Banner VLDL - Colesterol

VLDL - Colesterol

Află informații utile despre această analiză:

 • Când este recomandată
 • Care este procedura de recoltare
 • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

VLDL este o lipoprotenă importantă, sintetizată de ficat, care are rolul de a transporta trigliceridele în corp cu ajutorul sângelui și care are în componența sa proteine, trigliceride, colesterol și grăsimi.

Spre deosebire de colesterolul HDL și LDL, colesterolul VLDL conține cea mai mare cantitate de trigliceride și este și el, alături de LDL, considerat „colesterol rău”, întrucât depozitează colesterolul pe pereții vaselor de sânge. Colesterolul VLDL în cantități mari favorizează dezvoltarea afecțiunilor de la nivelul sistemului circulator și cardiac.

Pentru a calcula valoarea colesterolului VLDL se poate folosi o formulă ce implică valorile trigliceridelor. Astfel, formula de calcul va fi: VLDL = trigliceride / 5.

Probă VLDL - Colesterol Medlife

Când este recomandată analiza

Recomandarea pentru determinarea VLDL colesterol apare în cazul pacienților aflați în stadii avansate de aterogeneză, atunci când se produce de fapt procesul de depunere a grăsimilor pe artere.

De asemenea, determinarea colesterolului VLDL este recomandată și în cazul pacienților care suferă de o boală coronariană.

Colesterolul VLDL este determinat de:

 • Fumat (zilnic, în exces, de-a lungul a perioade lungi de timp);
 • Sedentarism (lipsa mișcării facilitează depunerile de grăsime și încetinește procesele metabolice);
 • Obezitate și consumul de alimente grase și procesate (alimentația contribuie într-o foarte mare măsură la un colesterol VLDL mare. Consumul de alimente prăjite în mult ulei, hrana de tip fast-food și lipsa fructelor și a legumelor contribuie la creșterea colesterolului VLDL);
 • vârstă (persoanele peste 25 de ani sunt predispuse la creșterea colesterolului;
 • ereditatea (în unele situații putem vorbi despre predispoziții genetice).

Procedura recoltare

Recoltarea se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, cu specificația că sunt necesare 12-14 ore de la ultima masă pentru a se putea face recoltarea, fără ca rezultatele acesteia să fie alterate. .

Se recomandă ca pacientul să nu consume alcool cu aproximativ 72 de ore înainte de recoltare și, de asemenea, este necesară păstrarea unei diete normale în ceea ce privește hrana, fără schimbări care ar putea influența metabolismul și rezultatele analizelor.

Interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor se face luând în calcul vârsta, sexul și istoricul medical al pacientului.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea atunci când pacientul urmează tratamente pe bază de beta blocante sau în cazul folosirii de steroizi anabolizanţi. Uneori, valorile pot fi influențate și de o sarcină în evoluţie.

Valori scăzute

Valori scăzute ale colesterolului VLDL pot fi întâlnite în hipertiroidie, în anemii cronice, în stres acut, boli inflamatorii articulare sau denutriție cronică.

Valori crescute

Un colesterol VLDL crescut poate fi întâlnit în cazul bolilor hepatice, în sindromul nefrotic, în hipotiroidie, ciroză hepatică sau în diabet zaharat.

În cazul valorilor foarte mari ale colesterolului VLDL, este necesară determinarea colesterolului total la nivel seric pentru verificarea funcțiilor ficatului, stomacului, bilei și sistemului circulator.

Bibliografie

 1. Balling, Mie, et al. “VLDL Cholesterol Accounts for One-Half of the Risk of Myocardial Infarction Associated with ApoB-Containing Lipoproteins.” Journal of the American College of Cardiology, vol. 76, no. 23, Dec. 2020, pp. 2725–2735, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.jacc.2020.09.610
 2. Balling, Mie, et al. “A Third of Nonfasting Plasma Cholesterol Is in Remnant Lipoproteins: Lipoprotein Subclass Profiling in 9293 Individuals.” Atherosclerosis, vol. 286, July 2019, pp. 97–104, https://research-information.bris.ac.uk, 10.1016/j.atherosclerosis.2019.05.011
 3. Balling, Mie, et al. “VLDL Cholesterol Accounts for One-Half of the Risk of Myocardial Infarction Associated with ApoB-Containing Lipoproteins.” Journal of the American College of Cardiology, vol. 76, no. 23, Dec. 2020, pp. 2725–2735, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.jacc.2020.09.610
 4. Holvoet, Paul, and CollenDésiré. “β-VLDL Hypercholesterolemia Relative to LDL Hypercholesterolemia Is Associated with Higher Levels of Oxidized Lipoproteins and a More Rapid Progression of Coronary Atherosclerosis in Rabbits.” Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, vol. 17, no. 11, Nov. 1997, pp. 2376–2382, www.ahajournals.org/, 10.1161/01.atv.17.11.2376.

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu