cell

Calculator analize

Testosteron

Testosteronul, principalul hormon androgen la barbati, este necesar in diferentierea sexuala fetala la fetii de sex masculin, pentru mentinerea caracterelor sexuale secundare si a spermatogenezei la barbatii adulti. Totodata, testosteronul regleaza expresia genelor in majoritatea tesuturilor extragenitale, inclusiv in muschi, oase si la nivelul sistemului imun.

La barbati, testiculele reprezinta sursa a peste 95% din testosteronul circulant, desi cortexul suprarenal produce cantitati mari de steroizi precursori: dehidroepiandrosteron si androstendion(1). Producerea testosteronului la nivelul gonadelor este stimulata de hormonul luteinizant (LH) produs de hipofiza; secretia de LH, este inhibata prin feed-back negativ de concentratii crescute de testosteron si metabolitii acestuia. Majoritatea testosteronului este produs de celulele Leydig testiculare, este apoi secretat in tubii seminiferi unde formeaza complexe cu proteinele sintetizate de celulele Sertoli. Acest lucru duce la acumularea concentratiilor de testosteron necesare pentru o spermatogeneza normala (2)

Imediat dupa nastere se produce o activare a GnRH (gonadotropin-releasing hormone) care stimuleaza secretia de testosteron ce ajunge la valori de 7 – 10.5 nmol/l la 1 – 2 luni, cu cresteri pana la 4 – 6 luni. Dupa aceasta varsta, secretia de GnRH scade, determinand  diminuarea concentratiei de testosteron pana la inceperea pubertatii. La inceputul pubertatii, secretia de LH si testosteron creste semnificativ pe perioada somnului, cu tranzitie graduala spre secretie relativ constanta pe intreaga perioada a zilei. Nivelele nocturne crescute ale testosteronului pot fi un indicator de evaluare a unei posibile pubertati intarziate, exprimate clinic;  nivelele nocturne  crescute  indica debutul pubertatii, ele preced dezvoltarea testiculelor. In jurul varstei de 16 ani se atinge concentratia normala de testosteron a adultului (1)

La femei, comparativ cu barbatii, cantitatea de testosteron si dihidrotestosteron sintetizate este mult mai scazuta. Androgenii corticosuprarenali si moleculele precursoare de origine gonadala (androstendione, DHEA si DHEAS) pot avea, la femei, efecte androgenice semnificative. Ovarul si corticosuprarenala au o contributie redusa in sinteza testosteronului; majoritatea testosteronului este produsa prin conversie periferica a steroizilor. Primul semn de exces de testosteron este hirsutismul (pilozitate in exces cu dispunere tipic masculina), ulterior, apare virilizarea, cu simptomatologie ce include cresterea masei musculare, redistributia androgina a tesutului adipos, marirea clitorisului, ingrosarea vocii, acnee si hipersudoratie; la unele femei apare alopecia.

Multe femei cu simptomatologie androgenica progresiva sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP). SOP afecteaza aproximativ 6% din femeile aflate la varsta reproducerii si se caracterizeazeaza prin: cicluri anovulatorii cu oligo – amenoree, nivele crescute de testosteron circulant si ovare polichistice (ultrasonografic). Conform Conventiei Rotterdam, diagnosticul se stabileste in  prezenta a minimum doua din caracteristicile enumerate (2,3). Femeile cu SOP sunt, de regula, supraponderale si prezinta rezistenta la insulina cu risc crescut de diabet zaharat tip 2. Obezitatea si rezistenta la insulina pot determina  acanthosis nigricans, hiperpigmentare tegumentara cu placi violacee la nivelul plicilor. Femeile cu SOP pot prezenta perturbari in metabolismul lipidelor, cu valori scazute ale HDL, cresteri ale trigliceridelor si modificari ale fibrinolizei. A afectiunile cardiovasculare sunt frecvente pentru femeile cu SOP, au risc crescut de infarct miocardic (2)

In circulatie, testosteronul este, in majoritate, legat de SHBG (sex hormone-binding globulin); o fractie mai mica este legata de albumina si circa 1-2% circula liber, nelegat. Se considera ca doar fractia libera este biologic activa; in prezent este demonstrat faptul ca legarea testosteronului la albumina este slaba, cele doua molecule disociindu-se usor in patul capilar,  testosteronul devenind astfel disponibil tesuturilor. Prin urmare, testosteronul nelegat de SHBG este considerat biodisponibil (4)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Testosteron

