Publicat la: 
14/02/2012

Ingrosarea stratului muscular circular al pilorului (legatura intre stomac si intestin) duce la ingustarea si obstructia lumenului piloric; odata cu aceasta obstructie pilorul se si alungeste.

SHP apare o data la 500-1000 de nasteri si este mai frecventa la nou-nascutii de sex masculin (4-6:1).

Etiologia este neclara, dar se constata o predispozitie ereditara la nou-nascutii proveniti din parinti cu stenoza pilorica in antecedente (cu riscul crescut daca mama a fost afectata) si o frecventa mai mare de aparitie in familiile purtatoare de Helicobacter pylori, bacterie asociata cu boala ulceroasa.

Simptomul major al stenozei pilorice este varsatura. Majoritatea nou-nascutilor cu stenoza pilorica incep sa vomite in timpul celei de-a II-a sau a III-a saptamani de viata, la inceput sub forma catorva mici varsaturi, care, mai apoi, devin puternice, in jet, frecvente (pe masura ce se ingusteaza lumenul piloric). Se citează cazuri cu debut precoce, în ziua a 10-a de viata sau tardiv – pana la varsta de 4 luni. Varsatura apare la scurt timp de la alaptare, este nonbilioasa, cu mucus si uneori cu striuri sanguinolente datorate rupturilor capilare secundare efortului de varsatura. In timp, datorita „oboselii gastrice”, varsatura apare si la 30-40 de minute postalimentar.

Nou-nascutul devine agitat, infometat, cu abdomenul superior destins de volum (semn de staza gastrica), deshidratat, constipat si urineaza mai putin decat normal. Apar tulburari metabolice si scadere in greutate (prin denutritie).

Examenul fizic poate evidentia la scurt timp dupa masa miscarile stomacului (unde peristaltice) care incearca sa impinga mancarea inspre duoden, varsaturi; clinicienii experimentati pot palpa „oliva pilorica” – semn patognomonic in SHP; aceasta este o umflatura situata sub rebordul costal drept, la marginea externa a muschiului drept abdominal, de dimensiunea unei alune sau a unei nuci, care rulează sub deget.

Investigatiile imagistice in vederea confirmarii diagnosticului de SHP sunt:

 • - Ecografia
 • - Examenul radiologic cu bariu al tractului gastrointestinal superior
 • - Endoscopia poate fi folosita în diagnosticul SHP, dar nu este utilizata in mod obisnuit

 

            Examinarea ecografica este o procedura rapida, nedureroasa si neiradianta.

Se utilizeaza o sonda cu frecventa de 7,5 MHz sau mai mult; se realizeaza sectiuni ecografice in axele lung si scurt ale pilorului.

In axul scurt al pilorului se remarca ingrosarea peretelui muscular si, tipic, semnul „in tinta”.

In axul lung pilorul apare alungit, cu pereti ingrosati, hipoecogeni, cu lumen ingustat, fara continut („cervix sign”).

Parametrii de diagnostic ecografic in SHP:

 • - Ingrosarea peretelui muscular (≥3 mm)
 • - Canalul piloric alungit (≥16 mm), nepermeabil pe parcursul examinarii
 • - Aspectul „in tinta” (central canal piloric, ecogen, inconjurat de musculatura hipertrofiata, hipoecogena)
 • - Prolapsul mucoasei in antrum, ce creaza aspectul de „antral nipple”
 • - Peristaltica accentuata fara deschiderea pilorului

Ecografia prezinta grad inalt de sensibilitate, specificitate si acuratete in diagnosticarea SHP. Un rezultat fals-negativ poate aparea daca operatorul nu este experimentat si nu se evidentiaza pilorul sau ecografia este efectuata prin partea distala a stomacului sau antrului şi nu prin canalul piloric. Rezultate fals-pozitive apar dacă este prezent spasmul piloric sau dupa piloromiotomie, pana la 12 saptamani postoperator.

Diagnosticul diferential al SHP include:

 • - Volvulusul cu sau fara malrotatia intestinului
 • - Polipii antrali
 • - Duplicatia gastrica
 • - Hiperplazia foveolara focala
 • - Pilorospasmul
 • - Refluxul gastroesofagian

 

Singurul tratament pentru stenoza pilorica este cel chirurgical (piloromiotomia), in urma caruia nu apar recidive.