Publicat la: 
13/02/2012

Sindromul metabolic este o dereglare metabolica cauzata de depunerea  periviscerala a tesutului adipos (obezitate abdominala) si care creaza rezistenta la insulina.

Rezistenta la insulina este pricipalul mediator in sindromul metabolic. Astfel glucoza nu mai poate fii metabolizata si se acumuleaza in muschi, grasime, ficat. Consecinta o reprezinta aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si ficatului steatozic.

Incidenta sindromului metabolic in cadrul populatiei de varsta tanara (intre 20-40 ani) este in continua crestere in tarile dezvoltate. Cauzele principale sunt reprezentate de alimentatia bogata in grasimi saturate( bazata pe semipreparate si fastffood) si sedentarism. Sunt si cauze ( inca incomplete elucidate) cum sunt sindromul ovarelor polichistice la femei, crizele de apnee in somn la barbati, statusul proinflamator al organismului cu cresterea proteinei C reactive in sange, statusul protrombotic cu cresterea fibrinogenului in sange, care alaturi de un stil de viata nesanatos duc la aparitia sindromului metabolic.

Pentru a diagnostica cu usurinta sindromul metabolic, in 2009 au fost revizuite criterile de catre societatiile stiintifice internationale. Acestea sunt:

1.-cresterea glicemiei pe nemancate peste 100mg/dl ( sau efectuarea de tratament pentru diabet zaharat diagnosticat anterior)

2.-cresterea tensiunii arteriale sistolice peste 130mmHg si a celei diastolice peste 85mmHg ( sau efectuarea de tratament pentru hipertensiune arteriala)

3.-cresterea trigliceridelor peste 150mg/dl ( sau efectuarea de tratament pentru trigiceride crescute)

4.-scaderea HDL-colesterolului (a “grasimii bune”)sub valoarea de 40 mg/dl la barbat si sub valoarea de 50 mg/dl la femei ( sau efectuarea de tratament pentru HDL scazut)

5.-prezenta obezitatii abdominale

Sunt necesare trei criterii pentru stabilirea acestui sindrom, care dubleaza riscul de boli cardiovasculare si care creste de 4-5 ori riscul de aparitie a diabetului zaharat.

Obezitatea abdominala se stabileste prin masurarea circumferintei abdominale: la femeile europene ea este considerata prezenta daca circumferita abdominala a acestora depaseste 80 cm, iar la barbatii europeni daca cicumferinta abdominala depaseste 94cm.

 

Pe langa criteriile de mai sus care ajuta la stabilirea sindromului  metabolic mai exista cateva criterii “aditionale” care sunt la fel de importante prin complicatiile pe care le pot produce:

-cresterea “grasimii rele”din sange , a LDL-colesterolului; mentinerea crescuta a acestuia duce in timp (ani), la depunerea particulelor de LDL sub primul strat de celule de pe fata interna a arterelor, initiind procesul de ateroscleroza; formarea placutelor de ateroscleroza pe vasele care iriga muschiul inimii vor duce in timp la aparitia durerilor cardiace (angina pectorala) si a infarctului de miocard; cand acestea se formeaza pe vasele din creier sau pe arterele care duc sange catre creier (carotide) pot predispune la aparitia accidentelor vasculare cerebrale; prezenta lor in arterele renale duce la cresterea necontrolata a hipertensiunii arteriale, iar daca se formeaza pe arterele de la membrele inferioare la ingreunarea circulatiei arteriale cu aparitia arteriopatiei obliterante;

-cresterea protenei C reactive (test de inflamatie acuta) in sange, prin statusul proinflamator ,sugeraza risc crescut de boala cardiovasculara ; de asemeni cresterea in circulatie a fibrinogenului sugereaza risc crescut de tromboze intravasculare;

-din grasimea depozitata abdominal se elibereaza in circulatie  citokine cu rol tot proinflamator, cu risc crescut de boala cardiovasculara;

Pentru fiecare componenta care intra in alcatuirea sindromului metabolic se pot lua masuri de tratament. Pacienti fumatori trebuiesc identificati si introdusi intr-un profram de consiliere pentru abandonarea fumatului, acesta crescad riscul cardiovascular.

  1. Pentru cei cu glicemia crescuta se recomanda scaderea aportului de glucide si activitate fizica 30 minute, zilnic. Cei care sunt diagnosticati deja cu diabet trebuie sa respecte numarul de glucide din dieta recomandata (astfel incat glicemia si hemoglobina glicozilata sa fie mentinute in limite normale), tratamentul cu antidiabetice si binenteles sa efectueze activitate fizica 30 minute zilnic(mers pe jos, mers pe bicicleta).
  2. Hipertensivii au ca tinta atingera unei tensiuni arteriale mai mici de 140/90mmHg, iar daca acestia asociaza diabet mai mica de 130/80mmHg; scopul se realizeaza prin respectarea unei diete sarace in sodium, fara alcool, fara cafea, bogata in fructe , legume, lactate , saraca in grasimi animale si binenteles asociata cu activitate fizica.
  3. Pentru dislipidemici (cei cu colesterol , LDL si TG crescute si cu HDL scazut) este necesara o combinatie de dieta (bazata pe aportul de grasimi nesaturate preluate  din vegetale si peste si pe consumul crescut de fibre din legume si fructe) si medicatie impotriva grasimlor.
  4. Pentru a scadea riscul de tromboze intravasculare se recomanda administrarea de aspirina.
  5. Pentru cei cu obezitate abdominala se recomanda scaderea in

greutate(aproximativ 10% din greutate in primele 6-12 luni) cu atingerea intr-un final a greutatii corporale normale, cu ajutorul unei diete sarace in calorii sub indrumarea nutritionistului si binenteles efectuerea de activitate fizica zilnica.

De retinut: un stil de viata sanatos, bazat pe o dieta saraca in grasimi saturate( animale), bogata in fructe, legume, activitate fizica zilnica, fara consum de alcool si fara fumatprevine sau ingreuneaza aparititia sindromului metabolic.