Banner Testosteron liber

Testosteron liber

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testosteronul este un hormon androgen secretat de glandele suprarenale și de stroma ovariană. Transportul testosteronului în organism se face, în principal, legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG), legătura sa cu albumina sau alte proteine fiind slabă, însă tranzitează organismul și nelegat de proteine, sub formă de testosteron liber.

Cantitatea de testosteron activ din organism este reprezentată de fracția ce nu este legată de SHBG, fiind astfel denumită testosteron liber. Deficiența sau hipersecreția de testosteron poate fi identificată prin măsurarea de testosteron liber, acesta fiind un bun indicator al disponibilității testosteronului total.

La pubertate, testosteronul ajută la dezvoltarea musculaturii, în dezvoltarea caracterelor sexuale secundare și în reglarea funcțiilor organismului.

Testosteronul, principalul hormon androgen la bărbati, este necesar în diferențierea sexuală fetală la bebeluşii de sex masculin și pentru menținerea caracterelor sexuale secundare și a spermatogenezei la bărbații adulți. Totodată, testosteronul reglează expresia genelor în majoritatea țesuturilor extragenitale, inclusiv în mușchi și oase, precum și la nivelul sistemului imun.

Scăderea producției de testosteron este o cauză majoră de infertilitate masculină. Concentrații scăzute de testosteron pot indica o insuficiență testiculară (hipogonadismprimar) sau o stimulare inadecvată de gonadotropii hipofizari (hipogonadism secundar).

Determinarea de testosteron în analiza fracțiunii libere constituie un mijloc de estimare a hormonului biologic activ.

Probă Testosteron liber Medlife

Când este recomandată determinarea testosteronului liber

Testul ce măsoară cantitatea de testosteron liber din organism poate fi recomandat de către medicul specialist în caz de sindrom ovarian polichistic, evaluarea funcției testiculare sau în caz de disfuncții hormonale.

La bărbaţi, evaluarea funcției testiculare se face în condiții clinic asociate cu alterări ale proteinelor transportoare (obezitate, ciroză, afecțiuni tiroidiene), lipsa apetitului sexual, disfuncții erectile sau pentru monitorizarea tratamentului cu testosteron la bărbaţii vârstnici.

La femei, testarea se face în caz de hirsutism, virilizare, probleme legate de infertilitate sau pentru monitorizarea tratamentului antiandrogenic.

Procedura recoltare

Determinarea de testosteron liber se face dintr-o probă de sânge care se recomandă să fie recoltată dimineața, a jeun (pe nemâncate).

Există o variație peste zi a concentrației de testosteron, în special la bărbați. Cel mai crescut nivel se înregistrează dimineața, urmând ca, pe parcursul zilei, să scadă progresiv, ajungând seara la un minimum. Valorile determinate seara prezintă diferențe între 15 și 50% față de valorile determinate dimineața. Ritmul diurn este mai redus la bărbații vârstnici și la tinerii cu insuficiență testiculară primară, mai accentuat la bărbații hipogonadici cu hiperprolactinimie și la adolescenții sănătoși.

Testarea testosteronului liber nu necesită pregătiri speciale, este importantă doar recomandarea pentru momentul recoltării.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru testosteronul liber sunt dependente de vârstă și sex:

Vârstă Sex Interval de referință
0 - 12 ani M < 4.6 pg/mL
12-19 ani M 0.18 – 23.08 pg/mL
19-55 ani M 1 - 28.28 pg/mL
>55 ani M 0.7 - 21.45 pg/mL
0 - 12 ani F < 1.46 pg/mL
12 - 19 ani F < 2.24 pg/mL
19 - 55 ani F < 2.85 pg/mL
> 55 ani F <1.56 pg/mL

Limita de detecţie – 0.04 pg/mL

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Există o legătură între testosteron și steroizi, ca atare rezultatele la testare pot fi neconcludente dacă pacientul a fost tratat cu steroizi naturali sau steroizi de sinteză. Un rezultat neconcludent poate să apară și în cazul în care pacientul face tratament cu preparate cortizonice. La bărbații vârstnici, de obicei, valorile de testosteron liber sunt mai scăzute în comparație cu alte categorii de vârstă și cu valorile de referință.

Valori scăzute

Scăderea testosteronului liber poate indica:

 • La bărbați - hipogonadism parțial sau complet de cauză primară sau secundară/terțiară, insuficiență testiculară primară, traume sau ischemie testiculară, infecții, boli autoimune;
 • La femei - insuficiență ovariană primară sau secundară de cauze similare cu cele menţionate la bărbaţi, împreună cu modificări semnificative ale hormonilor sexuali feminini (estrogeni, LH, FSH); majoritatea prezintă valori semnificativ scăzute și ale testosteronului total.

Scăderea testosteronului la bărbați are ca semne și simptome: stări de oboseală, depresie, probleme de concentrare, căderea părului, pierderi în masa musculară, creșterea sânilor sau osteoporoză.

La femei, scăderea testosteronului se manifestă prin: probleme de fertilitate, lipsa ciclului menstrual regulat, uscăciune vaginală, osteoporoză.

Valori crescute

Creșterea testosteronului liber poate indica:

 • La bărbați - creșteri ale concentrației de testosteron liber cu mai mult de 50% peste valoarea maximă a intervalului de referință sunt sugestive pentru tumori testiculare sau suprarenale şi abuz de androgeni;
 • La femei – hiperplazia congenitală corticosuprarenală se asociază cu valori crescute ale altor androgeni sau precursori androgenici (17-OH-progesteron), pubertate precoce, tumori ovariene sau suprarenale, valori crescute de estrogeni și scăzute sau normale de LH și FSH.

Creșterea testosteronului la bărbați are ca semne și simptome: scăderea calității spermei, micșorarea testiculelor și impotență, creșterea prostatei și dificultate la urinare, acnee, hipertensiune și colesterol crescut

La femei, creșterea testosteronului se manifestă prin: acnee sau ten gras, zone mai închise la culoare pe piele, îngroșarea vocii, exces de păr pe față și pe corp, lipsa ciclului menstrual sau menstre foarte rare.

Bibliografie

 1. “What Is a Testosterone Test?” WebMD, WebMD, 19 Apr. 2017, www.webmd.com
 2. ‌“Low Testosterone (Low T): Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment.” Cleveland Clinic, 2018, https://my.clevelandclinic.org
 3. Pantalone KM;Faiman C. “Male Hypogonadism: More than Just a Low Testosterone.” Cleveland Clinic Journal of Medicine, vol. 79, no. 10, 2012, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3949/ccjm.79a.11174
 4. ‌NHS Choices. The “Male Menopause.” 2022, www.nhs.uk
 5. “Total T or Free T: Which Is the Better Test for Androgen Deficiency? - Hypogonadism.” Medpagetoday.com, 31 Oct. 2016, www.medpagetoday.com

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.