Banner Vitamina E (Tocoferol)

Vitamina E (Tocoferol)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Vitamina E (tocoferol) este alcătuită dintr-un grup de vitamine liposolubile (solubile în grăsimi) și are un rol esențial în buna funcționare a organismului. Ea previne formarea cheagurilor de sânge, ajută la regenerarea fluxului sanguin, lucru deosebit de eficient, spre exemplu, în cazul femeilor cu menstruație abundentă sau în cazul donatorilor de sânge, și poate reduce riscul de a dezvolta boli coronariene.

Totodată, vitamina E (tocoferol) este un antioxidant puternic ce contribuie la reducerea riscului de formare a radicalilor liberi (compuși chimici secundari, care apar fie ca urmare a unor procese normale produse în organismul uman, fie ca rezultat al influenței factorilor externi nocivi pentru piele).

Această vitamină face parte din gama vitaminelor deosebit de importante pentru sistemul imunitar, participând la lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Vitamina E poate fi preluată din alimente, fructe și legume și contribuie la combaterea anemiei, sprijină vederea, sistemul reproducător, dar și sănătatea creierului și a pielii.

La nivelul tenului, contribuie la sănătatea pielii, netezind-o și conferindu-i elasticitate. Ea este folosită în industria de producere a produselor cosmetice, iar cremele de față cu SPF sau alte produse speciale destinate îngrijirii pielii și tenului beneficiază de un aport al acestei vitamine.

În același timp, vitamina E este cunoscută pentru beneficiile sale în domeniul fertilității și a menținerii sănătății aparatului reproducător. Este benefică în cazul inflamațiilor, al arsurilor și protejează împotriva astmului.

Vitamina E nu este depozitată în organism, ci este eliminată prin intermediul intestinului gros. Din acest motiv, de multe ori se poate ajunge la anumite dezechilibre în ceea ce privește cantitatea de vitamina E din organism.

Deficitul de vitamina E apare cel mai adesea pe fondul unei alimentații necorespunzătoare. De aceea, este nevoie ca în dieta zilnică să fie integrate fructele și legumele sau suplimentele cu vitamina E.

Lipsa de vitamina E poate avea mai multe manifestări:

  • slăbirea vederii și deteriorarea constantă a acesteia;
  • deteriorarea funcțiilor aparatului reproducător;
  • un sistem imunitar slăbit;
  • dificultăți de coordonare motrică;
  • afecțiuni cardiace (cardiomiopatii);
  • anemie.

În unele situații, deficitul de vitamina E apare și din cauza unor afecțiuni deja existente, cum ar fi: fibroza chistică, fumatul, afecțiunile pancreatice, afecțiunile vasculare, malnutriția, malabsorbția sau boala celiacă.

Pentru a trata deficitul de vitamina E este necesară determinarea serică a concentrației și adaptarea dozelor de tratament, în funcție de pacient. Vitamina E nu are o cantitate universal valabilă pentru fiecare pacient în parte, ci valorile ei depind de vârsta pacientului și de stilul de viață.

Probă Vitamina E (Tocoferol) Medlife

Când este recomandată determinarea vitaminei E

Recomandarea de evaluare cantitativă a vitaminei E vizează următoarele situații:

  • suspiciunea în ceea ce privește boala hemolitică în cazul nou-născuților;
  • în cazul suspiciunii de malnutriție sau malabsorbție;
  • în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează;
  • în cazul persoanelor ale căror funcții reproducătoare sunt testate ca urmare a dificultăților de a procrea;
  • investigarea în cazul pacienților cu colestază neonatală;
  • în monitorizarea pacienților cu dificultății motorii.

Procedura recoltare

Recoltarea analizelor se face a jeun (pe nemâncate) din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant. Nu este necesară pregătirea prealabilă a pacientului înainte de recoltarea efectivă.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face pe intervale de vârstă și sex.

Valorile de referință sunt:

Copii sub 1 an Până la 20 mg/L
Tineri până la 20 de ani 6-14 mg/L
Adulți Femei 9.4-15 mg/L
Bărbaţi 8.9-18.3 mg/L

Interferențe și limite

Se recomandă pacientului ca înainte cu 24 de ore de a recolta probele pentru testarea de vitamina E să nu consume alcool. Acesta poate produce interferențe în rezultatele analizelor.

Serurile intens hemolizate sau probele contaminate nu sunt luate în considerare.

Valori scăzute

Valorile scăzute ale vitaminei E sunt raportate la necesarul zilnic și la vârsta pacientului. O scădere drastică sub intervalul de referință impune tratament adecvat, în speță administrarea unor doze de vitamina E intravenos.

Valorile foarte mici sunt în general o certitudine a sindromului de malnutriție și malabsorbție.

Valori crescute

Valorile crescute ale vitaminei E nu au semnificație clinică, dar pot indica o hipervitaminoză. O supradoză de acest nutrient poate avea numeroase efecte adverse, unele dintre ele extrem de periculoase pentru organismul uman, poate chiar mortale:

  • risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic;
  • risc crescut de cancer de prostată;
  • probleme de coagulare;
  • vindecarea sau cicatrizarea dificilă a rănilor;
  • greață;
  • diaree;
  • crampe intestinale;
  • oboseală;
  • slăbiciune;
  • dureri de cap;
  • vedere încețoșată;
  • eczeme;
  • disfuncție ovariană;
  • concentrație crescută de creatină în urină.

Bibliografie

  1. Kemnic, Tyler R, and Meghan Coleman. “Vitamin E Deficiency.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 18 July 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Owen, Kristen N, and Olga Dewald. “Vitamin E Toxicity.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 2 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. “Vitamin E.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu