Publicat la: 
21/03/2013

Visul oricărei femei este să ajungă şi să îşi păstreze dimensiunile corporale optime şi evident, dacă se poate, să mai mănânce din când în când câte o prăjitură....Din păcate modificările hormonale, stressul şi provocările alimentare sunt un adversar redutabil, astfel că, închizând ochii şi amânând momentul adevărului, ne trezim acum, în prag de primăvară, contemplând cu un suspin în oglindă colăceii de pe abdomen sau denivelările de celulită de pe coapse şi fese.

Ne dorim să facem o vrajă şi să redevenim suple şi căutăm febril reclama la aparatul de masaj, clinica de estetică sau sala de gimnastică pe care am vazut-o de curând în revista preferată.

Acest articol se vrea o clarificare aceea ce se poate face şi ce nu în acest domeniu atât de încărcat de emoţii şi speranţe.

În primul rând, nici o procedură estetică nu este un substitut la o reechilibrare de dietă şi cu atât mai puţin la exerciţiile fizice. Nici măcar o lipoabsorbţie nu este o cură de slabire, procedurile non-invazive cu atât mai puţin. Dacă aţi luat hotărârea să vă remodelaţi, să aveţi din nou talie şi pielea netedă, tratamentele estetice medicale sunt parte a unui program care include mişcarea şi reducerea numărului de calorii ingerate zilnic.

Apoi, trebuie să facem diferenţa între diversele proceduri. Acestea pot fi medicale (aparatul respectiv a fost riguros testat şi eficienţa şi siguranţa sa au fost dovedite clinic) sau cosmetice (de regulă replici de putere mai mică ale aparatelor medicale, a căror siguranţă a fost de asemenea certificată).

Sunt tratamente care se adresează excesului de ţesut adipos şi altele care se adresează modificărilor de textură cutanată şi subcutanată din cadrul celulitei. Sunt mii de astfel de tratamente, numite si redenumite pe baza câtorva tehnologii: criolipoliza, masajul cu sau fără vacuum, radiofrecvenţa, mezoterapia lipolitică, limfodrenajul, undele de şoc.

Dintre toate acestea, două tehnologii sunt certificate FDA (Food and Drug Administration, agenţia americană care verifică eficienţa şi siguranţa medicamentelor şi aparatelor medicale), iar folosirea lor combinată poate sculpta corpul aşa cum ne dorim.

Criolipoliza este o metodă de răcire a ţesutului gras de la suprafaţă până la temperaturi sub 10 grade Celsius, la care celulele adipoase sunt distruse. Eliminarea lor se face în 4-6 săptămâni şi se soldează cu reducerea circumferinţei taliei, coapsei sau braţelor. Procedura nu este dureroasă, durează în jur de 40 de minute şi este indicată celor care au exces de tesut adipos (colăcei la abdomen, pernuţe la coapse şi şolduri, braţe groase etc).

Combinaţia de radiofrecvenţă, vacuum şi infraroşii este tehnologia cea mai avansată în tratarea celulitei şi laxităţii cutanate. Este stimulată distrucţia celulelor adipoase de la suprafaţă dar şi producţia profundă de fibre de colagen, care duc la netezirea suprafeţei cutanate şi la „strângerea” excesului de piele rămas după cure de slăbit, sarcină etc. Sunt necesare şedinţe repetate pe parcursul câtorva săptămâni iar rezultatele sunt proporţionale cu perseverenţa pacientului.

Cu un pic de efort şi în remodelarea ritmului de viaţă rezultatele se vor vedea mai rapid şi pot persista perioade îndelungate, constituind un bun punct de plecare pentru atingerea şi menţinerea unei siluete de invidiat.