Publicat la: 
3/12/2012

Faţa este cartea noastră de vizită cea mai directă
şi în acelaşi timp cea mai subtilă. Orice modificare în hidratare sau orice imperfecţiune este percepută chiar şi  subconştient de interlocutor şi îi influenţează răspunsul social.

Nu este de mirare deci că, de la vârsta la care nu există reţineri de exprimare (copilăria) sau la care apar nevoia de acceptare şi ierarhiile informale (adolescenţa), toţi suntem preocupaţi de cum arată faţa noastră.

Până nu demult o problemă doar a puberilor, acneea loveşte azi necruţător şi adulţii chiar peste 40 de ani dar din păcate şi copiii sub 10 ani. Alimentaţia dezechilibrată  caloric (prea multe calorii pe porţie rezultate din glucide şi lipide în exces), hormonii alimentari sintetici, poluarea, stressul cu descărcările de hormoni de luptă, toate contribuie la transformarea glandelor sebacee în uzine producătoare de androgeni (hormoni masculini). Şi iată cum de la celebra zonă „T”  de seboree a adolescentului ( aici sunt localizate glandele sebacee cele mai mari şi mai active, care se maturizează primele) ajungem la acneea în zona „U” a adultului (noduli dureroşi situaţi-nu-i aşa- în zona de barbă a bărbatului, unde sunt cei mai mulţi receptori pentru testosteron). O fiziopatologie complicată, în ale cărei detalii nu intru- am vrut doar să accentuez cât de delicată şi complexă este căutarea cauzelor şi factorilor agravanţi ai acneei la orice vârstă.

Cum îngrijim un ten acneic?

Persoanele care au acnee au cel mai adesea un ten seboreic (adică glandele sebacee sunt mai mari şi hiper-active, iar faţa este grasă, uleioasă).

 

„To do list”

După cum spuneam într-un post anterior, prima şi cea mai simplă măsură, care are rezultatele cele mai evidente cu cel mai mic efort, este spălarea/curăţarea feţei.

Ce efect ar trebui să aibă un agent de spălare asupra unui ten acneic? Să îndepărteze blând şi nu în exces sebumul şi, mai important, să cureţe porii de comedoane- acele dopuri albe sau negre care blochează canelele glandelor sebacee şi duc la retenţie de sebum.

Ce vă recomand? Pentru cei cu tenul mai gras şi mai rezistent-geluri spumante (Effaclar, Exfoliac, Lysalpha, Normaderm). Pentru cei cu ten gras dar deja sensibilizat de  tratamente agresive- produse mai blânde de tip spumă. S-a demonstrat că simplul pas de  a curăţa faţa corespunzător de două ori pe zi duce la ameliorarea formelor uşoare şi medii de acnee cu 30-40%.

O curăţare mai profundă implică folosirea de două ori pe săptămână a unui scrub sau a unei măşti de curăţare.

Microdermabraziunea, efectuată de către personalul specializat, realizează o exfoliere mecanică mai profundă cu ajutorul unor dispozitive pe bază de pile diamantate, pudre abrazive, combinate sau nu cu infuzii lichide; ea determină îndepărtarea punctelor negre şi a resturilor post-inflamatorii (cojiţe brune). Are un efect imediat şi se recomandă să fie practicată cel puţin lunar de către cei cu tenul încărcat.

Ce facem cu un tonic facial (sau toner-mai nou, anglofil). În principiu sunt produse astringente şi exfoliante; se folosesc pentru a îndepărta urmele de cremă după demachiere şi a stabiliza dimensiunile porilor. Pentru pielea grasă de regulă conţin acid salicilic sau acid glicolic, cu efect comedolitic (de ex.Exfoliac sau Hyseac loţiune). Apele
micelare pentru ten acneic (Effaclar) sunt o alternativă mai blândă pentru cei cu tenul agresat, reactiv.

 

A doua măsură- crema activă adecvată. Ea trebuie să calmeze inflamaţia coşurilor, să reducă aspectul uleios al pielii şi să topească punctele negre. Multe acţiuni pentru un singur produs. În funcţie de aspectul clinic dominant (coşuri roşii sau puncte negre) se alege şi produsul comercial. Unele game au conceput deja produse doi-în unu- sau trei
în unu, dar sunt şi produse destinate unui singur aspect, de regulă cu concentraţie mai mare de substanţă activă.

Care sunt substanţele active? Peroxidul de benzoil –un excelent antiinflamator în concentraţii cosmetice de 2,5% (din păcate mai puţin răspândit pe piaţa românescă), acidul salicilic (cel mai bun comedolitic-topeşte punctele negre), sulful (are efect antiseboreic şi antibacterian), hidroxi-acizii (acizii din fructe-acidul glicolic este cel mai folosit ca şi comedolitic-Lysalpha, Exfoliac), triclosan (antibacterian ), retinol (comedolitic).

Dacă pielea este deja uscată, roşie, fisurată de la medicamentele anti-acneice sau de la excesul de igienă, există creme reparatorii speciale şi produse mai blânde de curăţare.

 

Un aspect important este camuflarea leziunilor. De la mai recentele formule BB- creme texturate opace, care işi păstrează proprietăţile hidratante (Hydreane BB) până la fondurile de ten terapeutice, care conţin substanţe active antiacneice (Normaderm Teint de la Vichy), la cele cu putere de camulflare mare (Dermablend –Vichy), sau cele destinate tenului sensibilizat (Toleriane Teint-La Roche Posay), ele trebuie să respecte o regulă de aur : să nu fie comedogene. Asta înseamnă să fi fost testate pentru a nu produce ele însele acnee şi să poarte o inscripţie în acest sens (Non-comedogenic).

Nu doar fondurile de ten pot fi comedogenice ci chiar produsele de curăţare sau cremele care conţin grăsimi (uleiuri de regulă, de măsline, cocos, porumb, susan, isopropyli, propylen glicol, vaselină, uleiuri minerale). Pacienţii cu ten acneic iritat sunt
tentaţi adesa să folosească o cremă mai grasă, dar trebuie să fie foarte atenţi
la conţinutul acesteia.

Închei cu o listă (neexhaustivă, sunt doar produsele cu care lucrez eu cel mai frecvent), a
principalilor producători de dermato-cosmetice care au game destinate tenului acneic.

LA Roche Posay- Effaclar

Uriage-Hyseac

Vichy- Normaderm

Noreva- Exfoliac

SVR- Lysalpha

Bioderma -Sebium

Învăţaţi să citiţi şi să înţelegeţi rolul ingredientelor active!

Acneea este o afecţiune trenantă, necesită multă răbdare şi perseverenţă din partea pacientului şi a medicului pentru a vedea rezultate stabile, iar dermatocosmeticele au un rol esenţial în arsenalul activ.