Banner Testul micronucleilor (MN)

Testul micronucleilor (MN)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza micronucleilor este o tehnică utilizată pentru a evalua potențialul genotoxic al unei substanțe sau agenți prezenți în mediul înconjurător asupra celulelor umane. Micronucleii sunt fragmente mici de material genetic care apar în celule după diviziunea celulară și care pot fi utilizați ca markeri ai daunelor la nivelul ADN-ului. 

Testul Micronucleilor (MN)

Când este recomandată testarea micronucleilor

Această tehnică poate fi utilizată pentru a detecta daunele genetice cauzate de expunerea la toxine, poluanți sau radiații ionizante, precum și pentru monitorizarea efectelor secundare pe perioada efectuării tratamentelor împotriva cancerului. În plus, analiza micronucleilor poate fi utilizată și pentru a monitoriza sănătatea populațiilor expuse la factori de mediu nocivi, cu scopul de a preveni apariția bolilor.  

Prin detectarea precoce a daunelor genetice, se poate interveni mai rapid și mai eficient pentru a preveni apariția cancerului și a altor boli asociate cu expunerea la factori de mediu nocivi. De asemenea, această tehnică poate ajuta la identificarea agenților cancerigeni, la evaluarea riscului de cancer și la dezvoltarea de strategii de prevenire și tratament personalizate. 

Analiza micronucleilor poate fi recomandată în cazurile în care există suspiciunea de expunere la factori de mediu nocivi sau dacă există riscul dezvoltării unor boli asociate cu astfel de expuneri. Această tehnică poate fi utilizată pentru a monitoriza sănătatea lucrătorilor expuși la substanțe chimice sau radiații (noxe), la locul de muncă, precum și a populațiilor din zonele cu niveluri ridicate de poluare. 

Această tehnică poate fi recomandată de către medicul de familie, medicul specialist, sau toxicolog. În funcție de situație, pot fi necesare și consultarea unui genetician sau a unui specialist în oncologie. 

Este important de menționat că analiza micronucleilor nu este o metodă de screening sau o modalitate de diagnostic pentru cancer sau alte boli asociate cu expunerea la factori de mediu nocivi. Această tehnică este utilizată pentru a evalua potențialul genotoxic al unei substanțe sau agenți prezenți în mediul înconjurător și pentru a identifica persoanele expuse la aceste substanțe sau agenți. 

Procedura de recoltare

Analiza micronucleilor se recoltează din sânge venos folosind un tub cu heparină ca anticoagulant.  

Nu există recomandări privind starea de postprandial.

Interpretare rezultate

Această analiză evidențiază prezența și numărul micronucleilor în celulele binucleate iar interpretarea se face în funcție de vârsta pacientului și numărul micronucleilor detectați.


Interferențe și limite 

Printre posibilele interferențe se numără: 

  • specimenul hemolizat - pacientul are fie o anemie care provoacă un proces de descompunere a globulelor roșii din sânge, fie suferă de o posibilă boală hepatică sau are o reacție la transfuzie; 
  • contaminare bacteriană - poate afecta rezultatul final al probei.  

Limite de referință 

Metoda de analiză este cultura de limfocite din sânge periferic prin metoda blocării citochinezei cu Cytochalasin B. Lamele sunt colorate prin metoda Leishman și sunt analizate un număr de 1000 de celule binucleate.

Valorile de referință sunt următoarele:

Valori Interval de vârstă
7,5±2,7 micronuclei la 1000 de celule binucleate 20 - 39 ani
12,3±3,5 micronuclei la 1000 de celule binucleate 40 - 45 ani
14,8± 3,8 micronuclei la 1000 de celule binucleate 45 - 50 ani
14,8± 3,8 micronuclei la 1000 de celule binucleate 50 - 59 ani
15± 3,9 micronuclei la 1000 de celule binucleate 50 - 59 ani
18 ± 4,2 micronuclei la 1000 de celule binucleate peste 60 ani

Valori crescute

In general, limitele ridicate ale numărului de micronuclei pot indica expunerea la factori de mediu nocivi sau prezența unor boli precum cancerul sau anemia aplastică.  


Valori scăzute 

Limitele scăzute ale numărului de micronuclei nu sunt considerate semnificative în ceea ce privește sănătatea. 

Recomandările pentru pacienți depind de rezultatele analizei și de recomandările medicului. Dacă există o suspiciune de expunere la factori de mediu nocivi, este important sa se ia măsuri pentru a reduce expunerea la aceștia. În cazul în care rezultatele indică prezența daunelor la nivelul ADN-ului, medicul poate recomanda evaluări suplimentare sau tratamente adecvate în funcție de caz. 

Bibliografie

  1. Does the recommended lymphocyte cytokinesis-block micronucleus assay for human biomonitoring actually detect DNA damage induced by occupational and environmental exposure to genotoxic chemicals? Mutagenesis, Volume 28, Issue 4, July 2013, Pages 375–380, https://doi.org/10.1093/mutage/get026. 

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu