Publicat la: 
16/05/2012

Ce este fibroza hepatică?

Fibroza reprezintă acumularea in exces de tesut cicatriceal nefunctional (fibros) la nivelul ficatului, care apare in bolile hepatice cronice, sub actiunea diferitilor factori toxici (alcool, medicamente), infectiosi (virusuri hepatice B si C), autoimuni, metabolici (steatoza hepatica, hemocromatoza, boala Wilson) sau de alta natura.

De ce persoanele cu boli hepatice cronice trebuie să efectueze teste pentru diagnosticarea fibrozei?

In funcţie de gradul de înlocuire a ţesutului hepatic normal cu ţesut cicatriceal (fibrotic), fibroza se diferenţiază în 4 grade. Gradul 4, cel mai avansat corespunde de fapt cirozei hepatice (status ireversibil), cu complicaţiile acesteia (insuficienţă hepatică cronică - ficatul nu îşi mai poate desfăşura normal funcţiile, hipertensiune portală - fluxul sangvin la nivel hepatic este compromis, etc.).  Evoluţia fibrozei către stadiul final, ireversibil, de ciroză, poate fi încetinită sau chiar oprită, ficatul având o extraordinară capacitate de regenerare, odată ce cauza care a determinat fibroza este controlată sau/şi înlăturată. Evaluarea prezenţei şi a gradului fibrozei permite aşadar stabilirea tratamentului corespunzator.

 

Diagnosticul   fibrozei hepatice

Pana acum cativa ani, singura metoda de diagnosticare si stadializare a fibrozei hepatice era punctia-biopsie hepatica. Actualmente, fibroza poate fi pusa in evidenta prin elastografie hepatica (fibroscan) sau printr-un complex test de sange (FibroTest sau Fibromax).

Ce este FibroScan?

Testarea prin FibroScan sau elastografia hepatică reprezintă o metodă recent introdusă, neinvazivă prin care se măsoară duritatea ţesutului hepatic. În acest fel, metoda este utilizată în depistarea şi cuantificarea fibrozei hepatice din hepatite şi ciroză, deoarece s-a dovedit ca există o corelaţie intre gradul fibrozei si elasticitatea hepatică.

Care sunt avantajele Fibroscan?

- evaluarea fibrozei hepatice se face printr-un test neinvaziv, nedureros

- este un test simplu, rapid, reproductibil

- rezultatul este disponibil imediat pentru pacient

- procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, în special pentru evaluarea tratamentului

- FibroScan este o alternativă pentru biopsia hepatică, cu performanţă apropiată acesteia; spre deosebire de FibroScan, biopsia hepatica este o metodă invazivă, poate fi dureroasa, prezinta riscuri, complicaţii (hemoragie, peritonită, sepsis), poate avea numeroase limitări şi contraindicaţii.

Care sunt limitările metodei?

Ascita, obezitatea, spaţiile intercostale prea înguste constituie limitările elastografiei.

Când este indicată testarea cu FibroScan?

Indicaţiile FibroScan sunt următoarele:

-          hepatitele cronice virale cu virus B sau C

-          ciroza hepatică de orice etiologie

-          hepatopatia alcoolică

-          hepatite toxice şi medicamentoase

-          steatohepatita non-alcoolică

-          hemocromatoza, boala Wilson

-          pacienţii care refuză puncţia hepatică

 

Cum funcţionează FibroScan?

Aparatul emite unde de frecvenţă joasă care sunt ulterior reflectate diferit de parenchimul hepatic, în funcţie de duritatea acestuia şi recaptate de transductorul aparatului. Viteza de recaptare este invers proporţională cu duritatea ţesutului. Cu cât fibroza este mai avansată, cu atât duritatea ţesutului hepatic e mai mare. Cuantificarea elasticităţii hepatice este de fapt o medie a unor măsurători multiple în acelaşi punct de impact. Volumul explorat este de cel puţin 100 de ori mai mare decât acela al unei probe obţinute prin puncţie.

Cum se realizează testarea cu FibroScan?

Manevra este nedureroasă, nu necesită niciun fel de pregătire prealabilă. Pacientul este aşezat în decubit dorsal (cu faţa în sus) pe pat, iar transductorul aparatului este plasat într-un spaţiu intercostal, permiţând astfel evaluarea lobului dept hepatic. Se poate determina în acest mod elasticitatea parenchimului hepatic pe o adâncime de aproximativ 2 cm şi diametru de 1 cm. Rezultatul examinării reprezintă de fapt media a 10 determinări succesive validate de aparat. Pe baza acestora, se stabileşte gradul fibrozei, de la 0 la 4.

Care sunt valorile normale ale testului?

Valorile normale trebuie să se încadreze între 5,5±1,6kPa. Vârsta nu influenţează valorile, dar valorile sunt mai mari la bărbaţi (5,8±1,5), comparativ cu femeile (5,2±1,6kPa). La persoanele obeze (BMI > 30kg/m2), valorile normale sunt 6,3±1,9 pentru bărbaţi şi 5,4±1,5kPa pentru femei.

Care sunt valorile în hepatită şi ciroză?

Fibroza în hepatita cronică şi ciroză este evaluată în 4 grade: F1-F4 (F1 = gradul cel mai mic)

Corespondenţa aproximativă între gradele de fibroză hepatică şi rezultatele FibroScan este următoarea:

  • F1< 7kPa – se poate confunda cu ficatul normal
  • F2>7,1kPa
  • F3> 9,5kPa
  • F4 (ciroza)> 12,5kPa

Cat de sigur este rezultatul?

Valoarea predictivă este de circa 80% pentru fibroză ≥ F2, 90% pentru fibroză ≥ F3 şi 95-97% pentru fibroză = F4. In principiu, rezultatul este corect la aproximativ 95% dintre pacienţii examinaţi, iar concordanţa dintre rezultatul FibroScan şi biopsie este de cca 90%.