Anovulatie cronica

Ovulatia este un proces normal care are loc in corpul unei femei si care este stimulata lunar prin intermediul hormonilor. Ovarele elibereaza un ovul, ce ajunge in trompele uterine unde poate fi fecundat. Femeile cu anovulatie pot fie sa ovuleze intermitent, fie sa nu ovuleze deloc. Semnalarea acestei afectiui este importanta pentru ca se poate afla in spatele unor probleme de infertilitate sau reproductive.

Anovulatia cronica este o conditie ce afecteaza intre 6 si 15% din femei si reprezinta circa 80% dintre problemele endocrine ginecologice. Este o dereglare a ciclului menstrual in care femeia nu reuseste sa ovuleze spontan, dar poate ovula sub un tratament adecvat.

Medici specialiști - Endocrinologie

PGD
Pop George Dorin
Medic Primar
PGD
Pop George Dorin
Medic Primar

Endocrinologie

Popa Camelia-Niculina
Popa Camelia-Niculina
Medic Specialist, Competenta in Endocrinologie Pediatrica si Osteodensitometrie, Ecografie Tiroidiana, Ecografie Mamara, Elastosonografie
Popa Camelia-Niculina
Popa Camelia-Niculina
Medic Specialist, Competenta in Endocrinologie Pediatrica si Osteodensitometrie, Ecografie Tiroidiana, Ecografie Mamara, Elastosonografie

Endocrinologie

MMM
Mailat Monica Melanie
Medic Specialist
MMM
Mailat Monica Melanie
Medic Specialist

Endocrinologie

MAA
Mensah Achampong Abigail
Medic Specialist
MAA
Mensah Achampong Abigail
Medic Specialist

Diabet Si Nutritie și Endocrinologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Mai multe afectiuni endocrine pot conduce la anovulatie cronica. Ea poate fi de cauza centrala (hipotalamo hipofizara) sau ovariana, cele mai importante cauze de anovulatie cronica sunt :

 1. Sindromul ovarelor polichistice  – reprezinta cea mai frecventa afectiune endocrinologica la femeile de varsta reproductiva,  se caracterizeaza prin ciclu menstrual neregulat (sau in unele cazuri amenoree)adica absenta menstruatiei, care este consecinta anovulatiei cronice, secretie in exces de hormoni androgeni (in principal testostreon, dar nu numai.
 2. Alte afectiuni endocrinologice-sindrom Cushing ;insuficienta corticosuprarenala;hiperplazie adrenala congenitala cu debut tardiv ;hipotiroidie ;hipertiroidie .
 3. Tumori ovariene care secreta in exces hormoni androgeni sau estrogeni
 4. Hiperprolactinemia – secretie in exces a hormonului hipofizar numit prolactina, indus frecvent de tratamentul cu anumite medicamente (estrogeni, contraceptive orale combinate, anumite antidepresive, antipsihotice si altele).
 5. Amenoreea indusa de exercitiile fizice - la atlete si sportive de performanta - apare ca urmare a dereglarii controlului hipotalamic  si conduce la manifestari similare celor din deficienta de estrogeni, inclusiv atrofie vaginala si mamara, scaderea masei osoase si chiar osteoporoza in absenta tratamentului.
 6. Tulburarile de comportament alimentar – anorexia nervoasa si bulimia. Mecanismul este similar celui din amenoreea indusa de exercitiile fizice sustinute.
 7. Insuficienta ovariana prematura - apare atunci cand se epuizeaza populatia de foliculi ovarieni (si implicit ovule) si femeia intra la menopauza inaintea varstei de 41 de ani.Scaderea numarului de ovocite duce la anovulatie initial, cu dereglarea ciclului menstrual, ulterior si la scaderea nivelului de estrogeni si aparitia manifestarilor clinice asociate traditional cu menopauza.
 8. Tumori ale regiunii hipotalamice, cum ar fi craniofaringiomul.
 9. Histiocitoza X
 10. Traumatisme craniene (afectarea hipotalamusului si hipofunctie hipofizara secundara)
 11. Iradierea externa a zonei hipotalamo-hipofizare (hipotalamusul este radiosensibil, spre deosebire de hipofiza, care este relativ radiorezistenta)

Simptome

Simptomele anovulatiei cronice

In mod obisnuit, ciclul menstrual (masurat de la prima zi de sangerare a menstruatiei actuale si pana la prima zi de sangerare a urmatoarei menstruatii) are un numar constant de zile la aceeasi femeie. El poate varia de la persoana la persoana, fiind cuprins in mod normal intre 21 si 35 zile, cu o perioada de sangerare de 3-10 zile. Anovulatia cronica duce la dereglarea ciclului menstrual, care poate fi scurtat (tahimenoree) sau dimpotriva prelungit (oligomenoree), sau poate duce la disparitia menstrelor (amenoree secundara).

Simptomele anovulatiei cronice pot fi deseori greu de recunoscut.Simptomele de anovulatie variaza in functie de cauza anovulatiei. Exista insa semne care pot da un semnal de alarma cu privire la calitatea ovulatiei:

 • temperatura corporala anormala
 • mai putine simptome ale sindromului premenstrual
 • menstruatii neregulate
 • amenoree (lipsa ciclului menstrual)

O forma extrema de anovulatie cronica cu scadere in greutate este anorexia nervoasa - caracterizata prin aparitia la femeia tanara a amenoreei asociata cu pierdere masiva in greutate, aversiune fata de alimente, varsaturi autoprovocate, emaciere extrema (slabire accentuata) si imagine corporala deformata.

Diagnosticul anovulatiei cronice

In cazul dereglarilor de ciclu menstrual sau a absentei menstruatiei, investigatiile initiale cuprind testul de sarcina, analizele hormonale pentru hipofiza si ovar, in faza foliculara si luteala, teste tiroidiene si o ecografie utero-ovariana. In functie de indiciile obtinute la examenul clinic se pot cere investigatii suplimentare.

Evaluarea amenoreei este un pas foarte important in diagnosticul anovulatiei cronice si o atentie speciala trebuie acordata urmatoarelor aspecte:

 • gradul de maturizare a sanilor, parului pubian si axilar si a organelor genitale externe
 • statusul estrogenic
 • prezenta sau absenta uterului

Tratament

Anovulatia cronica poate fi cauza mai multor complicatii, mai ales netratata. Un dezechilibru hormonal poate duce la pierderea anumitor trasaturi sexuale, incluzand menstruatia si ovulatia. Aceasta afectiune  poate, de asemenea, duce la infertilitate completa sau partiala. Multe femei ce sufera de anovulatie se confrunta cu dificultati in a ramane insarcinate.

Tratamentul anovulatiei cronice se realizeaza prin administrare de progestogeni si estrogeni. Principala utilizare a progestogenilor este in asociere cu estrogeni pentru a asigura maturarea deplina a endometrului, atat in combinatia pilulelor contraceptive cat si in terapia statusurilor hipogonadale. .

Estrogenii sunt utilizati pentru tratamentul insuficientei gonadale, controlul fertilitatii, controlul sangerarii uterine si controlul carcinomului de san. Deoarece terapia orala cu estrogeni nici nu inlocuieste si nici nu mimeaza secretia zilnica a hormonului pierdut, acest tratament trebuie privit mai degraba ca o substitutie farmacologica decat ca o inlocuire fiziologica. Efectele secundare ale substitutiei estrogenice sunt variate in diferite momente ale vietii.

Coduri de diagnostic asociate
 • Sterilitatea Femeii Asociata Cu Anovulatie
Specialități asociate
 • Endocrinologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.