Informații generale
Viremia hepatitei D este metoda de detecţie, prin Real-Time PCR (o reacție de polimerizare în lanț) a ARN-ului viral, adică a unei infecţii active cu virusul D în organism. Analiza determină cantitativ virusul hepatitei D.
Hepatita D este una dintre formele cele mai periculoase de hepatită care conduce, în timp, către fibroza hepatică sau chiar către ciroză şi cancer hepatic şi apare doar la persoanele cu antigen Ag HBs pozitiv, adică la persoanele care au deja hepatita B, caz în care apar complicațiile provocate de virusul hepatitei D.
Raportat la modul de comportare, hepatita D prezintă o accelerare rapidă a deprecierii hepatice, comparativ cu hepatita B şi are simptome similare celorlalte tipuri de hepatită: greață, oboseală, dureri articulare, dureri abdominale, icter, sau chiar o mărire în dimensiune a ficatului. Totuşi, uneori afecțiunea poate fi complet asimptomatică, cum ar fi în cazul hepatitei cronice.
Se recomandă testarea prin verificarea viermiei hepatita D a pacienților pozitivi Ag HBs (cu hepatită B) cel puțin o dată, în vederea verificării apariției hepatitei D. Deoarece boala poate fi transmisă şi descendenților genetici, determinarea viremiei se poate face chiar și la nivel de familie.
Când este recomandată viremia hepatitei D
Se recomandă o analiză hepatita D în cazul persoanelor cu antigen Ag HBs, pentru că acest tip de hepatită apare doar în această situație. Nu este recomandată analiza în alte cazuri (hepatita C), deoarece testul nu are relevanță.
Este recomandată analiza de cuantificare a viremiei hepatita D în vedere confirmării diagnosticului de hepatita D și în monitorizarea tratamentului pentru această afecțiune.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere cu anticoagulant EDTA. Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacientului.
Interpretare rezultate
Limita de la care poate fi detectată viremia hepatitei D este de 25 UI/mL.
Valorile de referință pentru rezultatele viremiei hepatitei D se exprimă sub formă de titru de tipul detectabil/ nedetectabil.
Bibliografie
- Jang, Tyng-Yuan, et al. “Role of Hepatitis D Virus Infection in Development of Hepatocellular Carcinoma among Chronic Hepatitis B Patients Treated with Nucleotide/Nucleoside Analogues.” Scientific Reports, vol. 11, no. 1, 14 Apr. 2021, www.nature.com, 10.1038/s41598-021-87679-w
- Chen, Lin-Yuan, et al. “Hepatitis D: Challenges in the Estimation of True Prevalence and Laboratory Diagnosis.” Gut Pathogens, vol. 13, no. 1, 30 Oct. 2021, https://gutpathogens.biomedcentral.com, 10.1186/s13099-021-00462-0
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.