NOUTATI MEDICALE

13 Iunie 2012

Premiera in Romania: O operatie de reconstructie de bazin cu alogrefa a fost realizata cu succes la Spitalul de Ortopedie MedLife

Echipa de medici de la Spitalului de Ortopedie MedLife a realizat, in premiera pentru medicina romaneasca, o operatie de hemipelvectomie dreapta, cu reconstructie cu alogrefa si artroplastie totala de sold.

Hemipelvectomia presupune inlaturarea unei jumatati din bazin (pelvis) si apoi reconstructia bazinului cu alogrefa, aceasta din urma fiind obtinuta de la o banca de tesuturi.

Interventia a fost efectuata la o pacienta in varsta de 35 de ani, in urma unui diagnostic de chist hidatic recidivat[1].

Operatia a durat 12 ore si a fost efectuata de o echipa multidisciplinara formata din 12 medici (ortopezi, chirurgie vasculara, urologi, chirurgie general, ATI), condusa de dl. Prof. Dr. Mihai Popescu. Pe parcursul interventiei, medicii s-au impartit in trei echipe si au colaborat pentru finalizarea cu succes a interventiei.

Prima echipa, formata din medici de chirurgie vasculara, urologie si chirurgie generala a pregatit si a izolat osul afectat si tesuturile moi adiacente, a identificat si eliminat apoi chisturile, in timp ce a doua echipa a pregatit grefa de os, modeland-o pentru a se potrivi exact pe structura bazinului pacientei. A treia echipa de medici a fixat proteza si a finalizat operatia. Toate echipele au actionat sub indrumarea si coordonarea Profesorului Mihai Popescu, cel care a diagnosticat cazul si a planificat intreaga operatie. Pacienta a stat sub anestezie pe durata a 12 ore, s-a odihnit o noapte dupa interventie si a iesit lent de sub efectul anestezicelor.

Monitorizarea si ingrijirea postoperatorie pe parcursul celor trei saptamani de spitalizare, au inclus atat kinetoterapia, cat si psihoterapia si terapia durerii, din echipa medicala facand parte si un medic psihiatru. Prognosticul post-operator intr-o prima etapa este unul bun, insa pacienta urmeaza sa parcurga o perioada de recuperare mai lunga, in care va re-invata sa-si controleze muschii si functia motorie a membrului pelvin.

Echipa coordonata de Prof. Dr. Mihai Popescu este formata din:

Ortopezi:

Prof. dr. Mihai Popescu

Dr. Alexandru Poll

Dr. Sorin Tudor

Dr. Ionut Cristea

Dr. Mihai Rascu

Dr. Constantin Jemna

Dr. Emil Haritinian

 
Chirurgie vasculara

Dr. Izabela Oprea

 
Urologie:

Dr. Serban Bancu


Chirurgie generala

Dr. Mircea Bogdan

 
ATI

Dr. Mirela Chivaran

Dr. Mihaela Mihaila

[1] Boala (chistul) hidatic este o parazitoza data de tenia echinococus nana, pentru care omul este o gazda intermediara, in organism dezvoltandu-se sub forma de chisturi in interiorul carora se afla un numar foarte mare de “forme intermediare” ale parazitului denumiti scolecsi.

 

 

 Echipa MedLife de Medicina Generala

Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
Dr. Gontariu Alina MedLife
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
Petrutescu Brandusa
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist
Sandor Cosmina Teodora
Sandor Cosmina Teodora
Medic Specialist

Dermatovenerologie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.