Informații generale
Testul ce măsoară timidin-kinaza (TK) poate fi recomandată de către medicul specialist pentru monitorizarea diferitelor forme de cancer, cum sunt neoplaziile limfatice, tumorile mamare sau leucemiile acute. Timidin-kinaza este considerată, totodată, și un marker pentru leucemie.
Determinarea timidin-kinază poate fi folosită ca metodă de identificare timpurie pentru diviziunea și proliferarea celulelor tumorale.
Timidin-kinaza (TK) este o enzimă cu rol în sinteza ADN-ului celular și se găsește în corpul uman sub două forme (izoenzime) ce diferă prin distribuția celulară și prin proprietățile biochimice.
La persoanele sănătoase, concentrația serică de timidin-kinază este extrem de mică. Creșteri ale concentrației serice pentru această enzimă oferă informații legate de proliferarea malignă și, indirect, asupra gradului de agresivitate a unei neoplazii.
Când este recomandată dozarea serică a timidin-kinazei
Dozarea serică a timidin-kinazei (TK) este utilă ca marker de prognostic în leucemie, în neoplazii limfatice (leucemie limfatică cronică, limfoame non-Hodgkin, mielom multiplu) și în alte neoplazii cu rată mare de proliferare celulară.
În anumite cazuri, analiza repetată pe un interval mai lung de timp este recomandată pentru a verifica felul în care pacientul oncologic răspunde la tratament.
Nivelul seric de timidin-kinază la pacienții cu diferite forme de cancer se corelează cu stadiul clinic al bolii și, dacă analiza este făcută în mod repetat, se pot face măsurători care să ofere indicații despre remisiuni sau recăderi.
Procedura recoltare
Analiza nu necesită pregătiri speciale şi se face dintr-o probă de sânge recoltată a jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Valorile de referinţă* în dozarea serică a timidin-kinazei sunt 0 – 7,5 U/L.
- Sensibilitate analitică: < 0,5 U/L;
- Sensibilitate funcţională: < 5 U/L.
Rezultatele vor fi corelate întotdeauna cu alte date clinice şi de laborator. Interpretarea acestui marker trebuie făcută numai în asociere cu evaluarea statusului clinic, deoarece trebuie excluse alte cauze nespecifice de niveluri serice crescute.
*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- XIANG, YANQUN, et al. “Thymidine Kinase 1 as a Diagnostic Tumor Marker Is of Moderate Value in Cancer Patients: A Meta-Analysis.” Biomedical Reports, vol. 1, no. 4, 28 May 2013, pp. 629–637, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.3892/br.2013.114
- Bitter, Eliza E., et al. “Thymidine Kinase 1 through the Ages: A Comprehensive Review.” Cell & Bioscience, vol. 10, no. 1, 27 Nov. 2020, https://cellandbioscience.biomedcentral.com, 10.1186/s13578-020-00493-1
- Topolcan, Ondrej, and Lubos Holubec. “The Role of Thymidine Kinase in Cancer Diseases.” Expert Opinion on Medical Diagnostics, vol. 2, no. 2, Feb. 2008, pp. 129–141, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1517/17530059.2.2.129
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.