Informații generale
Hepatita B este o infecție virală care atacă ficatul și care poate conduce atât la boli acute, cât și la boli cronice. Cele mai frecvente sunt cazurile în care virusul se transmite de la mamă la copil în timpul nașterii, dar acest virus se transmite și prin contact cu sângele sau cu alte fluide corporale în timpul actelor sexuale cu un partener infectat, prin injecții nesterile sau prin rănirea cu instrumente ascuțite. În zonele endemice, hepatita B se răspândește cel mai frecvent de la mamă la copil la naștere (transmitere perinatală) sau prin transmitere orizontală (expunere la sânge infectat), în special de la un copil infectat la un copil neinfectat în primii 5 ani de viață.
Conform datelor făcute publice de Organizația Mondială a Sănătății, aproximativ 296 de milioane de oameni au fost diagnosticați cu viremie hepatită B în anul 2019, iar noile infecții anuale se ridică la 1,5 milioane. Viremia hepatitei B, adică a prezenței virusului în sânge, poate fi împiedicată prin vaccinare.
Virusul hepatitei B poate supraviețui în afara corpului cel puțin şapte (7) zile. În acest timp, virusul poate provoca în continuare infectări dacă pătrunde în corpul unei persoane care nu este protejată de un vaccin efectuat în trecut. Perioada de incubație a virusului hepatitei B variază de la 30 la 180 de zile. Virusul poate fi detectat în decurs de 30 până la 60 de zile după infectare și poate persista și se poate dezvolta în hepatită cronică B, în special atunci când se transmite în copilărie.
Când este recomandată depistarea viremiei de hepatită B
Depistarea viremiei hepatită B se face prin intermediul unei analize recomandată mai ales pentru grupuri care se încadrează în categorii de risc, cum ar fi:
- Femeile însărcinate;
- Persoane născute în părți ale lumii unde hepatita B este mai frecventă, inclusiv Africa, Asia, Europa de Est, America de Sud și părți din Orientul Mijlociu;
- Persoane care nu au efectuat un vaccin împotriva hepatitei B;
- Persoane seropozitive;
- Consumatorii de droguri injectabile;
- Persoanele cu risc de infectare cu virusul care provoacă Hepatita B - din cauza expunerii sexuale.
De asemenea, medicul specialist poate să solicite efectuarea acestei analize atunci când sunt prezente aceste simptome:
- Febră;
- Oboseală;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Greaţă;
- Vărsături;
- Durere abdominală;
- Urină închisă la culoare;
- Mișcările intestinale de culoarea argilei;
- Dureri articulare;
- Icter (culoare galbenă a pielii sau a ochilor).
Procedura recoltare
Nu este necesară nicio pregătire specială a pacientului înainte de testarea viremiei hepatitei B, însă este important ca acesta să comunice cu medicul și să îl înștiințeze în cazul în care urmează un tratament medicamentos. Proba presupune recoltarea de sânge venos, procedură care durează mai puțin de 5 minute.
Interpretare rezultate
Este necesară o singură probă de sânge pentru hepatita B, însă analiza va furniza 3 rezultate distincte. Valorile normale ale viremiei hepatita B sunt considerate valorile de aproximativ 12 UI/mL.
Bibliografie
- World. “Hepatitis B.” Who.int, World Health Organization: WHO, 27 July 2021, www.who.int
- “Hepatitis Virus Panel: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2020, https://medlineplus.gov/
- Parit Mekaroonkamol, MD. “Hepatitis B Test: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Medscape.com, Medscape, 3 Apr. 2021, https://emedicine.medscape.com/
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.