Publicat la: 
16/04/2013

Naşterea unui copil este un eveniment unic în viaţa femeii. Cu toate acestea, de multe ori, mai ales la prima naştere, poate fi un moment care să le afecteze grav pe tinerele mame, deoarece corpul nu revine în totalitate la forma dinaintea sarcinii – sânii îşi pierd forma, volumul şi consistenţa, abdomenul este mai destins, cu vergeturi şi depozite adipoase, greutatea corporală nu revine întotdeauna la valoarea avută înaintea sarcinii, ceea ce duce la pierderea încrederii în sine.

Pe lângă dietă şi exerciţiile fizice, datorită progreselor procedurilor de chirurgie estetică, tânăra mamă poate spera în remodelarea corpului, având ca rezultat obţinerea unui corp precum cel avut înainte de a rămâne însărcinată.

Prin lipoabdominoplastia post-partum se realizează atât îndepărtarea excesului de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului, cât şi corectarea diastazisului musculaturii abdominale (care duce la scăderea tonusului peretelui abdominal), cu obţinerea unei talii bine definite.

Atunci când se doreşte realizarea unei lipoabdominoplastii, pacienta trebuie să se prezinte la un consult de chirurgie plastică pentru a discuta cu medicul specialist despre aşteptările ei legate de această intervenţie, ocazie cu care se vor elimina falsele aşteptări legate de procedura terapeutică.

Lipoabdominoplastia se poate efectua după 6 luni – 1 an de la naştere, după ce greutatea corpului revine aproape de cea avută înaintea sarcinii. Pacienta trebuie să ştie că lipoabdominoplastia nu este o metodă de slăbire, ci o metodă de remodelare corporală.

Cele mai bune candidate pentru această procedură sunt:
- persoane sănătoase, fără afecţiuni care să influenţeze procesul de vindecare
- nefumătoare
- persoane echilibrate psiho-emoţional, cu aspect plăcut, care doresc în mod special îmbunătăţirea aspectului corporal.

Chirurgul plastician trebuie informat cu privire la starea de sănătate a femeii, o atenţie deosebită fiind acordată pacientelor care suferă de diabet zaharat, hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace, precum şi celor care au suferit în trecut o intervenţie chirurgicală la nivelul regiunii abdominale; la femeile care au avut naştere prin cezariană, incizia pentru abdominoplastie se va face la nivelul cicatricii postoperatorii.

Abdominoplastia sau lipoabdominoplastia este individualizată, luându-se în considerare pentru fiecare pacientă excesul de ţesut adipos de la nivelul peretelui abdominal, excesul de piele („şorţul”) de la nivelul peretelui abdominal şi pierderea tonusului peretelui musculo-aponevrotic abdominal.

Remodelarea conturului abdominal poate fi realizată folosind mai multe tehnici chirurgicale. În cazul în care există doar acumulare excesivă de ţesut adipos (grăsime), acesta va fi îndepărtat prin lipoaspiraţie. Dacă există şi exces de tegument care formează aşa-numitul „şorţ abdominal”, prin abdominoplastie se excizează atât grăsimea, cât şi pielea în exces. În acest caz, rezultate superioare se obţin prin combinarea lipoaspiraţiei cu abdominoplastia (lipoabdominoplastia). La pacientele la care există pierderea tonicităţii musculaturii abdominale, aceasta va fi corectată în cursul intervenţiei chirurgicale prin plicatura peretelui musculo-aponevrotic.

Abdominoplastia nu duce la dispariţia completă a vergeturilor, deşi cele localizate în zonele care vor fi excizate vor fi îndepărtate.

Există o mare varietate de tehnici chirurgicale de abdominoplastie, ele depinzând de corecţia necesară obţinerii unui rezultat optim. Lungimea şi forma inciziei depind de cantitatea de piele şi de grăsime care trebuie excizată, precum şi de tehnica chirurgicală utilizată.

Posibilele riscuri ale abdominoplastiei   sau lipoabdominoplastiei sunt reprezentate de hematoame, seroame, infecţii sau vindecare defectuoasă la nivelul zonei de incizie, precum şi de riscurile asociate anesteziei.

După finalizarea intervenţiei chirurgicale, incizia postoperatorie este pansată şi se aplică un corset elastic compresiv, pentru a reduce edemul postoperator şi a susţine peretele abdominal. Este indicat ca acest corset sa fie purtat câteva săptămâni postoperator.

În faza iniţială a procesului de vindecare pot apărea edem şi disconfort local. Pacientele vor fi instruite să se mobilizeze şi să se deplaseze uşor cât mai curând posibil, pentru a evita complicaţiile, iar poziţiile și mişcările care pun în tensiune musculatura abdominală, precum şi ridicarea copiilor sau a greutăţilor trebuie evitate. Reluarea activităţilor fizice uşoare este posibilă de obicei la câteva zile postoperator.

Vindecarea iniţială a plăgii durează 1‒2 săptămâni; procesul de vindecare continuă în următoarele săptămâni, timp în care edemul postoperator se reduce treptat şi cicatricile postoperatorii se atenuează.

Deşi rezultatul abdominoplastiei este vizibil aproape imediat, rezultatul definitiv este la câteva luni de la intervenţie. Senzaţia locală de amorţeală (datorată secţionării ramurilor nervoase senzitive în cursul intervenţiei) şi de tensiune se ameliorează în cursul lunilor următoare. Uneori este necesară trecerea unui an sau chiar mai mult pentru ca cicatricea postoperatorie să fie abia perceptibilă, alteori aceasta se poate corecta secundar.

Noul profil abdominal este relativ permanent atât timp cât pacienta îşi menţine constantă greutatea corpului şi urmează un regim de viaţă sănătos (alimentaţie raţională şi practicarea de activităţi fizice).

Abdominoplastia nu periclitează o ulterioară sarcină; rezultatele intervenţiei pot fi afectate negativ de aceasta dacă creşterea în greutate nu se face treptat, dacă nu se utilizează produse dermato-cosmetice pentru îngrijirea pielii şi dacă nu se practică exerciţii fizice în mod regulat. În cazurile în care rezultatul abdominoplastiei este grav afectat de o nouă sarcină, procedura poate fi repetată.

Concomitent cu interventia de abdominoplastie sau lipoabdominoplastie se pot realiza si interventiile de corectarea a formei, volumului si pozitiei sanilor prin procedee chirurgicale de augmentare mamara, mamopexie, mamopexie cu augmentare mamara sau mamoreductie.

Medic: