Publicat la: 
30/11/2010

Recent, domeniul medical privat din Romania a inregistrat o noua premiera, care a fost posibila datorita pregatirii medicilor romani, dar si dotarilor similare celor din clinicile din strainatate. Astfel, in cadrul Life Memorial Hospital, parte a grupului MedLife, a fost realizata o ablatie completa a unei tumori de 7 cm, la un copil de 2 ani.

Acesta a fost primul caz in care o operatie de o asemenea complexitate s-a efectuat in sistemul privat de sanatate, ablatia completa a tumorii de ventricul 4 necesitand 16 ore, dintre care 15 petrecute la microscop. Pentru interventia de microneurochirurgie, cu un grad ridicat de complexitate, a fost utilizata o aparatura de ultima generatie.

”Este prima data cand o operatie de asemenea anvergura se face la un spital privat, la un copil de 2 ani si 5 luni. Datorita varstei mici a pacientului, dar si aparaturii specifice de microneurochirurgie, recomandarea initiala a medicilor a fost ca operatia sa se efectueze la o clinica din Viena. Cu toate acestea, dotarile de exceptie ale spitalului Life Memorial, dar si pregatirea temeinica a medicilor romani au permis ca o astfel de operatie sa se poata realiza cu succes si in tara noastra, chiar la MedLife. Acest lucru reprezinta o dovada in plus a faptului ca anumiti operatori de servicii medicale private din Romania au ajuns la un nivel inalt al performantei si calitatii actului medical, fiind deja in masura sa faca fata unor cerinte similare celor inaintate clinicilor si/sau spitalelor cu renume din Occident”, a declarat Nicolae Marcu, director general MedLife.

Pentru indepartarea tumorii au fost necesare doua interventii. Prima, pentru tratamentul hidrocefaliei, a necesitat aparatura pentru endoscopie ventriculara. A doua, pentru extirparea tumorii, a necesitat microscop, instrumente de microchirurgie si un disector cu ultrasunete.

”Tumora de 7 cm comprima trunchiul cerebral si era foarte vascularizata. Un rol important in pregatirea strategiei operatorii l-a constituit examenul RMN detaliat, realizat de doctorul Virgil Ionescu. Tumora a fost abordata pe cai naturale, fara a rani sau retracta cerebelul. Riscuri exista, insa sunt foarte mici, sub 1%, in mainile unor chirurgi antrenati”, a precizat dr. Sergiu Stoica, medic specialist neurochirurg.

Copilul s-a trezit la 10 minute dupa finalizarea interventiei si a fost externat la o saptamana dupa operatie, in urma unui examen neurologic in parametri normali si fara a avea restrictii. Medicii si parintii afirma ca este foarte vesel si activ, si nu mai are probleme la mers.

Interventia a fost sustinuta de o echipa interdisciplinara de specialisti in neurochirurgie, pediatrie si anestezie, condusa de dr. Sergiu Stoica, medic specialist neurochirurg cu pregatire in Franta si Canada, acesta colaborand indeaproape cu medicii MedLife pentru succesul acestei operatii.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...