Publicat la: 
13/07/2016

Marți, 12 iulie, Ministerul Sănătății a anunțat că virusul Zika a fost detectat pentru prima oară în România la o persoană care a călătorit în Martinica (insulă în partea estică a Caraibelor).

Virusul Zika este un virus ARN monocatenar cu sens pozitiv din genul Flavivirus (familia Flaviviridae), identificat prima dată în 1947 în pădurea tropicală Zika din Uganda, la maimuțe, 5 ani mai târziu fiind descoperit și la oameni. Acest virus se transmite prin înțepătura țânțarului tigru (Aedes), insectă responsabilă și pentru febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya. De asemenea, virusul Zika se transmite și prin contact sexual neprotejat.

Simptome

Persoanele contaminate prezintă simptome asemănătoare gripei, precum febra moderată, o erupție cutanată, dureri de cap, dureri musculare și conjunctivită, simptome despre care medicii spun că dispar într-un interval de 2-7 zile.

Pericole

Virusul este periculos pentru femeile însărcinate, existând un consens științific că poate produce produce microcefalie, o malformație gravă și ireversibilă caracterizată printr-un craniu anormal de mic la nou-născuți. Mai mult de atât, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că există un puternic consens științific asupra posibilității ca Zika să provoace Guillain-Barre, un sindrom neuologic care determină paralizie temporară la adulți.

Măsuri de precauție

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt:

  • Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicațiilor de pe eticheta lor);
  • Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor;
  • Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dormiți.

Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.

  • Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepătură de țânțar;
  • Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Tratament
Potrivit OMS, infecția cu virusul Zika nu necesită tratament specific, însă medicii recomandă ca persoanele afectate să se odihnească mai mult, să bea suficient de multă apă și să ia medicamente obișnuite împotriva durerilor și a febrei. În cazul agravării simptomelor, cei afectați trebuie să se adreseze de urgență medicului. În prezent nu există un vaccin pentru acest virus.

Răspândire pe glob

Brazilia este țara cea mai afectată de Zika, virus responsabil de apariția microcefaliei. Circa 1.300 de copii s-au născut cu aceasta malformație anul trecut în Brazilia. Șaizeci de țări din întreaga lume sunt afectate de virus și aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt infectate în Brazilia. În 2015, 3.174 cazuri de microcefalie au fost descoperite în Brazilia și sunt legate de virusul Zika contactat de mamă.

Ministerul Afacerilor Externe din România a publicat lista țărilor în care există riscul de infecție cu virusul Zika și sfătuiește cetățenii români care doresc să călătorească în aceste zone să folosească măsuri de protecție împotriva înțepăturii țânțârilor. Țările cu risc sunt Barbados, Bolivia, Brazilia, Cap Verde, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Fiji, Guyana Franceză, Guadelupe, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Maldive, Martinica, Mexic, Noua Caledonie, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Saint Martin, Samoa, Insulele Solomon, Surinam, Thailanda și Venezuela.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...