Descriere: 

Testosteronul, principalul hormon androgen la barbati, este necesar in diferentierea sexuala fetala la fetii de sex masculin si pentru mentinerea caracterelor sexuale secundare si a spermatogenezei la barbatii adulti. Totodata, testosteronul regleaza expresia genelor in majoritatea tesuturilor extragenitale, inclusiv in muschi si oase, precum si la nivelul sistemului imun.

La barbati, testiculele reprezinta sursa a peste 95% din testosteronul circulant, desi cortexul suprarenal produce cantitati mari de steroizi precursori: dehidroepiandrosteron si androstendion(1).

La femei, cantitatile de testosteron si dihidrotestosteron sintetizate sunt mult mai mici. Androgenii slabi corticosuprarenali si moleculele precursoare de origine gonadala (androstendione, DHEA si DHEAS) pot avea, la femei, efecte androgenice semnificative. Ovarul si corticosuprarenala au o contributie redusa in sinteza testosteronului; majoritatea testosteronului este produsa prin conversia periferica a steroizilor (2) Bioactivitatea testosteronului circulant a fost, atribuita fie procentului mic (1% - 4%) de testosteron complet nelegat (liber), fie celor 40% - 50% de testosteron legat slab de albumina (testosteron nelegat de SHBG). Disocierea testosteronului legat de albumina este foarte rapida si permite acestuia sa fie in foarte scurt timp asimilat de celule(1).

In unele situatii, determinarea concentratiei de testosteron total nu elucideaza prezenta unui deficit de testosteron; apar valori borderline (echivoce), uneori concentratia plasmatica nu este concordanta  tabloului clinic (concentratia de testosteron total este in limite normale, cu sinteza este deficitara). Frecvent, aceste situatii apar: la barbatii obezi,  cu diabet zaharat tip 2, cu sindrom metabolic sau la barbati varstnici. Concentratii paradoxale de testosteron pot fi intalnite la barbatii cu hipertiroidie sau hepatita virala C. Aceste diferente apar in primul rand datorita scaderii sau cresterii de SHBG. In astfel de circumstante, dozarea testosteronului liber sau a testosteronului nelegat de SHBG, sunt mult mai relevante.(1)

Scaderea productiei de testosteron este o cauza majora de infertilitate masculina. Concentratii scazute de testosteron pot fi determinate de o insuficienta testiculara (hipogonadism primar) sau de o stimulare inadecvata de catre gonadotropii hipofizari (hipogonadism secundar). Deoarece barbatii cu hipogonadism au, de regula, valori crescute ale SHBG, determinarea testosteronului liber sau biodisponibil este determinant in cazurile in care valoril testosteronului total sunt in intervalul de referinta, la barbatii cu simptome evidente de deficit androgenic (2)

La femei, de regula, primul semn de exces de testosteron este hirsutismul (pilozitate in exces cu distributie masculina), ulterior, apare virilizarea, cu cresterea masei musculare, redistributia androgina a tesutului adipos, marirea clitorisului, ingrosarea vocii, acnee si hipersudoratie; poate apare si alopecia. Multe femei cu simptomatologie androgenica progresiva sunt diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice (SOP).

SOP afecteaza aproximativ 6% din femeile aflate la varsta reproducerii, se caracterizeazeaza prin: cicluri anovulatorii cu oligo – amenoree, nivele crescute de testosteron circulant si ovare polichistice (diagnosticate ultrasonografic). Conform Conventiei Rotterdam, diagnosticul se stablileste in prezenta a minimum doua din caracteristicile enumerate (2,3). Femeile cu ovar polichistic sunt, de regula, supraponderale si prezinta rezistenta la insulina si risc crescut de diabet zaharat tip 2.

