AFECȚIUNI

28 Ianuarie 2012

RINOPLASTIA (CHIRURGIA ESTETICA A NASULUI)

scris de

Siclovan Horia

Rinoplastia este interventia chirurgicala de modificare a aspectului estetic al nasului; acesta include:

·      Marimea nasului (lungimea)

·      Latimea nasului (la nivelul portiunii dorsale si al narinelor)

·      Profilul nasului (”cocoasa” si depresiunea de la nivelul portiunii dorsale care poate avea aspect convex sau concav)

·      Varful nasului

·      Narinele

·      Asimetria nazala

Este indicat ca rinoplastia sa fie efectuata dupa ce s-a definitivat cresterea facial (in jurul varstei de 15 ani).

Chirurgia estetica a nasului este o procedura individualizata care ia in considerare toate caracteristicile specifice ce contribuie la aspectul general al nasului in raport cu celelalte trasaturi ale fetei. Se descrie astfel o mare varietate de tehnici care abordeaza:

·        Remodelarea portiunii dorsale a nasului

·        Micsorarea lungimii si latimii nasului

·        Remodelarea varfului nasului

·        Micsorarea narinelor prea largi

·        Modificarea unghiului dintre nas si buza superioara

Rinoplastia se poate efectua atat printr-o metoda ”inchisa” cand inciziile sunt plasate in interiorul nasului, cat si printr-o metoda ”deschisa” cand incizia este plasata la nivelul columelei (portiunea dintre varful nasului si buza superioara). Prin aceste incizii, tesuturile moi care acopera scheletul osteo-cartilaginos al nasului sunt  detasate de acesta permitand accesul la structurile care trebuie remodelate.

Riscurile posibile sunt reprezentate de infectie, sangerare sau spargerea vaselor sangvine superficiale precum si riscurile asociate anesteziei. Rezultatul estetic poate fi impredictibil si in unele cazuri poate fi necesara o reinterventie corectoare.

Postoperator, se aplica un conformator extern (atela) precum si mesaj in interiorul nasului cu scopul de a sustine si proteja structurile nazale in cursul procesului de vindecare.

Dupa procedura apare invariabil edemul postoperator, uneori echimoze, cefalee (dureri de cap), durere si disconfort local care se controleaza medicamentos si prin aplicarea de comprese reci.

Reluarea activitatilor normale este posibila la cateva zile de la interventia chirurgicala. Mesajul este suprimat la 1 – 2 zile, iar conformatorul extern la 7 zile, uneori fiind necesara mentinerea lui pana la 14 zile. Echimozele pot fi mascate cu ajutorul machiajelor. Procesul de vindecare continua in urmatoarele saptamani, edemul postoperator se reduce treptat iar noul profil al nasului se defineste. Pacientul trebuie sa-si protejeze nasul de traumatisme in cursul activitatilor fizice in urmatoarele 6 luni.

Rezultatul rinoplastiei apare progresiv in timp. Minim, o perioada de un an este considerata normala pentru un rezultat complet, definitiv, iar acesta este, in general, permanent.



©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.