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale testosteronului se intalnesc in urmatoarele situatii (4): 

- la baieti in cazuri de pubertate precoce, sunt necesare investigatii suplimentare pentru elucidarea cauzei

- la barbati, cresteri ale concentratiei testosteronului total cu peste 50% peste valoarea maxima a intervalului de referinta sunt sugestive pentru tumori testiculare sau suprarenale sau abuz de androgeni

- la femei, hiperplazie congenitala corticosuprarenala se asociaza cu valori crescute ale altor androgeni sau precursori androgenici, eg, 17-OH-progesteron;  pubertate precoce, tumori ovariene sau suprarenale se asociaza valori crescute de estrogeni, scazute sau  normale de LH si FSH). Frecvent, tumorile secretante de testosteron ajung la concentratii ce depasesc 7 nmol/l (200 ng/dl), in SOP; valorile testosteronului pot fi normale sau usor crescute, rareori depasesc 7 nmol/l (200 ng/dl).

Interpretare valori mici:

Valori mici ale testosteronului se intalnesc in urmatoarele situatii (4):

La barbati

- in hipogonadism partial sau complet de cauza primara sau secundara / tertiara

- insuficienta testiculara primara (se asociaza cu valori crescute ale LH si FSH): genetica (sindrom Klinefelter), criptorhidie, traume sau ischemie testiculara, infectii (eg, oreion), boli autoimune (insuficienta endocrina poliglandulara autoimuna), afectiuni metabolice (hemocromatoza, insuficienta hepatica), orhidectomie 

- insuficienta testiculara secundara / tertiara sau hipogonadism hipogonadotropic (se asociaza cu valori scazute sau inadecvat normale ale LH si FSH): afectiuni congenitale sau dobandite ale hipotalamusului si/sau hipofizei (sindrom Kallmann - afectiune genetica cu esec al migrarii hipotalamice a neuronilor responsabili de transportul GnRH, manifestata prin hipogonadism, infertilitate, hipo sau anosmie; hipopituitarism congenital), tumori hipotalamice sau hipofizare, hiperprolactinemie, malnutritie sau efort fizic excesiv, iradiere la nivelul capului, traumatisme craniene, medicamente (estrogeni, analogi ai GnRH, canabis)

La femei - in insuficienta ovariana primara sau secundara, de cauze similare cu cele mentionate la barbati, impreuna cu modificari semnificative ale hormonilor sexuali feminini (estrogeni, LH, FSH); majoritatea femeilor  prezinta valori semnificativ scazute ale testosteronului total.

Interferente analitice la analiza Testosteron

Exista o variatie diurna a concentratiei de testosteron, in special la barbati, cu nivele crescute dimineata, urmate de o scadere progresiva pe parcursul zilei si ajungand la un minimum, seara. Valorile masurate seara pot atinge diferente intre 15% si 50% fata de cele matinale. Ritmul diurn este mai redus la barbatii varstnici si la tinerii cu insuficienta testiculara primara, mai accentuat la barbatii hipogonadici cu hiperprolactinemie si la adolescentii sanatosi. Exista si o diferenta sezoniera a concentratiei testosteronului. O singura valoare anormala, trebuie reconfirmata prin dozari repetate (1)

Recomandari pentru analiza Testosteron

Dozarea testosteronului este recomandata in evaluarea excesului sau deficitului de androgeni in legatura cu functia corticosuprarenala, gonadica sau activitatea tumorala (2) 

La barbati pentru: diagnosticul hipogonadismului, hipopituitarismului, sindromului Klinefelter (afectiune genetica ce afecteaza sexul masculin, cu cariotip XXY), impotentei .

La femei pentru evaluarea cauzei hirsutismului, ciclurilor anovulatorii, tulburarilor de menstruatie (oligo-amenoree), virilizare, tumori ovariene masculinizante, tumori corticosuprarenale, hiperplazie corticosuprarenala congenitala.

Dozarea testosteronului poate face distinctie intre un hirsutism caracteristic rasial/ etnic si unul patologic

La copii pentru evaluarea statusului puberal 

Pentru monitorizarea terapiei de substitutie sau antiandrogenice se recomanda recolta dimineata, intre orele 8.00 si 10.00 a.m., intervalele de referinta fiind stabilite pe acest interval.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.