Obezitatea si rezistenta la insulina pot duce la acanthosis nigricans, hiperpigmentare tegumentara cu placi violacee la nivelul plicilor. Femeile diagnosticate cu SOP pot prezenta perturbari in metabolismul lipidelor, cu valori scazute ale HDL si crescute ale trigliceridelor, precum si modificari ale fibrinolizei; de asemenea afectiunile cardiovasculare sunt mai frecvente, femeile cu SOP prezinta un  risc crescut de infarct miocardic (2)

Recomandari: 

Dozarea testosteronului liber este recomandata pentru (4):

- evaluarea statusului androgenic in cazuri cunoscute sau banuite de anomalii cantitative si calitative ale SHBG

- evaluarea testosteronului functional circulant la baieti in perioada pubertatii timpurii sau la barbati varstnici

- evaluarea testosteronului functional circulant la femei cu semne si simptome de hiperandrogenism, care au concentratii normale de testosteron total

- monitorizarea terapiei cu testosteron sau antiandrogenice la barbati varstnici si la femei

Interpretare valori mici: 

Valori scazute ale testosteronului se intalnesc in urmatoarele situatii (4):

- la barbati, in hipogonadism partial sau complet de cauza primara sau secundara / tertiara 

- in insuficienta testiculara primara (se asociaza cu valori crescute ale LH si FSH); genetica (sindrom Klinefelter), criptorhidie, traume sau ischemie testiculara, infectii (eg, oreion), boli autoimune (insuficienta endocrina poliglandulara autoimuna), afectiuni metabolice (hemocromatoza, insuficienta hepatica), orhidectomie

- insuficienta testiculara secundara / tertiara sau hipogonadism hipogonadotropic (se asociaza cu valori scazute sau normale ale LH si FSH): afectiuni congenitale sau dobandite ale hipotalamusului si/sau hipofizei (sindrom Kallmann - afectiune genetica cu esec a migrarii hipotalamice a neuronilor responsabili de transportul GnRH, manifestata prin hipogonadism, infertilitate, hipo sau anosmie; hipopituitarism congenital), tumori hipotalamice sau hipofizare, hiperprolactinemie, malnutritie sau efort fizic excesiv, iradiere la nivelul capului, traumatisme craniene, medicamente (estrogeni, analogi ai GnRH, canabis)

La femei, in insuficienta ovariana primara sau secundara, de cauze similare cu cele mentionate la barbati, impreuna cu modificari semnificative ale hormonilor sexuali feminini (estrogeni, LH, FSH); majoritatea prezinta  valori semnificativ scazute ale testosteronului total.

Interpretare valori mari: 

Valori crescute ale testosteronului se intalnesc in urmatoarele situatii (4):

- la baieti in cazuri de pubertate precoce; sunt necesare investigatii suplimentare pentru elucidarea cauzei

- la barbati, cresteri ale concentratiei testosteronului cu peste 50% peste valoarea maxima a intervalului de referinta sunt sugestive pentru tumori testiculare sau suprarenale sau abuz de androgeni

- la femei hiperplazia congenitala corticosuprarenala se asociaza cu valori crescute ale altor androgeni sau precursori androgenici, (eg, 17-OH-progesteron),  pubertatea precoce cu tumori ovariene sau suprarenale cu valori crescute de estrogeni si scazute sau normale de LH si FSH;  sindromul ovarului polichistic se asociaza cu valori normale sau usor crescute ale testosteronului.

Interferente analitice: 

Valorile obtinute prin diverse tehnici pot varia datorita diferentelor de sensibilitate si specificitate. Pentru monitorizarea unei afectiuni se recomanda utilizarea aceleiasi tehnici.

Exista o variatie diurna a concentratiei de testosteron, in special la barbati, cu nivele crescute dimineata, urmate de o scadere progresiva pe parcursul zilei si ajungand la un minimum, seara. Valorile determinate seara inregistreaza diferente intre 15% si 50% fata de cele matinale. Ritmul diurn este mai redus la barbatii varstnici si la tinerii cu insuficienta testiculara primara, mai accentuat la barbatii hipogonadici cu hiperprolactinemie si la adolescentii sanatosi.

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate).