cell

Calculator analize

PHADIATOP

Phadiatop este un test de screening al atopiei care diferentiaza bolile atopice de afectiunile non-atopice.

Dupa anamneza si examen fizic, la pacientii suspectati ca fiind atopici pe baza predispozitiei genetice si a istoricului familial, solicitarea unui test Phadiatop constituie prima etapa a diagnosticului de laborator care stabileste daca simptomele pacientului se datoreaza unei alergii.

Este un test calitativ care utilizeaza un amestec de alergeni reprezentativi pentru evidentierea anticorpilor IgE specifici din serul pacientului.

Phadiatop acopera toti alergenii inhalatori importanti deoarece se bazeaza atat pe sensibilizarea incrucisata (anticorpi IgE pentru structuri similare in diferiti alergeni) cat si pe co-sensibilizare (sensibilizare simultana la diferiti alergeni).

Este disponibil in doua variante, in functie de varsta pacientului: Phadiatop Infant pentru copiii cu varste intre 0 si 4 ani si Phadiatop pentru adulti.

Phadiatop infant se adreseaza copiilor intre 0 si 4 ani care prezinta clinic dermatita atopica, eczema simptome gastrointestinale, wheezing. Contine atat alergeni inhalatori cat si alimentari care sunt implicati mai frecvent in alergii la aceste varste: ou, lapte de vaca, soia, arahide, acarienii din praful de casa si perii de animale,etc. Daca testul Phadiatop Infant este pozitiv, medicul continua investigarea alergologica pentru a detecta alergenul/alergenii raspunzatori de simptome, solicitand determinarea de anticorpi IgE specifici pentru: lapte de vaca, albus de ou, arahide, acarienii din praful de casa, par de pisica, par de caine. In situatii speciale se va recurge la testarea polenurilor (graminee, ierburi, arbori).

Phadiatop se adreseaza copiilor peste 5 ani si adultilor cu simptome de  tract respirator superior si inferior continand numai alergeni inhalatori.

Interpretarea rezultatelor pentru analiza PHADIATOP

Interpretare valori mici:

- un rezultat pozitiv demonstrează prezenţa alergiei atopice; medicul continua investigarea alergologică recomandând teste mai specifice pentru a confirma agentul etiologic;

- un rezultat negativ indică faptul că simptomele nu sunt produse de alergeni obişnuiţi, inhalanţi în cazul testului Phadiatop şi inhalanţi cu alergeni alimentari în cazul testului Phadiatop Infant.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.