Banner Zinc urinar

Zinc urinar

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea zincului urinar este folosită în cazul suspiciunii de intoxicare cu această substanţă dar şi în identificarea nivelurilor scăzute de zinc din organism.

Zincul este un oligomineral, al doilea după fier în funcție de concentrația sa în organism. Din punct de vedere industrial, zincul este un metal alb-albăstrui, extras din minereuri și folosit în aliaje, în procesul de galvanizare a fierului pentru a preveni coroziunea și oxidarea, precum și în numeroși compuși utilizați în industria cosmeticelor și medicamentelor. 

Zincul este necesar pentru o funcționare corectă a sistemului imunitar. Are, de asemenea, roluri importante în diviziunea celulară, creșterea celulelor, vindecarea rănilor, descompunerea carbohidraților, îmbunătățirea acțiunii insulinei. Este necesar în miros și gust, iar în timpul sarcinii și copilăriei, pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare.

În timp ce deficitul sever de zinc este rar întâlnit în țările dezvoltate, deficiența ușoară sau moderată sunt comune. Deficiența de zinc are ca rezultat atrofia timusului, limfopenie.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a inclus zincul ca medicament esențial pentru tratarea diareei acută și cronică. Mecanismul de acțiune presupune inhibarea a trei din cele patru căi intracelulare principale ale secreției de ioni intestinal, inclusiv adenozin-monofosfat ciclic (cAMP), calciu și oxid nitric.

În cantități mai mari, zincul poate provoca diaree, crampe abdominale și vărsături în decurs de 3 - 10 ore de la înghițirea suplimentului. De obicei, simptomele se ameliorează într-o perioadă scurtă de timp. Spray-urile nazale care conțin zinc pot avea efecte secundare, cum ar fi pierderea mirosului.

banner analiza medicala

Când este recomandată determinarea zincului urinar

Determinarea zincului urinar este recomandată pentru monitorizarea expunerii la zinc, evaluarea nivelurilor scăzute de zinc seric și pentru monitorizarea răspunsului la tratament în boala Wilson.

Procedura de recoltare

Deoarece excreția de zinc în urină variază zilnic datorită diferențelor în starea de hidratare, analiza zinc urinar se efectuează dintr-un eșantion urinar de 24 de ore.

Prima urină de dimineață se aruncă, iar restul cantității de peste zi și noapte se adună într-un recipient curat, cu volum de minimum doi litri și cu capac. Se păstrează la întuneric. 

Urina de a doua zi dimineață de adaugă peste urina strânsă în recipient. Se citește volumul total și se notează, iar din recipient se decantează o cantitate de urină (cca 10 ml) într-o eprubetă luată, în prealabil, de la laborator, după ce se omogenizează bine întreaga cantitate de urină. Pe eprubetă se notează volumul total de urină strâns în 24 de ore.

Interpretare rezultate

Metoda prin care laboratorul MedLife determină concentrația de zinc urinar este spectrometria de absorbție atomică (AAS), iar intervalul de referință* nu variază în funcție de vârsta și sexul pacientului: 250 – 850 μg/24 ore.

Valorile de referință* sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Concentrațiile mari de bariu interferă cu rezultatele zincului urinar.


Valori crescute

Niveluri crescute de zinc urinar, asociate cu niveluri scăzute de zinc seric, pot fi cauzate de ciroză hepatică, boli neoplazice sau catabolism crescut.

Un nivel urinar ridicat, asociat cu o valoare normală sau crescută, indică o supradoză a acestui oligoelement.


Valori scăzute

Niveluri scăzute ale zincului urinar indică un deficit de zinc, care poate fi cauzat de o dietă deficitară, malabsorbție sau pierderi ale acestui oligoelement (inclusiv în anumite afecțiuni gastrointestinale).

Alte afecțiuni care conduc la un deficit de zinc în urină sunt: ciroza, anemia hemolitică, siclemia, alcoolismul, diabetul sau bolile renale cronice.

Bibliografie

  1. Rabinovich, David, and Yamen Smadi. “Zinc.” Nih.gov, StatPearls Publishing, May 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Phiri, Felix P, et al. “Spatial Analysis of Urine Zinc (Zn) Concentration for Women of Reproductive Age and School Age Children in Malawi” Environmental Geochemistry and Health, vol. 43, no. 1, 30 Aug. 2020, pp. 259–271, https://link.springer.com, https://doi.org/10.1007/s10653-020-00700-5

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu