cell

Calculator analize

VLDL - Colesterol

Lipoproteinele cu densitate foarte mica (VLDL, pre- beta-lipoproteine) au un continut ridicat de lipide (89 - 94%) in care predomina trigliceridele (55 - 65%), fosfolipide (12 -18%), colesterol esterificat (12 -14%), colesterol liber (6 - 8%). Sangele recoltat dimineata dupa 8 - 10 ore de repaus alimentar, la un individ sanatos, nu contine VLDL, deoarece acesta este rapid catabolizat de catre lipoproteinlipaza. Rolul sau principal este de a trasporta trigliceridele din ficat spre tesuturile extrahepatice. Dupa ingestie de glucide in cantitate mare, VLDL este prezent in plasma deoarece excesul caloric de glucoza este convertit in ficat in trigliceride si exportat sub forma de VLDL. Cand productia de trigliceride este mare si depaseste capacitatea ficatului de a sintetiza si trasporta VLDL, se vor acumula grasimi in ficat (infiltratia grasoasa a ficatului, steatoza).

VLDL se poate calcula dupa formula:

VLDL-colesterol = trigliceride / 5
Formula nu se aplică în cazul unor valori ale trigliceridelor >400 mg/dL; în aceste situaţii se recomandă dozarea apolipoproteinelor A1 şi B sau determinarea directă a LDL-colesterolului pentru stabilirea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare.

 

Interpretarea rezultatelor pentru analiza VLDL - Colesterol

Interpretare valori mari:

Valori crescute  se intalnesc in:
- hepatite cronice,
- ciroza hepatica,
- sindrom nefrotic,
- diabet zaharat decompensat,
- hipotiroidie,

- dieta bogata in grasimi saturate, colesterol.
 

Interpretare valori mici:

Valori scazute pot fi intalnite in denutrita cronica, hipertirodie, anemii cronice,afectiuni hepatocelulare severe, hipo-abetalipoproteinemie, stres acut si boli infamatorii articulare.

Interferente analitice la analiza VLDL - Colesterol

Unele medicamente pot influenta valoarea VLDL, cresteri apar datorita: administarii de steroizi anabolizanţi, progestative, tratamente indelungate cu diuretice de ansa, beta-blocante neselective, in sarcina. 

Valori scazute se intalnesc in administrarea de estrogeni.

Recomandari pentru analiza VLDL - Colesterol

"Principalul rol al VLDL colesterolului în metabolismul lipidic este de a transporta trigliceridele nou sintetizate de la ficat la ţesutul adipos, dar are si un rol important în aterogeneză.
Într-un grad mai redus, VLDL este de asemenea asociat cu un risc crescut de boală coronariană, deoarece poate fi convertit la LDL în muşchii scheletici, sub acţiunea lipoproteinlipazei."

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.