cell

Calculator analize

Timidin – kinaza

Timidin-kinaza (TK) este o enzima ce intervine in sinteza ADN-ului celular. Celulele mamiferelor contin 2 izoenzime ce difera prin distributia celulara si prin proprietatile biochimice. Izoenzima citosolica TK1 sau TK fetala, este prezenta in faza G1/S a diviziunii celulare si absenta in celulele in repaus.

Izoenzima TK2, mitocondriala, ramane la nivel constant pe tot parcursul ciclului celular. TK1 este responsabila de 95% din activitatea enzimatica a TK, atat in celulele normale cat si in celulele patologice.

Intr-un studiu recent, s-a demonstrat concordanta intre nivelul seric al TK la pacientii cu leucemie limfatica cronica si numarul celulelor tumorale care se divid, ca rezultat al masei tumorale si al gradului de proliferare tumorala.

Mai mult, acelasi studiu a aratat ca proportia de celule in faza S detectata la biopsia tumorii se coreleaza cu nivelul seric al TK si nu se coreleaza cu nivelul seric al beta- 2-microglobulinei.

De asemenea s-a demonstrat o corelatie intre nivelul seric al enzimei (si nu activitatea enzimatica din sangele periferic) si stadiul tumorii in cancerul de san (1) Enzima nu este eliberata de celule pe parcursul diviziunii celulelor normale ci doar in cazul diviziunii celulelor maligne.

La persoanele sanatoase, concentratia serica a TK este extrem de mica.

Cresteri ale concentratiei serice a acestei enzime ofera din acest motiv informatii asupra proliferarii maligne si indirect asupra graduluil de agresivitate al unei neoplazii (2)

Interpretarea rezultatelor pentru analiza Timidin – kinaza

Interpretare valori mari:

Valori crescute ale timidin-kinazei se coreleaza cu o rata de proliferare crescuta a celulelor tumorale

Interpretare valori mici:

Fara semnificatie clinica

Interferente analitice la analiza Timidin – kinaza

Cauze nespecifice de niveluri serice crescute se intalnesc in  infecţii virale (herpes simplex, zona zoster), boli autoimune, boli granulomatoase benigne (sarciodoză, hepatita cronică) şi in anemia pernicioasă.

Recomandari pentru analiza Timidin – kinaza

Dozarea serica a TK este recomandata pentru monitorizarea evolutiei si ca marker de prognostic in neoplazii limfatice (leucemie limfatica cronica, limfoame non-Hodgkin, limfom Hodgkin, mielom multiplu) si alte neoplazii cu rata mare de proliferare celulara (2)

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.