valori normale pentru nivelul de testosteron în funcție de sex și vârstă, valori care pot să difere în funcție de laboratorul unde se analizează proba.

Pentru bărbații adulți intervalul de referință este 4.41 – 35.38 nmol/L.

Pentru femeile adulte intervalul de referință este 0.25 – 2.75 nmol/L.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Exista o variație diurnă a concentrației de testosteron, în special la bărbați, cu nivele crescute dimineața, urmate de o scădere progresivă pe parcursul zilei și ajungând la un minimum seara. Valorile măsurate seara pot atinge diferențe între 15% și 50% față de cele matinale. Ritmul diurn este mai redus la bărbații vârstnici și la tinerii cu insuficiență testiculară primară, mai accentuat la bărbații hipogonadici cu hiperprolactinemie și la adolescenții sănătoși. Există și o diferență sezonieră a concentrației testosteronului. O singură valoare anormală trebuie reconfirmată prin dozări repetate.

Există o legătură între testosteron și steroizi, ca atare rezultatele la testare pot să fie neconcludente dacă pacientul a fost tratat cu steroizi naturali sau steroizi de sinteză. Un rezultat neconcludent poate să apară și în cazul în care pacientul face tratament cu preparate cortizonice.

Valori scăzute

La femei, scăderea testosteronului se manifestă prin:

  • Probleme de fertilitate;
  • Lipsa apetitului sexual;
  • Lipsa ciclului menstrual regulat;
  • Uscăciune vaginală;
  • Osteoporoză.

Scăderea testosteronului, la bărbați, are ca semne și simptome:

  • Stări de oboseală, depresie, probleme de concentrare;
  • Căderea părului;
  • Pierderi în masa musculară;
  • Lipsa apetitului sexual;
  • Sâni umflați;
  • Probleme în obținerea și menținerea erecției;
  • Osteoporoză.

Valori mici ale testosteronului se întâlnesc în următoarele situații:

La bărbați:

  • în hipogonadism parțial sau complet de cauză primară sau secundară/terțiară
  • insuficiență testiculară primară (se asociază cu valori crescute ale LH și FSH): genetică (sindrom Klinefelter), criptorhidie, traume sau ischemie testiculară, infecții (ex: oreion), boli autoimune (insuficiență endocrină poliglandulară autoimună), afecțiuni metabolice (hemocromatoza, insuficiență hepatică), orhidectomie
  • insuficiență testiculară secundară/terțiară sau hipogonadism hipogonadotropic (se asociază cu valori scăzute sau inadecvat normale ale LH și FSH): afecțiuni congenitale sau dobândite ale hipotalamusului și/sau hipofizei (sindrom Kallmann - afecțiune genetică cu eșec al migrării hipotalamice a neuronilor responsabili de transportul GnRH, manifestată prin hipogonadism, infertilitate, hipo sau anosmie; hipopituitarism congenital), tumori hipotalamice sau hipofizare, hiperprolactinemie, malnutritie sau efort fizic excesiv, iradiere la nivelul capului, traumatisme craniene, medicamente (estrogeni, analogi ai GnRH, canabis)

În cazul bărbaților cu cancer de prostată, un nivel scăzut de testosteron, potrivit studiilor medicale, ajută la menținerea bolii sub control.

La femei:

  • în insuficiența ovariană primară sau secundară, de cauze similare cu cele menționate la bărbați, împreună cu modificări semnificative ale hormonilor sexuali feminini (estrogeni, LH, FSH);
  • majoritatea femeilor prezintă valori semnificativ scăzute ale testosteronului total.

Terapiile pe bază de testosteron se folosesc pentru intrarea întârziată la pubertate, pentru disfuncții în funcționarea glandei pituitare sau a hipotalamusului, care duc la producerea unui nivel scăzut de testosteron, în anumite cancere de sân inoperabile la femei.

În situațiile în care deficitul de testosteron determină osteoporoză, disfuncție sexuală, tulburare de somn sau depresie, medicul endocrinolog poate prescrie terapia de substituție cu testosteron. Și la femei și la bărbați un astfel de tratament presupune administrarea unei forme artificiale a hormonului pentru a compensa deficitul.

Medicamentele pot fi sub diverse forme: geluri, plasturi, injectii sau implanturi. În timpul tratamentului este recomandată supravegherea medicală. Astfel de terapii au o serie de efecte adverse, printre care se numără atacul de cord, cancerul de prostate sau sân, infertilitatea, apneea în somn.

Valori crescute

La femei, un nivel crescut al testosteronului se manifestă prin:

  • Acnee sau ten gras;
  • Zone mai închise la culoare pe piele;
  • Îngroșarea vocii;
  • Mărirea clitorisului;
  • Exces de păr pe față și pe corp;
  • Lipsa ciclului menstrual sau menstre foarte rare.

La bărbați, un nivel crescut al testosteronului se manifestă prin:

  • Acnee sau ten gras;
  • Retenție de fluide, umflarea picioarelor;
  • Creșterea apetitului alimentar, creștere în greutate;
  • Insomnii;
  • Dureri de cap;
  • Creșterea masei musculare;
  • Schimbări de dispoziție, irascibilitate, probleme mari de concentrare.

Valori crescute ale testosteronului se întâlnesc în următoarele situații:

  • la băieți, în cazuri de pubertate precoce, sunt necesare investigații suplimentare pentru elucidarea cauzei;
  • la bărbați, creșteri ale concentrației testosteronului total cu peste 50% peste valoarea maximă a intervalului de referință sunt sugestive pentru tumori testiculare sau suprarenale sau abuz de androgeni;
  • la femei, hiperplazie congenitală corticosuprarenală - se asociază cu valori crescute ale altor androgeni sau precursori androgenici, cum ar fi 17-OH-progesteron; pubertate precoce, tumori ovariene sau suprarenale - se asociază cu valori crescute de estrogeni, scăzute sau normale de LH și FSH. Frecvent, tumorile secretante de testosteron ajung la concentrații ce depășesc 7 nmol/l (200 ng/dl); în cazul sindromului ovarelor polichistice, valorile testosteronului pot fi normale sau ușor crescute, rareori depasesc 7 nmol/l (200 ng/dl).

Bibliografie

  1. McBride, J. Abram, et al. “Testosterone Deficiency in the Aging Male.” Therapeutic Advances in Urology, vol. 8, no. 1, 5 Nov. 2015, pp. 47–60, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1177/1756287215612961. Accessed 20 Apr. 2022.
  2. Mulhall, John P., et al. “Evaluation and Management of Testosterone Deficiency: AUA Guideline.” Journal of Urology, vol. 200, no. 2, Aug. 2018, pp. 423–432, www.auajournals.org/, 10.1016/j.juro.2018.03.115
  3. Roaiah, Mohamed Farid, et al. “Prospective Analysis on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus Terrestris) on Serum Testosterone Level and Semen Parameters in Males with Unexplained Infertility.” Journal of Dietary Supplements, vol. 14, no. 1, 23 June 2016, pp. 25–31, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/ 10.1080/19390211.2016.1188193

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu